De Burgerlijke stand van 30 juli.

Wies van DONGEN (1931, Nederland)

Als je naar het verloop van de wielercarrière van Wies van Dongen kijkt, trek je maar één conclusie. Die man had amateur moeten blijven, want zijn profjaren hebben hem alleen maar pech gebracht. Hij was een heel goede amateur die in 1954 twee klassiekers won en het Nederlands kampioenschap op de weg. Maar toen gebeurde het. Ploegleider Kees Pellenaars benaderde hem met een contract voor de Locomotief-ploeg. 350 gulden per jaar was geen vetpot, maar in het shirt van die ploeg werd wel veel gewonnen. D'n Pel nam hem gelijk mee naar ...

... de Tour de France. In de eerste Alpenetappe was het bloedheet en Wies – bepaald geen klimmer – moest al snel lossen. Eenzaam reed hij uren voor de bezemwagen uit, zonder verzorging en zonder drinken. In die bezemwagen zaten drie ploeggenoten die hem onophoudelijk adviseerden er ook maar mee te stoppen. Uiteindelijk gaf hij daar gehoor aan en daar heeft hij nog steeds spijt van. Het jaar daarop mocht hij weer mee, maar toen  overleed zijn vader tijdens de Tour en de Bredanaar vertrok hals over kop naar huis. Kort daarna begon hij een café in België en hij luidde daarmee zelf het einde van zijn wielercarrière in. Kroegbaas en coureur zijn twee verschillende beroepen en niet te combineren. Na een jaar kocht hij een kroeg in Breda, maar die ging in 1965 in vlammen op, waarbij één van zijn zoontjes om het leven kwam. Een andere zoon – Wies junior – werd ook coureur en die was in de jaren tachtig een redelijke prof, zonder tot het walhalla van Raleigh door te kunnen dringen. De nu 77-jarige Wies van Dongen mijmert er nog wel eens over wat hij als amateur had kunnen winnen als ... hij geen prof was geworden. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 30 juli geborenen zijn:

BINI, Aldo (1915, overleden 16.06.1993, Italië)
MAELFAIT, Lucien (1919, Frankrijk)
MERTENS, Theo (1941, België)
OOSTERBOSCH, Bert (1957, overleden 18.08.1989, Nederland)
PARDINI, Olivier (1985, België)
PEREZ CUAPIO, Julio Alberto (1977, Mexico)
REYNES MIMO, Vincente (1981, Spanje)
VAN AVERMAET, Aimé (1935, België)

Door Fred van Slogteren, 29 juli 2008 22:00

Wies van Dongen

Geattendeert door de Burgerlijke Stand d.d. 30 Juli waarin vermeld de naam Wies van Dongen verjaart. Ik wil deze aimabele persoon van Harte feliciteren met zijn 82e verjaardag, en hem een fijne dag toewensen, met al degene die hem liefhebben. Mocht slechts eenmaal met deze persoon kennis maken, was onder de indruk van zijn verhalen, want als Amateur, was hij een KLASBAK,Oud Wegkampioen van Nederland, behaalt te Zandvoort. was hierbij aanwezig.Wars van kapsones, en dat heeft bij mij voor altijd een blijvende indruk op mij gemaakt. Zodat ik hem op deze dag toch nog eens in het zonnetje wil zetten.Dat verdient hij oprecht. Gefeliciteerd en nog vele jaren in goede gezondheid toegewenst, door Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 30 juli 2013 14:34:43

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web