De Burgerlijke Stand van 15 oktober.

Georges PINTENS (1946, België)

Hij werd lang als een ronderenner gezien, maar zijn palmares wordt overheerst door de vijf klassieke overwinningen die hij behaalde. Twee keer won hij de Henninger Turm en verder Gent-Wevelgem, de Amstel Gold Race en de mooiste van de vijf: Luik-Bastenaken-Luik. De mooiste qua reputatie, want LBL behoort tot de vijf topklassiekers. In werkelijkheid was het een papieren overwinning, omdat niet hij maar Ronan De Witte als eerste de streep was gepasseerd en als ...

... winnaar gehuldigd. Een paar dagen later kwam echter het bericht dat De Witte positief was gebleken bij de dopingcontrole en werd Pintens tot winnaar uitgeroepen. Als ronderenner won de Antwerpenaar de Ronde van Zwitserland en die van Andalusië. Voor het grote rondewerk kwam hij tekort, hoewel zijn tiende plaats in de Tour de France van 1970 zeker een goede prestatie was. Er was ook nog iets met Pintens en Merckx in Luik-Bastenaken-Luik van 1971. Merckx won die en Pintens werd tweede, maar ik weet niet meer hoe het precies zat. Werd Merckx nou door een inzinking achterhaald door Pintens of was het andersom? Er is vast wel iemand die dat exact weet en die mag reageren. Graag zelfs. Namens Georges Pintens bij voorbaat dank. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)

De andere op 15 oktober geborenen zijn:

ADAMS, Joeri (1989, België)
BOONEN, Tom (1980, België)
BOSCH, Pim (1956, Nederland
DIETZIKER, Andreas (1982, Zwitserland)
HARTOG, Reijer den (1982, Nederland)
LINARI, Pietro (1896, overleden 01.01.1972, Italië)
PFENNINGER, Fritz (1934, overleden 12.05.2001, Zwitserland)
SANCHEZ BENITO, Azuceno (1978, Spanje)
VAN DEN BRANDE, Kai (1985, België)
VITORIA, David (1984, Zwitserland)
WILD, Kirsten (1982, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 14 oktober 2008 22:00

Georges Pintens

Over Pintens zelf weet ik eigenlijk niets, maar ik heb wel een fiets met zijn naam er op ...
Het is een mooi gebouwde racefiets uit ca. 1977, met zijn naam er op, en uit de sticker op de liggende achtervork blijkt dat Pintens in die tijd een fietsenzaak had in Schelle, even ten zuiden van Antwerpen.
Als iemand mij meer info kan geven vooral over dit charmante fietsje (zoals wie deze frames bouwde, kijk naar de ronde uitsparingen in de lugs), heel graag!

www.wooljersey.com/gallery/v/freeks-racefietsen/Pintens+1977/

Geplaatst door Freek Faro, 17 november 2008 11:40:16

Georges Pintens

Gisteren is Georges Pintens 65 jaar geworden. Een mooie leeftijd, ik hoop het dit jaar ook te worden. Ik kan me de LBL (= Luik Bastenaken Luik, maar dat is zo lang) van 1971 nog goed herinneren. Wij reden die dag met een ploeg van De Spartaan in Kemmel. De microfonist hield de renners en toeschouwers op de hoogte van LBL. Een bepaald moment reed Merckx met een voorsprong van 5 minuten op een groepje achtervolgers. Georges Pintens sprong weg uit dat groepje en reed in no time het gat dicht naar Merckx. Bij Merckx aangekomen volgde een lang gesprek tussen beiden. Dat heb ik pas later op tv gezien. Pintens reed door met een amechtige Merckx aan zijn wiel en Merckx won vrij eenvoudig de sprint. Het was bepaald niet de mooiste overwinning van Merckx. In het boek "Het feest van list en bedrog" door Herman Chevrolet wordt over deze wedstrijd niet geschreven.
In 1974 was Pintens wederom de sterkste in LBL maar werd hij geflikt door de gedrogeerde Ronald de Witte. Het was een van de weinige keren dat ik blij was dat een wielrenner op doping werd betrapt.
Volgens mij had Pintens een dochter die wereldkampioen was op rolschaatsen. Dat was nog voor de skeelertijd

Geplaatst door Piet van der Meer, 16 oktober 2011 18:50:52

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web