De Burgerlijke Stand van 25 oktober.

Piet van HEES (1938, Nederland)

Anno 1961 betekende 'het beroepsrenner zijn' meer voor je status dan voor je portemonnee. De beste profs van Nederland hadden een slecht betaald contract bij een ploeg in Frankrijk of België en de rest moest de kost bij elkaar zien te scharrelen in de Belgische kermiskoersen en de weinige criteriums die er toen waren. Piet van Hees uit Hoogerheide was er zo één. Een renner met meer ambitie dan talent. Hij probeerde er het beste van te maken door altijd maar weer in de aanval te gaan. Zo leefde hij van het prijzengeld en premies. Al in zijn eerste jaar bij de profs won hij door die aanvallende stijl onverwachts een koers in Duinkerken en de Franse ploegleider Maurice De Muer merkte hem op en bood hem een contractje aan. Het betaalde slecht, maar Piet was ineens een echte prof bij een ploeg in opbouw, waar verder jongens reden als Dick Enthoven, Piet Steenvoorden en nog een ...

... paar Nederlandse coureurs. Later kwamen ook mannen als Henri Anglade, François Mahé en Jan Janssen erbij en werd Pelforth-Lejeune een ploeg met aanzien. In het jaar dat Piet bij de ploeg zat, werd hij overal ingezet. Hij moest alle voorjaarsklassiekers rijden en nog een aantal semi-klassiekers en een tiende plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne was zijn beste resultaat. Aan het eind van het seizoen, werd hij ziek. Hij viel steeds flauw en de dokters stonden voor een raadsel. Ze hebben nooit ontdekt wat hem mankeerde, maar het feit dat hij geen last meer had van flauwvallen, nadat hij was gestopt met wielrennen, is voor Piet het bewijs dat hij gewoon oververmoeid was. Hij stopte niet alleen daarom, maar ook omdat er dik geld bij moest. Zijn kosten waren hoger dan de verdiensten en toen zijn moeder in datzelfde jaar plotseling overleed, zag hij het helemaal niet meer zitten. Hij werd havenarbeider in Rotterdam en daarna vrachtwagenchauffeur. Dertig jaar lang zat hij op de bok en had hij geen tijd voor de fiets. Pas toen hij was gestopt met werken kwam de liefde voor de fiets weer boven. Hij rijdt nu nog steeds fanatiek zijn trainingskilometers en is een gelukkig mens. Kerngezond, ook nog. Zie ook het mooie verhaal over het gebit van Piet. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 25 oktober geborenen zijn:

ANDRIOTTO, Dario (1982, Italië)
BEIMA, Marcel (1983, Nederland)
LOZANO RAMIREZ, Laura Camila (1986, Colombia)
KAPITANOV, Viktor (1933, overleden 02.03.2005, Rusland)
KELLER, Patrick (1985, Duitsland)
MAAS, Jan (1903, overleden oktober 1977, Nederland)
NEVENS, Sven (1983, België)
RAMIREZ TORRES, Jesus Javier (1979, Spanje)
REMY, Raoul (1919, overleden 22.09.2002, Frankrijk)
WIELANDT, Sven (1986, België)

Door Fred van Slogteren, 25 oktober 2008 0:00

Piet van Hees

Piet(74) fietst nog regelma- tig zijn rondjes. Op zondag 19-2-2012 is hij gevallen en opgenomen in het ziekenhuis te Bergen op Zoom met een bekkenbreuk en gebroken ribben.Hij mag zich nu na 7 weken met een rolstoel voort bewegen.

Geplaatst door Wim Post, 10 april 2012 15:48:48

Piet van Hees

Piet is sinds 9 mei weer thuis maar mag zich nu na 12 weken alleen nog maar met krukken verplaatsen,het zal nog wel even duren voordat hij zich weer als een gezonde vent zonder beperking kan bewegen.

Geplaatst door Wim Post, 13 mei 2012 11:27:55

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web