De Burgerlijke Stand van 25 augustus.

Ab van EGMOND (1938, Nederland)

Deze Hagenaar leek een grote toekomst tegemoet te gaan toen hij in de nieuwelingencategorie maar liefst 21 keer zegevierde. Bij de amateurs gaf hij een sterk vervolg aan zijn ambities, door onder meer Olympia's Tour en de Ronde van Zuid-Holland te winnen. Hij was eind jaren vijftig een vaste keus in de selectie voor de wereldkampioenschappen. Als beroepsrenner is het er niet uit gekomen. Dat heeft alles te maken met het tijdsgewricht, want je had toen veel geluk nodig om te slagen. Nu ook trouwens, maar ...

... er zijn nu wel veel meer kansen om op hoog niveau je sport te beoefenen. Toen waren die kansen bijna nul en Ab en zijn generatiegenoten moesten andere wegen bewandelen om in het leven te slagen. Wat Ab precies is gaan doen, weet ik niet maar ik krijg de indruk dat hij verre van mislukt is. Ik heb hem een keer ontmoet en het lijkt me een prettige evenwichtige man die vandaag zeventig jaar wordt. Veel mensen lijkt dat een straf, maar dat is afhankelijk hoe je in het leven staat. Ik ben er van overtuigd dat Ab daar niet mee zit en fris en vrolijk aan zijn achtste decennium begint. Ik weet dat hij regelmatig de slogblog bezoekt en daarom; Van harte Ab! (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 25 augustus geborenen zijn:

ABAL DIEGO, David (1986, Spanje)
ALDAG, Rolf (1968, Duitsland)
BELTMAN, Chantal (1976, Nederland)
BERNAUDEAU, Giovanni (1983, Frankrijk)
BETSCHART, Kurt (1968, Zwitserland)
BOEVE, Henk (1957, Nederland)
CHIOCCIOLI, Franco (1959, Italië)
DE CAUWER, José (1949, België)
DIERCKX, Louis (1947, België)
DOOREN, Bas van (1973, Nederland)
DUCLOS LASALLE, Gilbert (1954, Frankrijk)
GIAUX, Jerôme (1981, België)
GONZALEZ RAMIREZ, Eduardo (1983, Spanje)
GROENVELD, Josephine (1982, Nederland)
LAWRIE, Bill (1934, overleden 24.11.1997, Australië)
MOLINERIS, Jean-Luc (1950, Frankrijk)
MOREELS, François (1903, overleden 08.08.1980, België)
OPRINS, Ad (1950, Nederland)
POITSCHKE, Enrico (1969, Duitsland)
SIBILLE, Guy (1948, Frankrijk)
SIMONI, Gilberto (1971, Italië)
TRUEBA PEREZ, Fermin (1915, Spanje)

Door Fred van Slogteren, 25 augustus 2008 0:00

Ab van Egmond

In de hoop niet andermaal te worden teruggefloten wegens het publiceren van onjuiste info: Ab moet fysiotherapeut geworden en in België neergestreken zijn. Hij was afkomstig van de nette Nieboerweg op de grens van Den Haag en Scheveningen, daar waar de duinen beginnen, en vormde met zijn generatiegenoten Karel Hamelink, Harrie Scholten en Joop van der Putten het roemruchte kwartet topamateurs van de toen nog Haagse wielervereniging De Spartaan.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 25 augustus 2012 12:34:56

Carel en geen Karel

Dat van Ab klopt. Fysiotherapeut te België. Aardige vent. Maar Karel Hamelink heet toch echt Careltje. Dat weet ik van Zus persoonlijk. En die weet het beter dan hij zelf. Groet Grijze Gruit, een fijn weekend t6oegewenst.

Geplaatst door Fred, 25 augustus 2012 13:58:17

Ab van Egmond.

Ab van Egmond heb ik diverse malen de Ronde van de Haagsche Fruitmarkt zien winnen.
In 1957 was hij tweede in de Ronde van Zuid-Holland achter Geldermans, en in 1958 won hij de Ronde van Zuid-Holland.
Leuk om nu weer wat van hem te lezen, ik was toen 10 jaar en maakte voor het eerst kennis met de wielersport doordat mijn vader een zaak had op de Fruitmarkt.

Geplaatst door Geurt Bauw, 26 augustus 2012 11:47:06

Carel en Cees

Carel en geen Karel? Zal best, maar ik ben stronteigenwijs en blijf het belachelijk vinden dat namen als Carel en Cees, die nooit als Sarel en Sees maar als Karel en Kees klinken, zo nodig met een C moeten beginnen. Zus kan me nog meer vertellen, maar als zij haar teerbeminde Schat of Gozertje noemt, wil dat toch ook niet zeggen dat zij het absolute gelijk aan haar zijde heeft? Ik wil me best naar haar wensen voegen, maar of háár opvatting nou per se als wet moet gelden?

