De Burgerlijke Stand van 30 juni.

Sylvain CHAVANEL (1979, Frankrijk)

De oudste van het broederpaar Chavanel is al sinds 2000 beroepsrenner en zijn carrière kun je het best omschrijven als wissel- vallig. Hij behaalt soms verrassende overwinningen, maar staat dan weer een paar jaar droog. Dit jaar lijkt hij eindelijk echt door te breken, want behalve een fraaie tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen won hij in diezelfde periode ook nog twee semi-klassiekers in België. Dwars door Vlaanderen en vooral de Brabantse Pijl zijn prestigieuze wedstrijden die veel renners graag op hun palmares zouden hebben. Maar Mimo (zijn bijnaam) liet het daar niet bij. Hij won ook etappes in de Ronde van de Middellandse Zee, Parijs-Nice en de Catalaanse Week. Dat lijkt voor deze klimmer en tijdrijder een mooie opmaat voor de Tour de France, maar begin van deze maand werd bekend dat Sylvain last heeft van rugklachten, waarbij rekening wordt gehouden met een hernia. Cofidis heeft de ploeg nog niet bekend gemaakt, dus is het afwachten of de Fransman zal starten. Hij rijdt al weer zo'n vier jaar voor de Franse telefonische kredietverstrekker die vorig jaar bekend maakte met de sponsoring te zullen stoppen. Dat besluit werd later herroepen, ondanks de negatieve publiciteit die de ploeg kreeg nadat hun renner Cristian Moreni in de Tour van 2007 positief bleek te zijn. Cofidis trok zich als ploeg direct uit de Tour terug, maar de sponsor gaat toch door. Chavanel bleef muisstil, terwijl hij zich in het begin van zijn carrière erg druk maakte over ongenuanceerde beschuldigingen aan het adres van de hele wielersport, terwijl andere sporten ongemoeid blijven. "Als een tennisgrootheid als John McEnroe bekent dat hij doping heeft gebruikt, dan is dat slechts een kort berichtje in de krant, maar als een onbekende renner betrapt wordt is dat een maand lang voorpaginanieuws." Of Sylvain Chavanel dit jaar nog ...

... voorpaginanieuws zal zijn moeten we, gezien zijn rugklachten, afwachten. Het is te hopen dat hij in de Tour kan starten, want hij is een attractieve renner en daar hebben ze er momenteel niet zo veel van in Frankrijk. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 30 juni geborenen zijn:

BURGHARDT, Marcus (1983, Duitsland)
DORLAND, Corine (1973, Nederland)
DUFRAISSE, André (1926, Frankrijk)
HOOGHIEMSTER, René (1986, Nederland)
JONGKIND, Melle (1947, Nederland)
LEENAERTS, Willy (1940, België)
LEQUATRE, Geoffrey (1981, Frankrijk)
STEWART, Jackson (1980, Verenigde Staten)
WUYTACK, Eric (1961, België)

Door Fred van Slogteren, 29 juni 2008 22:00

chavanel

chavanel doet het inderdaad prima dit jaar, maar tweede in de ronde van vlaanderen werd zijn ploeggenoot nick nuyens. chavanel was dertigste.

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 30 juni 2008 08:34:16

chavanel

Ik denk dat het met zijn rugklachten wel mee zal vallen, hij is afgelopendonderdag nog Frans kampioen tijdrijden geworden.

Geplaatst door Wilko, 30 juni 2008 10:16:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web