De Burgerlijke Stand van 12 april

Marc van Orsouw (1964)

Deze roodharige renner uit Oyen in de Betuwe was een goede coureur. Hij was acht jaar beroepsrenner en hij reed uitsluitend bij grote ploegen. Vijf jaar bij PDM, twee jaar bij Panasonic en een jaar bij Telekom, nu T-Mobile. Hij heeft een palmares die gezien mag worden, hoewel er weinig eerste plaatsen op staan. Hij reed de drie grote rondes meerdere malen en hij eindigde kort in bijna alle klassiekers. Hij behaalde slechts twee overwinningen, maar in een overwegend dienende rol wist hij toch op te vallen. Ik zag hem een keer na zijn carrière bij het NK in Zuid-Limburg. Hij had het grootste plezier van de wereld met zijn oud-collega’s. Ik had hem graag willen vragen wat hij na het fietsen is gaan doen? Bij deze!

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Henk Hiddinga (1942)

Henk Hiddinga was een Nederlandse renner uit Haarlem, die in 1966 en ’67 in dienst reed van de Franse Mercier-ploeg. In 1968 keerde hij terug naar de amateurs en hij won in Frankrijk dat jaar 18 koersen. Voldoende om weer een contract te tekenen bij Mercier, waar hij nog twee jaar voor reed. Hiddinga won in zijn profperiode zes koersen en hij behaalde vele ereplaatsen. Allemaal in het buitenland, maar niet één in eigen land. Het enige bewijs dat hij wel eens in Nederland koerste is zijn tiende plaats in het NK van 1969. Zijn laatste overwinning in Frankrijk was in Germigny l’Evèque, de huidige woonplaats van Joop Zoetemelk die in dat jaar bij de profs debuteerde. Verder heb ik niets over Henk Hiddinga kunnen vinden. Het zou een verklaring zijn als hij destijds naar Frankrijk is geëmigreerd en er wellicht nog steeds woont, want zelfs Jan Zomer (secretaris van de Haarlemse wielervereniging HRC De Kampioen) en Jan van der Horst (Haarlemmer en in diezelfde periode ook beroepsrenner) kennen hem niet.

Jan Huisjes (1951)

Deze coureur uit Hardenberg was een rappe. Zo rap dat hij in 1977 kampioen van Nederland sprint was. Een echte baansprinter was hij natuurlijk niet en de KNWU vaardigde hem dan ook niet af naar het WK. Hij zal er niet mee gezeten hebben en ik denk dat hij zijn vijftig overwinningen op de weg bij de amateurs veel belangrijker heeft gevonden. Bijna allemaal behaald in de sprint. Als prof lukte het minder, want in die categorie behaalde hij maar één overwinning. Dat was in 1977 in een etappe van de Tour de l’Oise in Frankrijk. Hij reed toen voor De Onderneming, een klein ploegje. Een jaar later droeg hij het shirt van TI-Raleigh. Het bleef bij enkele ereplaatsen en Jan Huisjes – die in 1977 ook kampioen van Nederland op de 50 km. zonder gangmaking was – beëindigde zijn carrière.

Anjo van Loon (1962)

Iedereen kent de uitdrukking Murphy’s law. Het wordt gebruikt als iemand de ene rampspoed na de andere op zijn weg vindt. Anjo van Loon kan er van meepraten. Deze veelbelovende renner werd in 1987 prof bij de Panasonic-ploeg van Peter Post. Begin 1988 kreeg de Brabander kinkhoest. Als je dat goed uitziekt is er niks aan de hand, maar Anjo begon te gretig en te vroeg weer met zijn training. Toen het weer een beetje ging kreeg hij last van een fistel, waaraan hij twee keer geopereerd werd. Het seizoen 1988 kon hij daarmee op zijn buik schrijven. Begin 1989 kreeg hij de ziekte van Pfeiffer en daar ging zijn voorjaar mee naar de knoppen. Hij trainde als een gek om er in de zomer te staan en Post gaf hem zijn vertrouwen voor de Ronde van Nederland en die van België. En toen werd hij op 29 juli 1989 tijdens zijn training aangereden door een auto. Er was nogal wat kapot in dat jonge lijf en dat betekende een voortijdig einde van een veelbelovende profcarrière. Is Anjo altijd zo’n pechvogel gebleven of is het toch nog goedgekomen met hem? Ik weet dat hij trainer is bij de wielervereniging Breda-Knooppunt.

Norbert Poels (1983)

In 2000 werd deze Limburgse juniorrenner opgemerkt door Frans Maassen, toen nog leider van de opleidingsploeg van Rabobank Wielerplan. Hij reed zich als Rabo-renner vervolgens internationaal in de kijker met een uitstekende prestatie in het WK voor junioren. In 2002 ging hij over naar de amateurploeg van Tegeltoko, waar hij twee jaar lang goede resultaten boekte in internationale wedstrijden. Vorig jaar stapte hij over naar Fondas-Imabo-Doorisol ploeg en de nu 23-jarige student aan de Johan Cruyff University hoopt dat de progressie van de laatste jaren doorzet. We zullen het volgen.

Jan van Swelm (1916, overleden 1979)

Deze Nijmegenaar koerste net voor en in de tweede wereldoorlog. Behalve zijn overwinning in de Ronde van Oosterhout in 1939, maakte hij niet veel klaar. Maar dat is ook niet zo verwonderlijk in die tijd. Profwielrennen was voor de meeste coureurs toen een hobby, waarvoor ze wel eens een rijksdaalder of een tientje mochten aannemen. Je moest er een baan bij hebben om in leven te blijven, tenzij je Schulte, Middelkamp of Pellenaars heette. En hij heette Van Swelm en dat zegt niemand nog iets. Of wel?

Door Fred van Slogteren, 11 april 2006 22:00

Norbert Poels

Norbert Poels is reeds 2 jaar geleden gestopt als wielrenner!
Hij heeft vol overtuiging gekozen voor een studie en is inmiddels afgestudeerd en zit midden in het "normale"leven!
Af en toe stapt hij nog wel eens op zijn fiets,maar dan gaat 't niet meer om de prestatie,maar om de lol.
Norbert woont nog steeds in Maastricht.

Geplaatst door Harry Hermkens, 12 april 2010 19:16:21

Jan Huisjes

Was een goede wielrenner zeker bij de amateurs. Kom hem en zijn leuke vrouw nog regelmatig tegen op wielerkoersen.Komt volgens mij uit Kloosterhaar en niet uit Hardenberg

Geplaatst door Wim Neeskens, 12 april 2012 12:26:16

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web