De Burgerlijke Stand van 6 november.

Urs FREULER (1958, Zwitserland)

Met zijn lange lijf en die besnorde kop leek hij zo weggelopen uit een Amerikaanse gangsterfilm uit de jaren zestig. Snorren horen niet bij wielrenners, maar voor hem maak ik een uitzondering. Freuler zonder snor lijkt me geen gezicht. Een geweldige wielrenner. Dominant, brutaal, flair uitstralend en een keiharde prof. Hij was met zijn sprintcapaciteiten een winnaar op de weg en op de baan was hij jarenlang een absolute vedette. Op de piste werd hij tien keer wereldkampioen, acht keer in de puntenkoers en twee maal in het onderdeel keirin. Hij won 21 zesdaagsen met wisselende partners. Een aantal malen met René Pijnen en ook met Didi Thurau, Danny Clark en zijn landgenoot Daniel Gisiger. Op de weg won hij maar liefst 23 etappes in de rondes van Zwitserland en Romandië, maar ook in de Giro en de Tour. Meestal in de sprint. Zijn power in de laatste meters was destijds voor ...

... Peter Post aanleiding hem naar Raleigh te halen, waar hij exact deed waarvoor hij was ingehuurd. Winnen! Later haalde Post hem nog een keer terug bij Panasonic. Freuler was maar liefst achttien jaar beroepsrenner en ik was erbij toen hij eind 1997 in de Zesdaagse van Gent afscheid nam. Bijna veertig jaar en hij zag er vermoeid uit. Ik meende aan zijn houding op de fiets af te leiden dat hij last had van een zitvlakblessure, maar ik kan me vergissen. Hij zat verschrikkelijk naar het einde te verlangen. Na zijn afscheid bleef hij bij de wielrennerij betrokken als wedstrijdleider van de Zesdaagse van Zürich en als stimulator van de jeugd door het organiseren van dikke-banden-races. Hij was ook enkele jaren manager van de Phonak-wielerploeg, maar aan die periode zal hij niet graag herinnerd worden. Vorig jaar begon hij een wielerboetiek in Uster met het complete assortiment wielerkleding. En die snor? Die heeft hij nog steeds. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 6 november geborenen zijn:

BALLAN, Alessandro (1979, Italië)
BATEN, Karel (1985, België)
BRAMATI, Luca (1968, Italië)
DE GENDT, Thomas 1986, België)
MANNING, Paul (1974, Groot Brittannië)
PERRET, Patrick (1953, Frankrijk)
VANDENBROUCKE, Frank (1974, België)

Door Fred van Slogteren, 6 november 2008 0:00

snorren

over snorren en wielrenners: tot aan de eerste wereldoorlog hadden (bijna) alle tourrenners een snor. dus historisch gezien horen snorren misschien toch wel een beetje bij wielrenners. het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar die snor van david zabriskie vorig jaar vond ik eigenlijk wel wat hebben.

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 06 november 2008 09:40:59

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web