De Burgerlijke Stand van 5 april

Pieter Weening (1981)

De vermetele demarrage bergop waarmee hij vorig jaar zijn etappezege in de Tour inleidde, staat op mijn netvlies gebrand. Ik vond het uitdagend en moedig, maar ik geloofde geen moment dat hij die dag ging winnen. Maar hij flikte ‘t ‘m, zij het met een millimeter verschil. Hij kwam vorig jaar nog een paar keer sterk door, maar het was nog te incidenteel. Ik denk dat hij dit jaar nog meer laat zien. Pieter is een leuke knul die met twee benen op de grond staat en het allemaal op zich af laat komen. Ook dat gezeur van Bert Wagendorp die in hem de Tourwinnaar van 2008 ziet, doet hem niks. Hij komt uit een groot gezin en daar zijn in het verleden vaak kampioenen uit voortgekomen. Het is namelijk zeer karaktervormend om vanaf dag één op de wereld voor je zelf te moeten opkomen. Pieter heeft klasse, kwaliteit, lef, karakter en de juiste instelling. Dan moet je ver kunnen komen. We zullen zien. (© Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Piet van Gerven (1912)

Als hij nog leeft wordt hij vandaag 94, deze Rotterdammer die in de tweede wereldoorlog en er net na beroepsrenner was. Geen grote, maar ook geen koekenbakker, zoals er in de oorlog zoveel in het beroepspeloton reden om tewerkstelling in Duitsland te voorkomen. Piet van Gerven won in 1946 de Ronde van Tilburg en ik neem aan dat daar ook mannen als Middelkamp, Schulte en Pellenaars aan de start hebben gestaan. Die wilden winnen, want van de prijzen moesten ze toen leven. Niet zij, maar Piet van Gerven won en dat is dan een knappe prestatie. Is er iemand die iets over hem weet? Ik ben heel benieuwd.

Piet Evers (1919, overleden 06.09.1987)

Deze in Alkmaar geboren renner wist ongetwijfeld wel wie Piet van Gerven was, maar hij leeft niet meer. Evers was veel bekender dan de Rotterdammer want hij realiseerde voor die tijd een mooie erelijst met acht overwinningen. Zijn beste prestatie leverde hij in 1950 toen hij in de Ronde van Nederland (gewonnen door Henk Lakeman) vijfde werd, nadat hij de tweede etappe had gewonnen. Wat hij na zijn carrière is gaan doen, weet ik niet. Wie kan mijn kennis aanvullen?

Leo van de Brand (1931)

Toen ik Daphny van den Brand eens vroeg of Leo haar vader of misschien wel haar opa was, keek ze verbaasd. Ze had nog nooit van haar naamgenoot gehoord. Later kwam ik er achter dat Leo van de Brand heet en Daphny van den Brand. In het begin van de jaren vijftig was Leo een van de beste amateurs van Nederland, maar in zijn proftijd kon hij de verwachtingen niet waar maken. Toch heeft hij niet helemaal teleurgesteld. In aanmerking genomen dat een jonge renner in die tijd nauwelijks kansen kreeg, mag zijn derde plaats in de Ronde van Nederland van 1958 en de vijfde in de uitgave van een jaar eerder best gezien worden. Wederom de vraag: waar is Leo van de Brand gebleven? Wie het weet is van harte welkom om dat hier te komen melden.

Theo Smit (1951)

