De Burgerlijke stand van 1 juli.

Björn LEUKEMANS (1977, België)

De boeken van Franz Kafka, de beroemde Tsjechische schrijver die de onmacht van de mens beschrijft die bureaucratie en systemen wil bestrijden, liggen ongetwijfeld op het nachtkastje van Björn Leukemans. Sinds het WK van 2007 zit deze Vlaamse renner gevangen in de zuignappen van een moeras dat hem langzaam de diepte in zuigt. Niemand steekt een poot uit om hem te helpen en niemand kan een poot uitsteken om hem te helpen, zo onmachtig is de wielersport geworden. Na een mooie uitslag op dat WK testte hij positief op testosteron, dat in een product zit dat hem door de ploegarts van Predictor-Lotto was voorgeschreven. Een middel dat niet op de verboden lijst staat van de Belgische wielerbond. Nadat hij zich daarvan had vergewist heeft Björn het medicijn in volste vertrouwen genomen. Wat moet een renner anders? Hij kan zijn ploegarts toch wel vertrouwen? En de ploegleiding? Maar de bazen van Lotto ontsloegen de renner en de ploegarts en wasten vervolgens hun handen in onschuld. Björn werd voor twee jaar geschorst. Inmiddels is hij al voor diverse beroepskamers geweest. Bij de laatste zitting medio mei is zijn schorsing opgeheven waarna de UCI hem de whereabouts-formulieren heeft toegezonden. Maar of hij daar iets mee opschiet is de vraag. De Disciplinaire Raad is een nieuw proces aan het voorbereiden en na een voor Björn ongunstige uitspraak kan de schorsing zo weer geactiveerd worden. En het seizoen 2008 is al bijna halverwege. Björn mag fietsen, maar hij heeft geen ploeg en er is geen ploeg geïnteresseerd omdat zijn naam bezoedeld is. De angst van de grote ploegen om een renner in dienst te hebben waar - al dan niet terecht - een luchtje aan zit, is groot want de oppermachtige organisatoren van de grote wedstrijden kunnen zo'n ploeg gewoon weigeren. En dan sta je als ploeg, ondanks een miljoeneninvestering voor een ProTour licentie, publicitair met lege handen. Het is om wanhopig van te worden. Björn Leukemans beleefde in 2007 een prachtig seizoen, met eigenlijk wel een soort doorbraak. Hij had besloten alles op de voorjaarsklassiekers te zetten en hij behaalde ereplaatsen in Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl. Als debutant in Parijs-Roubaix danste hij over de stenen en ontdekte in zijn achtste jaar als beroepsrenner dat dat zijn wedstrijd is. Door onervarenheid met het parcours miste hij het podium op een haar en was hij vastbesloten in 2008 beter voorbereid in Compiègne van start te gaan. Maar Björn zit thuis, terugdenkend aan zijn prachtige prestatie vorig jaar in de ...

... Ronde van Oostenrijk. Daar won hij glansrijk de koninginnerit over de Grosz Glockner, zich nog niet bewust wat hem boven het hoofd hing. De toekomst lachte hem toe en toen greep het noodlot in. Het is symbolisch dat hoofdsponsor Predictor stopte en Silence daarvoor in de plaats kwam. Van de verwachting naar de stilte, Kafka had het niet kunnen bedenken. (Foto: © Cor Vos)

PS. Gisteren werd bekend dat Björn aanstaande donderdag start in een dernycriterium in Vorselaar. "Naast Nuyens, Van Den Broeck, Meersman, Van Avermaet, De Vocht, Omloop en Keisse hebben we er met Leukemans nog een blikvanger bij" liet de organisatie van die koers weten.

De andere op 1 juli geborenen zijn:

BLAAUW, Niels de (1984, Nederland)
CALZATI, Sylvain (1979, Frankrijk)
DE CALUWÉ, Edgard (1913, overleden 16.05.1985, België)
DEVAERE, Ken (1983, België)
DRUMMEN, Jef (1940, overleden 24.09.2006, Nederland)
ELLIOTT, Malcolm (1961, Groot Brittannië)
GUTIÉRREZ PASTOR, Cecilio (1984, Spanje)
LASA LARRAIA, Gaizka (1982, Spanje)
NAZÁBAL MIMENDIA, José (1951, Spanje)
POSSONI, Morris (1984, Italië)
PRONK, Matthé (1974, Nederland)
TSCHOPP, Johann (1982, Zwitserland)
VAN LOOCKE, Jurgen (1980, België)

Door Fred van Slogteren, 30 juni 2008 22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web