Ooit gehoord van de betreurde Haagse sportjournalist ir. Ad van Emmenes? Was destijds een man van gezag en schreef een keer heel baldadig in de pers dat hij het vertikte een bepaalde naam (ik ben hem helaas kwijt) met een C te schrijven, omdat-ie als een K werd uitgesproken. Ik sta dus niet helemáál alleen met mijn dwarse meninkje.

Wisten wij overigens dat die gortdroge man ooit één keer het doel van het Haagse elftal heeft verdedigd? Dat wil zeggen van het elftal van de voormalige Haagse Voetbalbond, de latere afdeling Den Haag.

Nog een enkele opmerking over Ab (of toch Ap, beste Zus?) van Egmond. Hem zag ik voor het eerst schitteren als debuterende nieuweling op de Fruitmarkt zaliger. Ik meen dat het de voorwedstrijd van een optreden van de Tourploeg was. Iemand had me al verteld dat ik eens op Van Egmond moest letten. Hij bleek in een blauw-oranje trui van De Spartaan (kom er maar in, Theo ten Dam!) te rijden en draaide aanvankelijk achterin mee. Toen zijn opmars begon, was er geen houden meer aan. Appie gaf me daar een demonstratie van jewelste. Wat goed is, komt snel, schreef Johan Cruijff al. Kan ook Van Gaal zijn geweest. Gerard Peters kreeg hem bij de Caballero-ploeg onder zijn hoede, Gerrit Schulte selecteerde hem voor zijn militaire ploeg, maar bij de profs kwam het nooit tot een doorbraak. Volgens mij omdat Ab van Egmond een pure sportjongen was, die voor zijn plezier fietste net zo goed tennisser of judoka had kunnen worden. De centen waren voor hem waarschijnlijk niet het belangrijkste. Hij kon buiten de wielersport ook best zijn brood verdienen.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 25 augustus 2015 11:28:28

Kees en Cees

Beste Gruit (ik wilde eerst schrijven beste drukkerszoon, maar dat klinkt toch minder dan bakkerszoon) je hebt gelijk met de c en k. Het is heel merkwaardig dat we het hebben over Kees Pellenaars en Cees Haast, terwijl in beide gevallen de "k" wordt uitgesproken. Van Cees Haast ging ook het gerucht dat hij klusjes deed bij Kees Pellenaars. Inmiddels begrijp ik dat het niet waar is. Mijn oudste zoon heet voluit Cornelis en roepnaam Kees.

Geplaatst door Piet van der Meer, 25 augustus 2015 19:51:21

Charles Hamelink?

Later bedacht ik me dat Zus Hamelink de naam van haar man wellicht met een C wenst te zien omdat het de afkorting van Carolus of Charles kan zijn. Karel de Grote zal tenslotte ook wel de Nederlandse vertaling van Charlemagne (of zo) zijn. Ik kom er niet uit.

Gijze Guit

Geplaatst door Han de Gruiter, 25 augustus 2015 21:56:59

Bauw doelman van VUC

Beste Geurt Bauw, ben jij soms familie van de keeper die VUC onder de lat had als opvolger van Joop Holzenbosch? Hij was eerste keus in het seizoen 1945/46 en zou uit Katwijk of daaromtrent afkomstig zijn geweest. Bauw werd al rij snel opgevolgd door Coen (of Koen) Nuis die nu in Leiden zou moeten wonen.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 25 augustus 2015 22:05:09

Arnold Bauw

Han die doelman van V.U.C, heette Arnold, en was inderdaad een goede vrij lange keeper, in het roemrijke team van V.U.C., ja werd in die jaren 2e van Nederland, dacht achter "De Volewijckers"uit Amsterdam. In het team van V.U.C. speelde toendertijd ook een van de beste linksbuiten van Nederland allertijden, zijn naam Bertus de Harder, voor hem alleen al kwamen er al om de 14 dagen zo'n 10.000 toeschouwers naar de Schenkkade, onder hem was altijd de oudste wielerprofessionaal van Nederland, luisterende naar de naam : Wout van der Berg, wereldberoemd in het Westland, Zwarte Wout en ook mijn broer Louis zijn nog na ruim 50 jaar nog lyrisch over deze STER, die later profvoetballer en trainer werd in Frankrijk, bij Les Girondennes te Bordeaux.Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 26 augustus 2015 14:32:16

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web