Zijn debuut in de Tour de France sloeg in als een bom. Nederland was nooit gezegend geweest met razendsnelle finishers. Maar Theo legde twee keer het hele peloton erop. Een jaar later deed hij dat nog eens, maar nu in de Ronde van Spanje. Hij kon er verschrikkelijk uitknallen en daar dankt hij zijn bijnaam – de katapult – aan. In die tijd werd er door de ploeg nog niet echt voor de sprinter gereden dus hij moest het helemaal alleen doen. Toen verdere successen uitbleven en Theo niet meer voor het grote werk werd gevraagd, daalde de belangstelling voor zijn persoon. Theo werd criteriumrenner en daar kon hij goed zijn brood mee verdienen. Het waren de hoogtijdagen van de Raleigh-ploeg en het gouden kwartet Zoetemelk, Kuiper, Knetemann en Raas. Onder de strakke leiding van Jan Raas heersten en verdeelden die de buit en iedereen had zich daaraan te houden. Theo was een van de weinige outsiders die mee mocht delen, omdat hij er altijd voor reed en een sympathieke gozer was die de verhoudingen in het peloton niet verstoorde. Toen de criteriumhausse begon te luwen werd hij ontdekt in Japan. Als keirinspecialist en daar heeft hij nog een aantal jaren leuk verdiend. Theo is nu samen met zijn vrouw eigenaar van een sportprijzen- en relatiegeschenkbedrijf. En Theo en Carla zijn natuurlijk ook de fanatiekste supporters van zoon Dennis.

Martin Schalkers (1962)

Deze Katwijker heeft zijn hele beroepscarrière verbonden aan Cees Priem, de ploegleider van achtereenvolgens Transvemij-Van Schilt, TVM-Van Schilt en TVM. Hij heeft in die jaren ongetwijfeld veel knechtenwerk opgeknapt en hij zal als zodanig zeker gewaardeerd zijn door zijn ploeggenoten die voor de overwinningen moesten zorgen. Hij behaalde daarom slechts twee overwinningen. Hij startte vier keer in de Ronde van Italië en een keer in de Tour de France. Opvallend is dat hij al die grote koersen heeft uitgereden. In dienst van. Dat wel ja, maar zonder mensen als Martin Schalkers zijn die grote renners ook nergens. (© Cor Vos)

Ghita Beltman (1978)

De jongste van de twee Beltman-zusjes is gestopt met wielrennen. Als afgestudeerd fysiotherapeute koos ze eind vorig jaar voor een maatschappelijke carrière. Ze kreeg een vaste baan aangeboden en dat was niet te combineren met haar fietscarrière. Daar heeft ze vrede mee want ze kan terugzien op een mooie loopbaan die haar 21 overwinningen bracht en een schat aan internationale ervaring. Ze reed twee jaar voor een Italiaanse ploeg en woonde daar ook en een jaar bij een Baskische ploeg. Dat komt haar vast nog wel eens van pas. En ze blijft door haar werk bij de sport betrokken en ze volgt natuurlijk de verrichtingen van zus Chantal op de voet, want het bloed kruip nu eenmaal waar het niet gaan kan. (© Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 4 april 2006 22:00

pieter weening

Het zal inmiddels een jaartje of vier, vijf geleden zijn. Ik reed de Rabobank Cauberg Clinic in een groepje met -als ik me niet vergis- Mathé Pronk en een jong gastje uit de beloftenploeg. Aardige vriendelijke en open knul, afgetraind tot op het bot. Ik wist echt niet wie hij was.Hij kwam uit Harkema, vertelde hij.
Beetje lullen samen over Harkemase Boys, want die kende ik nog wel. De wielerploeg van die verwarmingsketels uit Stiens kende ie niet( ik herinner me nog de foto van de ploegpresentatie in de polaire Friese sneeuw, ijzersterk natuurlijk voor cv-ketels). Maar ja dat was ook uit mijn tijd,dat kon ik hem niet kwalijk nemen.
Open gegeven moment vroeg ik of ie als eens kort had gereden. "Oh ja", zei de Nuchterheid Zelve, "ik ben kampioen van Nederland bij de beloften".
De reden voor mijn rooie kop was natuurlijk dat we net samen de Gulpener berg opreden.
Goei menneke,die Weening

Geplaatst door theo, 04 april 2006 22:50:54

niet 6-9-1987

Geachte dames, heren,

Hierbij wil ik Monique Tel-Evers (dochter van wielrenner Piet Evers), laten weten, dat mijn vader niet op 6 september 1987 is overleden, maar op 4 september 1987!

