Jan Hijzelendoorn (1929-2008)

En weer is een coryfee van het Olympisch Stadion overleden. Jan Hijzelendoorn jr. was in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw heer en meester op het onderdeel sprint voor amateurs. Direct na de Tweede Wereldoorlog begon hij aan zijn opmars en in 1946 werd hij al tweede in het Nederlands kampioenschap achter Cor Bijster. Een jaar later werd dezelfde uitslag opgetekend en in 1948 behaalde de Amsterdamse Jordanees zijn eerste kampioenschap door Frits Contelaar te verslaan. Hij zou tot en met 1954 onafgebroken zijn titel met succes verdedigen door respectievelijk Piet Geukens, Cas Kleefstra, twee keer Ad Schotman, Patsi Willekes en Frans Mahn in de finale te verslaan. Bij de wereldkampioenschappen was hij minder succesvol. Alleen in 1950 bereikte hij als derde, achter de Franse sprinters Verdeun en Even, het erepodium. In 1955 probeerde hij het – veel te laat – bij de beroepsrenners. Hij werd derde bij het nationaal kampioenschap achter Jan Derksen en Arie van Vliet en bij het WK werd hij in de series uitgeschakeld. Jan Hijzelendoorn reed ook regelmatig op de weg en was met name in de straatrondjes in en rond Amsterdam regelmatig succesvol. Als alles bij elkaar bleef was hij ...

... in de sprint moeilijk te verslaan en zo heeft hij enkele van die Amsterdamse criteriums gewonnen. Hij werd Jan Hijzelendoorn junior genoemd, omdat zijn vader in de jaren twintig ook sprinter was en als zodanig in 1924 Nederlands kampioen was. Senior had in de Jordaan een paardenslagerij en werd daarom De Hit genoemd, een bijnaam die junior van hem overnam. Jan Hijzelendoorn werd 79 jaar. (Foto: archief Wim van Eyle)

Door Fred van Slogteren, 24 oktober 2008 9:46

Jan Hijzelendoorn

Ik kende hem van de kauwgomplaatjes vroeger, tot ik hem bij toeval ontmoette tijdens een honkbalwedstrijd.
In ons gesprek bemerkte ik al gauw dat hij niet veel meer met het wielrennen op had. Was hij zijn tijd toen al vooruit?

Geplaatst door Jan v d Horst, 24 oktober 2008 15:23:45

Hijzelendoorn

Hijzelendoorn ging twee keer
naar de Olympische Spelen. In Londen en Helsinki haalde hij de kwartfinale.Als je de jaren
daarna in de winkel op de Lin-
dengracht vlees kwam kopen en
je sprak over de Olympische Spelen van Jan,dan kreeg je een stuk worst extra. Er waren
niet zoveel renners die twee
keer op de O.S.van start waren
gegaan.

Geplaatst door Bap van Breenen, 24 oktober 2008 21:27:46

jan hijzelendoorn.

Ook maakte hij deel uit van de kraantje lek ploeg.
Dat was in de 50er jaren de dagelijkse training van enige amateurs en profs . Heerlijke tijd , weten jullie nog "Spurtje tot de molen"
ik bedoel de molen Haarlemmerweg.

Groet !

Geplaatst door Will.A.Leeners, 26 oktober 2008 20:20:54

De molenploeg

Rondje Kraantje Lek werd in de jaren zeventig vlgs mij de Molenploeg. Op een vast tijdstip verzamelden zich dagelijks een grote partij wielrenners bij de molen op de Haarlemmerweg en werd er flink getraind. Meestal ging de route Noord Holland in,over de sluizen bij IJmuiden richting Alkmaar. De kunst was om "bij te blijven" want eenmaal gelost werd er niet op je gewacht. Er werd dus structureel door alle rode stoplichten gereden! Willy.

Geplaatst door Willy Kwantes, 28 oktober 2008 08:27:56

Molenploeg

...er waren dus twee 'Molenploegen': in de middag de topamateurs en eventuele profs en s' avonds de'echte'amateurs. De avondploeg telde zo'n zestig renners. En er werd niet alleen door rode stoplichten gereden maar ook voor fietsers verboden wegen. Wat Willy zegt klopt: ook s' avonds werd er niet gewacht! Als 'aanklamper' en soms niet eens dát, vaak genoeg alleen, in het donker, naar huis gereden. Maar toch... mooie herinneringen...

Geplaatst door André Stuyfesant, 28 oktober 2008 13:47:42

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web