Uit de wasserette van Henk ...

"Hij noemt zijn overwinning in The Milk Race, de populaire benaming van de Ronde van Engeland, de mooiste triomf in zijn prachtige amateurtijd. Piet van Katwijk, de middelste van ...

... drie fietsende broers uit het Brabantse Oploo haalt met schitterende ogen herinneringen op aan de editie van 1973 toen hij als primus inter pares van de nationale selectie in Blackpool gehuldigd werd als winnaar. Hij won drie etappes en hij was ergens halverwege in het bezit van alle leiderstruien. Die van het bergklassement, het puntenklassement, het combinéklassement en natuurlijk het algemeen klassement. Behalve die van de bergkoning bracht hij die truien allemaal in Blackpool waar de ronde na twee weken koers finishte. De Nederlandse ploeg behaalde in dertien etappes maar liefst zeven dagzeges, de drie van Piet en verder de ploegentijdrit en individuele overwinningen van Fedor den Hertog, Aad van den Hoek en Jo de Boer. De prestatie van Piet inspireerde A. Visser, de huisdichter van het blad Wielersport, tot de volgende fraaie uiting:

Milkrace was voor Piet van Katwijk,
héél de ploeg deed het weer goed.
Demonstreerde in Brittanje
het begrip: "Wien Neerlands bloed!"
't Was dan ook een sterk gezelschap
voor dit tripje over zee,
big boss Middelink - himself -
reisde met zijn jongens mee.
Dat hier kranig wordt gereden
weet men ook in Engeland thans.
Maar wat wil men, in een milkrace
geldt toch juist: met melk meer mans?

Tot volgende week!”

Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 27 augustus 2008 10:00

Jo de Boer

Jo de Boer was mijn vader, leuk om dit verhaal ook terug te lezen. Helaas is hij 7 dec. 1999 plotseling overleden, toen hij aan het schaatsen was op de ijsbaan in Groningen.

Geplaatst door Martinus, 05 oktober 2011 03:09:39

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web