De Burgerlijke Stand van 13 april

Wim Holleeder (1927, overleden 02.06.1990)

Wim en Gerrit Holleeder waren twee broers die redelijke amateurwielrenners waren in het naoorlogse Amsterdamse wielerwereldje. Wim was de beste van de twee en hij was nog even beroepsrenner. Ik herinner me hem als lid van een geheel Amsterdamse ploeg in de Ronde van Nederland 1954 met Hein van Breenen als kopman en Patsi Willekes, Jan La Grouw, Cor Witteveen en nog een paar anderen als knechten. Na zijn carrière ging hij als chauffeur bij Heineken werken. Jaren later was zijn gelijknamige zoon een van de ontvoerders van Freddy Heineken en diens chauffeur Doderer, de opvolger van vader Wim. Die heeft dat niet kunnen verwerken.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Jef Dominicus (1913, overleden 08.12.2001)

Een van de Nederlandse Tourpioniers van voor de tweede wereldoorlog. Hij startte in 1938 en ’39 in het grote Franse spektakel. In zijn eerste Tour kwam hij in de achtste etappe te laat binnen en werd hij uit de strijd genomen. Een jaar later reed hij de ronde wel uit. Hij deelde in het succes van zijn kopman Jan Lambrichs die als eerste Nederlander in het eindklassement bij de eerste tien eindigde. Jef Dominicus is geboren in Ossendrecht, maar hij woonde bijna zijn hele leven in België. Hij was de vader van het zangeresje Tonia die in de jaren zestig enige tijd furore maakte. Zij had in die tijd overal in Nederland en België optredens en Jef was de chauffeur die haar overal naar toe reed.

Bert Scheuneman (1954)

Het lijkt vandaag wel vaderdag, want ook dit is een vader van een kind dat bezig is de bekendheid van pa te overtreffen. Niels Scheuneman is een van de talentvolle jongeren van de Rabobank-ploeg en er wordt veel van hem verwacht. Maar vader Bert kon er ook wat van. Als amateur behaalde de Veendammer zo’n zestig overwinningen waaronder klassiekers als de Ronde van Brabant en de Ronde van Zuid-Holland. Bij de profs kwam het er niet uit. Vier jaar reed hij bij de beroepsrenners, maar geen grote ploeg was in hem geïnteresseerd. Een overwinning in 1978 in de Ronde van Waddinxveen was zijn enige succes.

Door Fred van Slogteren, 12 april 2006 22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web