De Kus!

De gelukkige renner op de foto is Jan Breur uit Schiedam. Jan was tussen 1974 en 1980 beroepsrenner en hij won in die periode acht wedstrijden. Dat is niet onaardig als je bedenkt dat in die periode de ...

... Raleighs, onder leiding van Jan Raas, als een ware roversbende de criteriums afstruinden en er voor de rest slechts kruimels overbleven. Jan was een bescheiden coureur en hij reed uitsluitend voor kleine ploegen, hoewel HB Alarm, waar hij in 1979 onder contract stond, meer pretenties had. Op de foto staat Jan met twee rondemissen, maar het kan ook een rondemiss zijn met zijn vrouw, verloofde of meissie, zoals ze in het Rotterdamse zeggen, aan de andere kant. Wie van de twee het meissie is wordt niet duidelijk, hoewel de linkse kennelijk iets ondeugends in zijn oor fluistert. De rechter zou ook zijn geliefde kunnen zijn, want zij staat er bij met zo'n gezicht van: wat er ook gebeurt, hij gaat met mij mee naar huis en met niemand anders. En wat die blonde hem in het oor fluistert, dat laat ik aan jullie fantasie over. Leuk toch, met twee vrije dagen voor de boeg.

Tot over veertien dagen!

Door Fred van Slogteren, 27 september 2008 8:00

Jan Breur

Ik vraag me af of dit een foto is van het profcriterium van Ridderkerk in 1977?
Gelet op het shirt van De Onderneming zou het goed kunnen, ook omdat voor zover ik weet Ridderkerk de enige overwinning van Jan Breur in een ("echt") prof-criterium is geweest.
Ik was toen (een jonge) toeschouwer van die wedstrijd en herinner me nog de spannende finale. Prof-rondes werden toen nog een beetje als amateurwedstrijden gereden (voordat het "shows" werden). Ook herinner ik me nog de mooie wedstrijdfoto's in de lokale kranten.
Een negatieve herinnering aan Ridderkerk is de nogal norse houding van de ploegleider van De Onderneming tegenover de om wielerfoto's vragende jeugd ...

Geplaatst door Ad van der Linden, 30 september 2008 11:30:48

Jan Breur

Beste Ad, Dank voor je reactie. Volgens het boek 100 Jaar Wegrenners won Jan Breur in 1976 in Dordrecht en Stolwijk een omnium en in Mill en Ridderkerk een dernyrace. In 1977 won hij een omnium in Schiedam en een criterium in Ridderkerk (de bedoelde koers). In 1978 won hij een omnium in Schiedam en in 1979 een dernykoers, eveneens in de jeneverstad. Verder zou ik het die norse ploegleider na al die jaren maar vergeven. De man was ongetwijfeld een vrijwilliger en dat soort mensen moet je hoog achten, anders waren er helemaal geen wielerwedstrijden meer. Het zijn niet de (tegenwoordig) dikverdienende coureurs die die wedstrijden mogelijk maken, maar de mensen die dat puur uit enthousiasme en wielerliefde doen. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 30 september 2008 18:28:13

De onderneming

Ik heb een jaartje voor de Onderneming gereden (ook in de tijd van Jan Breur) en destijds is Koos Rooks een aantal jaren ploegleider geweest. Ik kan hem met de beste wil van de wereld niet zien/herinneren als een norse man.Ik vond hem juist bijzonder vriendelijk. Groet!

Geplaatst door Willy Kwantes, 02 oktober 2008 19:43:10

De Onderneming

Allereerst excuses aan Willy en Fred als mijn opemrking over De Onderneming verkeerd is gevallen. Ik haalde een jeugdherinnering aan, een momentopname die zomaar in het geheugen is blijven hangen. Ik hoop dat ik niet de indruk heb gewekt aan de hand van één momentopname een blijvend oordeel over iemand te hebben, dat was niet de bedoeling.
Als jonge wielersupporters waren we "oprecht" teleurgesteld dat we geen foto's mochten krijgen, want dat soort "reclame" was (en is?) toch één van de bestaansredenen van een profploeg? Door de jaren heen hadden we vaak heel veel moeite zien doen door de prof-entourage om ons hiermee een plezier te doen. Zelf waren we ook serieus: in 1977 namen onze vaders ons mee naar de zesdaagse van Rotterdam en naar de Acht van Chaam en zelf fietsten we over de Moerdijk naar de Ronde van Ulvenhout ...

Wat betreft de "kus-foto" kan ik inmiddels, na even zoeken op de zolder van mijn ouderlijk huis, bevestigen dat de foto inderdaad van de Ronde van Ridderkerk in 1977 is. De man op de achtergrond is speaker Henny Goud. Als foto-onderschrift kwam ik tegen (iets in de trand van):
"Op het podium hebben de renners tijdens hun zoete moment gezelschap van de charmante kiss-missen Carla en Doety, gekleed in creaties van mode-boetiek JayJay's"

Geplaatst door Ad van der Linden, 06 oktober 2008 11:23:24

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web