De Burgerlijke stand van 8 juli.

Monique de BRUIN (1965, Nederland)

Monique was in de jaren tachtig een van de betere dameswielrensters van Nederland. Het was de tijd dat de activiteiten van vrouwen op een racefiets met gemengde gevoelens werden bekeken. Wielrennen en vrouwen dat gaat niet samen, was een veelgehoorde opvatting. Van Moorsel reed nog in de jeugdrangen en Voske moest nog geboren worden. Maar juist in die tijd begon de professionalisering van het vrouwenwielrennen en daar zijn twee mensen verantwoordelijk voor. Bondscoach Piet Hoekstra en Monique Knol. Knol had een internationale reputatie die ze nadrukkelijk vestigde toen ze in 1988 in Seoul olympisch goud won in de wegwedstrijd. Hoekstra kreeg een vrije opdracht van de wielerunie om het Nederlandse vrouwenwielrennen internationaal op de kaart te zetten. Hij organiseerde overal in het land clinics om talent op te sporen en hij slaagde erin een redelijke brede selectie te formeren rond Monique Knol. Monique de Bruin zat er van meet af aan bij. Zij was een uitstekende wielrenster die tegen de top aan zat en ze was bovendien de ...

... hartsvriendin van Knol. Ze werd gepasseerd voor de ploeg die in 1990 in Japan de wereldtitel behaalde bij de ploegentijdrit, maar een jaar later was ze er wel bij. Het was dezelfde ploeg, maar Monique verving Leontien van Moorsel, die zich meer op de individuele nummers wilde toeleggen. Met Knol, Cora Westland en Astrid Schop behaalde Monique een zilveren medaille bij het WK van 1991 in Stuttgart. In eigen land won ze een aantal mooie koersen. De Hel van het Mergelland, de Flevotour en de Parel van de Veluwe zijn aansprekende koersen op de dameskalender en die staan alle drie op haar erelijst. En de aanvankelijke critici van het vrouwenwielrennen, dat toen nog dameswielrennen heette? Die stonden maar wat graag te kijken als de vrouwen aantraden in het voorprogramma van de Ronde van Weetikveel of de Omloop van Benikvergeten. Er waren vrouwen bij die het vooroordeel bevestigden, maar er waren er ook naar wie het prettig kijken was. Zoals naar Monique de Bruin. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)

De andere op 8 juli geborenen zijn:

BERNAUDEAU, Jean-René (1956, Frankrijk)
BUYSSE, Kamiel (1934, België)
FERTONANI, Marco (1976, Italië)
MERCADO MARTIN, Juan (1978, Spanje)
MINDLIN, Anton (1985, Rusland)
NAVARRO GARCIA, Daniel (1983, Spanje)
NYS, Theo (1939, België)
PAGNIN, Roberto (1962, Italië)
PREZIOSI, Carmine (1943, Italië)
RADOSZ, Robert (1975, Polen)
SAMYN, Willy (1938, België)
TIRALONGO, Paolo (1977, Italië)
VAN DE KERCKHOVE, Bernard (1941, België)
VINK, Menno (1969, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 8 juli 2008 0:00

mijn moeder

he!! mam toen was je nog jong

Geplaatst door esmay, 05 december 2008 17:51:48

Wielerfoto Monique de Bruin

Leuk om mijn eigen beeld ook weer te zien! Sta rechts op de foto met het WSV Emmen ( De Roo) shirt. Weet niet welk jaar dit is en waar het was. Mijn naam is Sietska Moussa- Benammar--Hadders.
Geplaatst door Sietska Moussa- Benammar , 21 mei 2016 18:52:45

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web