Het balhoofdplaatje van Otto

© Otto Beaujon

“Falcon Cycles werd in 1880 gevestigd in Barton-on-Humber, en het bedrijf zou al snel uitgroeien tot één van de grootste fabrieken in Engeland. In 1913 ging Falcon samen met Elswick en rond 1965 splitste Falcon zich weer af en het werd een klein merk voor de mooiste en duurste fietsen-op-maat. Die ontwikkeling had alles te maken met de komst van ontwerper Ernie Clements. Clements was een renner van formaat geweest, maar ook een meester op het gebied van fietsontwerp. Hij was wat dat betreft van gelijke allure als in Engeland mensen als Claud Butler, Hetchins en Freddy Grubb en in Italië een man als Masi. Merken als Butler en Falcon hebben ...

... in Engeland trouwens nog steeds een reputatie die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld die van RIH in Nederland.
Door de schaalvergroting in de industrie ontstaan er de laatste decennia allerlei samenwerkingsverbanden en overnames, en zo kon het gebeuren dat Falcon in 1978 opnieuw door Elswick werd ingelijfd. Elswick ging op zijn beurt weer op in de Tandem Group, wat meer een handelsonderneming dan een fietsenfabriek is, en het is dan ook voortdurend in financiële beweging. Tandem laat momenteel fietsen maken in Vietnam en Bangla Desh, en verkoopt die onder de merknamen Townsend, Optima, British Eagle, Wearwell, Shogun, Coventry Eagle, Falcon en Claud Butler. De volgorde is niet willekeurig maar loopt in reputatie van goedkoop naar chique. Er is echter niks ‘eigens’ meer en dat geldt voor al die merken. Heel recent is bekend geworden dat Falcon in Engeland geheel is opgehouden met de productie en daardoor zijn veertig vakmensen werkloos geworden.
Dit plaatje is van eind jaren zestig toen Ernie Clements nog maatfietsen maakte voor beroemde renners als Tom Simpson en Michael Wright. Ernie Clements is in februari 2006 op 83-jarige leeftijd overleden.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 28 april 2006 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web