Uit de stalling van Peter R. de Fiets ...

"Rond 1650 is de luchtpomp uitgevonden. Een apparaat dat bij hoge drukopbouw warm wordt. Daarom werden er materialen toegepast met een goede warmtegeleiding, zoals koper en messing. De Leidse universiteit is altijd een grote opdrachtgever geweest van ...

... wetenschappelijke instrumenten en als je daar in bent geïnteresseerd dan is een bezoekje aan het Boerhaave Museum aan te bevelen. Daar blinkt het messing je letterlijk tegemoet in de Collectio Exquisitissina Instrumentorum.
Eeuwenlang is er op wetenschappelijk niveau geredetwist of er zoiets als vacuüm zou bestaan en dit werd uiteindelijk aangetoond met de Maagdenburger halve bollen. De belangrijkste leveranciers van de universiteit waren Petrus van Musschenbroek en zijn nazaten. Andere bekende instrumentenmakers uit die tijd waren Christiaan Huygens en s’Gravenzande. De productie van vacuümpompen omvatte maar enkele exemplaren per jaar en die kostten maar liefst 600 gulden per stuk, in die tijd het halve jaarsalaris van een hoogleraar. De tijdritfiets van Cadel Evans kost naar verluid een miljoen euro, en dat komt waarschijnlijk ook in de buurt van zijn halve jaarsalaris, terwijl er veel minder baanbrekend werk mee is verricht. Het is me trouwens opgevallen dat tijdens de tijdrit niemand heeft lekgereden en het tijdperk van de pomp vrijwel tot een einde is gekomen. Op zolder heb ik nog eens naar wat fietsen gekeken en de bandenmerken genoteerd. Mijn lijstje bevat historische namen als Pirelli, Vittoria, Clement, Hutchinson,  Wolber, Continental, Pariba, Michelin en natuurlijk Dunlop.
Messing wordt in de volksmond ook wel geel koper genoemd en het is een dankbaar materiaal om te verwerken. Deze prachtige messing pomp van Dunlop is een zogenaamde double action pomp en dat houdt in dat zowel bij de opgaande als bij de neergaande slag lucht gepompt wordt. Verder staat er op dat het de eerste uitvoering is en daarom is dit exemplaar misschien wel een eeuw oud en een waar museumstuk. Ik loop dus regelmatig even naar de pomp. Om te kijken!

Tot over veertien dagen!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 29 juli 2008 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web