De Burgerlijke stand van 26 juli.

Joseph DEMUYSERE (1907, overleden 22.08.1969, België)

Zo moet een Vlaamse coureur heten, vind ik. Sjef of Jef en dan met zo'n mooie achternaam. Maurice De Simpelaere vind ik ook een mooie en Prosper Depredomme. Het zegt iets over de renner. Niet dat Jef een meemuizer was, Maurice wat simpel en Prosper een veelbelovende stommeling, maar toch. Je hebt een beeld. Waar het Jef betreft klopt dat voor geen meter, want hij was een aanvaller. Eentje van alle markten thuis. Voor een stevige klim kon je hem wakker maken en een sprintje ging hij niet uit de weg. Hij kon ook nog ...

... goed tijdrijden en met al die talenten had hij de Tour van 1929 kunnen winnen. Zijn rijden riep echter de wrevel op van de almachtige Henri Desgrange. Deze dictator gaf hem een tijdstraf toen Jef probeerde te profiteren van de ongesteldheid van Maurice Dewaele, de latere winnaar. Toen die als klassementsleider in de slotweek doodziek en kotsend op zijn fiets zat, ging Jefke er vandoor. Daartoe had hij het volste recht, want Dewaele was geen ploeggenoot. Desgrange dacht daar anders over en strafte de West-Vlaming met een tijdboete. Zo eindigde hij als derde. Twee jaar later werd hij tweede achter Antonin Magne. Met een tweede, een derde, een vierde en een achtste plaats is Jef Demuysere een van de beste vooroorlogse Tourrenners geweest. Hij won drie etappes en hij eindigde in vier Tourstarts 61 keer bij de eerste tien in een etappe. Dat betekent dat hij maar 27 keer in de top-tien verstek liet gaan. Of dat een record is weet ik niet, wel dat hij in 1934 winnaar was van Milaan-San Remo.

De andere op 26 juli geborenen zijn:

DALL’ANTONIA, Tiziano (1983, Italië)
GONZALEZ PUENTE, Aurelio (1940, Spanje)
LAURENT, Christophe (1977, Frankrijk)
MACHADO PEREZ, Honorio (1982, Venezuela)
NOSOTTI, Diego (1982, Italië)
PLATERINGEN, Martin van (1988, Nederland)
RAAB, Uwe (1962, Duitsland)

Door Fred van Slogteren, 26 juli 2008 0:00

fietsenwinkel jef demuysere

ik herinner mij de winkel van jef demuysere in de zirkstraat, als waarschijnlijk één der eerste verkopers van japanse bromfietsen van honda en suzuki.

Geplaatst door herman weyn, 24 juni 2013 22:09:36

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web