Geplaatst door M.C.Tel-Evers, 10 april 2006 12:33:01

Wat na de wielrennerij

Als ik het goed onthouden heb, is mijn vader gaan werken in de losse ploeg van b.v. Crok en Laan (Unilever) (en andere bekende Zaanse fabrieken), daar sjouwde hij b.v. palmboompitten of cacaobonen uit schuiten vandaan, de fabriek in, ter productie. Ik hoop u zo weer wat verder op weg geholpen te hebben.

Geplaatst door M.C.Tel-Evers, 14 mei 2006 13:58:10

Piet Evers

Mijn moeder was Sjaan Evers,
zuster van Piet - Frans -
Gre - Sien - Mop Evers - Aal - etc.

Ik zou graag in contact komen met de dochter van Piet

Geplaatst door Ton Steeman, 15 augustus 2006 11:48:43

M.C. Tel-Evers

Beste Ton, Ik heb geen idee waar je je nicht zou kunnen vinden. Meer dan haar naam weet ik ook niet. Misschien kun je eens in de telefoonboeken van De Zaan kijken of daar iemand met de familienaam Tel in staat. Veel succes!

Fred

Geplaatst door Fred, 15 augustus 2006 12:13:29

Piet evers

Als ik het goed begrijp, is
M.C. Tel-Evers een dochter van Piet Evers.
Zij mailt op 10 april 2006, dat haar vader niet overleden is op 6, doch op 5 september.
Ik neem aan dat zij haar mail adres heeft achtergelaten.

Geplaatst door Ton Steeman, 24 november 2006 17:54:34

Piet Evers

Beste Ton,

Helaas is deze weblog geen 'adres onbekend'. Er is mij geen e-mailadres van mevrouw Tel-Evers bekend.

Groet!

Fred

Geplaatst door Fred, 24 november 2006 18:33:00

Ton

Dag Ton,

Hier een reactie van de andere dochter van Piet Evers (Monique is mijn zus). Stuur een berichtje naar murlus(at)zonnet(punt)nl.

Grt, Margret.

Geplaatst door Margret, 03 december 2006 15:19:10

Ton Steeman

Beste Ton,
Ik heb je mail ontvangen. Ik probeer je al 2 dagen terug te mailen, maar ik krijg het bericht steeds terug. Ik denk dus dat je mailadres niet klopt of er is een ander probleem met de mailbox.

Gr, Margret

(excuses voor het gebruik van deze blog hiervoor)

Geplaatst door Margret, 19 december 2006 17:49:56

emailadres voor Ton Steeman

Onalngs heb ik (Monique Tel-Evers) vernomen, dat je aan het spitten in de familie Evers. Je hebt ook gevraagd naar mijn/ons email adres.

Nou daar is die dan: tel01@planet.nl

Geplaatst door monique tel-evers, 13 januari 2007 11:47:59

Piet van Gerven (of Gerwen)

Nee Fred, ook ik kan je helaas niet verder helpen, al zag ik deze Piet van Gerven (of Gerwen, zoals destijds vaak gespeld) in zijn nadagen nog koersen. Onder meer in het Wandelbos in Tilburg, alwaar hij toen volgens het programmaboekje zou moeten wonen. De naam duidt trouwens meer op Brabantse roots dan op Rotterdamse. Wellicht is het daarom geen toeval, dat hij op 15 september 1946 uitgerekend in Tilburg-Hasselt een koers bij de profs won. In de eigen achtertuin kun je immers altijd iets meer dan elders. In tegenstelling tot wat Fred veronderstelt, moet ik echter constateren dat de vaderlandse toppers die dag in Tilburg niet van de partij waren, gelet op de eerste tien van de uitslag: 1. Piet van Gerven; 2. Fons Stuydts; 3. Cees Bijl; 4. Cees Joosen; 5. Hervé Theuns; 6. Rinus Buuron; 7. Lei Pepels; 8. Cor Wijdenes (de latere speaker); 9. Piet Gommans; 10. Harrie Maas.
Stuk voor stuk goeie profs, maar geen mannen van het formaat Schulte, Middelkamp, Braspennincx of Pellenaars, wat overigens aan de sportieve prestatie van Piet geen afbreuk behoeft te doen.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 10 april 2012 10:14:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web