De Burgerlijke Stand van 14 oktober.

Aad van den HOEK (1951, Nederland)

Ik had hem vorige week nog even aan de telefoon. Ik wilde iets van hem weten over zijn ervaringen met Jan Raas. Ja vrienden, het boek vordert gestaag en zal nu definitief in april 2009 bij Arko Sports Media verschijnen en op de dag van de Amstel Gold Race, de wedstrijd van Raas, aan de pers worden gepresenteerd. Aad heeft jaren met Raas in de Raleigh-ploeg gereden en mag dus een Raas-kenner genoemd worden. Het was een leuk gesprek, waarin nog eens naar voren kwam dat Aad eigenlijk een veel te nette vent is om in die keiharde wielersport de top te bereiken. Begiftigd met veel talent was hij als amateur een topper, misschien wel de beste van Nederland in het begin van de jaren zeventig. In het profwereldje gelden ...

... echter andere wetten en daar moet je over lijken kunnen gaan om je doel te bereiken. Raas had dat, Knetemann ook, Kuiper niet minder en Zoetemelk had het zeldzame vermogen om zich nergens iets van aan te trekken en altijd zijn eigen weg te gaan. Ze realiseerden er alle vier een erelijst mee om van te watertanden, terwijl Aad terugkijkt op een carrière van een modale profrenner die een uitstekende knecht was, met name voor zijn gabber Knetemann. Hij verdient al jaren de kost als beveiligingsdeskundige. Iemand die alles weet van risico's, daar analyses van maakt om vervolgens een pand met allerlei slimme apparaatjes inbraak- en brandveilig te maken. Zoals hij er vroeger voor zorgde dat zijn kopman niet in de problemen kwam, zo zorgt hij er nu voor dat have en goed van zijn klanten veilig zijn. Renners van zijn generatie kenden geen zwart gat. Er moest gewoon gewerkt worden. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)

De andere op 14 oktober geborenen zijn:

BELLETTI, Manuel (1985, Spanje)
BERTON, René (1924, Frankrijk)
CHAPATTE, Robert (1922, overleden 20.01.1997, Frankrijk)
DIERCKXSENS, Ludo (1964, België)
GUESDON, Frédéric (1971, Frankrijk)
HERMENS, Leo (1941, Nederland)
HUSCHKE, Adolf (1891, overleden 26.08.1923, Duitsland)
IGNASIAK, Joanne 1983, Polen)
KNUVERS, Eric (1966, Nederland)
LANDIS, Floyd (1975, Verenigde Staten)
MARTIN PERDIGUERO, Miguel (1972, Spanje)
MINTKIEWICZ, Robert (1947, Frankrijk)
PARRA PINTO, Ivan Ramiro (1975, Colombia)
RICHTER, Albert (1912, overleden 02.01.1940, Duitsland)
ROESEMS, Bert (1972, België)

Door Fred van Slogteren, 13 oktober 2008 22:00

Van den Hoek -Knetemann

Het heeft me altijd verbaasd dat deze trouwe 'knecht' eind 1982 weg moest bij Raleigh, waar hij vanaf 1974 reed. Gabber Knetemann had blijkbaar niet zóveel in de melk te brokkelen bij Post om Van den Hoek bij te ploeg te houden. Of zit het anders?

Geplaatst door Jos van Nierop, 14 oktober 2008 09:10:47

vriendschap

Beste Jos, Dank voor je reactie. Echte vriendschappen in de wielersport zijn schaars. Knetemann zei een jaar of zes geleden eens tegen me: "Als Aadje me nu belt dat hij in de problemen zit dan zit ik binnen de minuut in de auto om hem te gaan helpen, maar verder moet je niet zoveel waarde hechten aan vriendschap tussen renners." In de profwereld is vriendschap vaak synoniem met het behartigen van gezamenlijke belangen en dat is meestal over als de mannen gestopt zijn. En wat Post betreft. In 1982 was hij de regie over de Raleigh-ploeg geheel kwijtgeraakt en Van den Hoek was de man die hem ging waarschuwen dat als hij niks deed zijn succesploeg uit elkaar zou vallen. Post volgde die raad niet op, met het bekende gevolg en de boodschapper had het gedaan. Aad kreeg geen nieuw contract en Raleigh viel uit elkaar in een Raas-kamp en een Post-kamp. Op het moment dat Van den Hoek niet meer bij Raleigh was hield het 'gezamenlijk belang' op en gingen de twee 'vrienden' ieder hun eigen weg. Topwielrenners zijn pure egoďsten en dat is maar goed ook, want anders waren het geen topwielrenners. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 14 oktober 2008 09:41:25

Aad en de boel

Fred: had Aad de boel bij elkaar kunnen houden, denk je?

Ik vermoedde overigens dat Post eind 1982 gewoon enkele Nederlandse renners (Winnen, De Rooy, Oosterbosch, Van Houwelingen) die op dat moment goed waren maar nog niet in dienst reden van Raleigh, wilde inlijven. En dat er daarna domweg geen plek meer was voor 'knecht' Van den Hoek.

Geplaatst door Jos van Nierop, 14 oktober 2008 20:49:44

Aad

Ik ken Aad al sinds 1971 en de klasse droop er van af. Hij was net zo goed, zo niet beter, dan zijn latere kopman Gerrie Kneteman.
Ik heb me ook wel verwonderd over het feit dat iemand met zoveel talent als knecht wilde werken.
Als antwoord kreeg ik destijds van hem dat er toch brood op de plank moest komen.
Zelf denk ik ook dat Aad te goedig was om als kopman te fungeren en daarom in de knechtenrol verviel. Desondanks heeft hij volgens mij een mooie carriere gehad.
Willy.

Geplaatst door Willy Kwantes, 15 oktober 2008 10:19:45

Aad,klasse en de Kneet

Aad van den Hoek is als mens en wielrenner van bijzondere klasse.Een mooie beroepsrennerscarriere krijg je niet die verdien je.Aad had als wielrenner de klasse om zich tot het selecte groepje op te werken van de beste wielerploeg van die tijd.
De Kneet heeft voor zover ik weet altijd contact gehouden met Asd. De bijzondere band die ze als kamergenoten in de Tour hadden zette zich ook na het wielrennen door.Aad was en bleef een man die Kneet in vertouwen nam en met wie hij de zorgen over zijn afnemende gezondheid deelde.
Het was dan ook niet zomaar dat Aad tijdens de herdenkingsplechtigheid in het Sportpaleis Alkmaar ter nagedachtenis van de Kneet samen met oa Ruud Bakker,Piet van Katwijk,Jaques Hanegraaf de kist droeg.Ook nu is Aad van den Hoek aanwezig bij evenementen ter nagedachtenis van Gerrie Knetemann: de Knetemannclassic en de Grote Prijs Knetemann.

Hans Prakke

Geplaatst door hans prakke, 17 oktober 2008 19:01:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web