Uit de stalling van Peter R. de Fiets ...

"De paralympische spelen in Peking zijn net afgesloten en een oud collega van me behoorde tot de medaillewinnaars. Ik heb het over Jacco Tettelaar uit Maassluis. Jaren geleden nam hij me mee naar ...

... mijn eerste zesdaagse in Amsterdam. Ik ben eens bij hem thuis op ziekenbezoek geweest, nadat hij in de winter op een lullige manier onderuit was gegaan was op een bevroren dijkje en zijn heup had gebroken. Hij kon nog geen voet voor de andere zetten, maar hij zat alweer op de rollenbank. Intussen is hij van baan veranderd en in een fietsblad las ik dit voorjaar een artikel over de racetandems die naar de Paralympics gezonden zouden worden. Er is niets mis met Jacco, maar wel met zijn partner op de tandem, de visueel gehandicapte Alfred Stelleman uit Eindhoven. Op een erbij geplaatste foto zag ik Jacco afgebeeld als piloot met achter hem Alfred Stelleman, die als stoker dienst deed. Via-via hoorde ik een tijdje later dat Jacco in een wegwedstrijd weer gevallen was en wederom zijn heup had gebroken. Shit, dacht ik daar gaat de droom van die jongens. Ik was dan ook blij verrast dat ze toch naar de Paralympics gingen. Ze behaalden er zelfs zilver op het nummer tandemtijdrit over 24,8 km en hun tijd was 32 minuten en 28 seconden, net achter de Spanjaarden. Ik weet niet wat Spanjaarden tegenwoordig in hun olijfolie stoppen, want ze winnen alles dit jaar. Het EK voetbal, Wimbledon, de Tour, de Giro, de Vuelta en ga zo maar door. Afgelopen vrijdag is de hele Nederlandse ploeg die op de Paralympics uitkwam groots in Den Haag onthaald en alle medaillewinnaars gingen op de foto met de koningin. De hier afgebeelde tourtandem is van het merk Peugeot. Vanwege het gewicht van de personen met bepakking zit er een gescheiden remcircuit op de rechterhandel. Die bedient de twee kabels van de Mafac voor- en achtercrossremmen. De linker remhandel wordt gebruikt om de trommelrem in het achterwiel te bedienen. De versnelling wordt verzorgd door Simplex en de trapstellen zijn van T.A. waarbij het voorste trapstel excentrisch is ingebouwd om de kettingvariatie door slijtage op te kunnen vangen. T.A. staat voor Traction Avant hetgeen voorwielaandrijving betekent. Dit was de droom van de eigenaar van de fabriek om een succesvolle fiets met vooraandrijving te construeren. Helaas is dat niet gelukt en is hij zich gaan specialiseren in het maken van tandwielen. Ik heb de tandem opgehaald in een toneelschool in Den Haag. Hij stond daar al jaren in de houtwerkplaats en leek daardoor meer op de wortels van een mangroveboom dan op een tandem.

Tot over veertien dagen!"

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 23 september 2008 8:00

SpécialitésTA

Zo verspreidt internet de onzin: op een Engelse site staat dat TA 'Traction Avant' betekent, en dat de oprichter van TA, Georges Navet, ooit een fiets met voorwielaandrijving gemaakt zou hebben. Peter schrijft dat over in zijn stukje over zijn Peugeot-tandem, maar het klopt niet. Ik heb het speciaal nog even gevraagd aan Sylvie Breuil, de kleindochter van Georges Navet en de tegenwoordige directeur van TA: de naam staat voor Techniques Aluminium: TA was de eerste die kettingwielen van aluminium maakte.

Geplaatst door otto, 01 oktober 2008 18:56:02

T.A.

Otto

Bedankt voor de correctie wat betreft T.A.

Peter R.

Geplaatst door Peter R de fiets, 07 oktober 2008 07:27:48

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web