De Burgerlijke Stand van 3 april

Bas Maliepaard (1938)

Bas Maliepaard uit Willemstad was een talentvol coureur die het eerst de aandacht op zich vestigde bij het WK van 1959 in Zandvoort. Hij was nog amateur en hij was vooruit met Gustav Schur. Dat was zo’n Oost-Duitse staatsamateur die destijds schandelijk genoeg in het internationale wielrennen als amateur geaccepteerd werden terwijl ze volledig voor hun inspanningen betaald werden. Schur was niet beter, maar wel meer ervaren. Hij liet Bas al het werk doen en pakte eenvoudigweg de titel. Bij de profs werd Bas Maliepaard in Franse dienst een goede subtopper. Zijn beste prestatie leverde hij in de Ronde van Spanje van 1963. Hij won een etappe en het puntenklassement en hij werd vierde in de eindstand. Het beeld dat hij nu nog van de wielerwereld heeft is niet best. “Het zijn allemaal gangsters in de wielersport”, zei hij in een interview met Dominique Elshout. Om er aan toe te voegen: “Het is een mooie tijd geweest, weinig verdiend maar veel gelachen.” Na zijn carrière ging Bas Maliepaard bij Rijkswaterstaat werken. De tweevoudige Nederlandse kampioen is nu gepensioneerd.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Frank Pirard (1964)

Bij fietsende broers is de oudste meestal de beste. Dat was zo bij de Van Esten, dat was zo bij de Voortings en zo zijn er nog meer voorbeelden. Ook Frank Pirard haalde niet het niveau van zijn tien jaar oudere broer Frits. Toch was hij vijf jaar lang een goede prof die zijn overwinningen en prijzen pakte. Volgens mijn gegevens won hij zes koersen en behaalde hij vele ereplaatsen, maar aan het grote werk (Tour, Giro, Vuelta) is hij nooit toegekomen. Wat is er van Frank geworden?

Gertie Wildeboer (1948)

Gertie Wildeboer was een sterke veldrijder. Hij kwam uit Apeldoorn. En toen in zijn woonplaats in 1971 het WK werd verreden werd hij tot zijn verbazing in de pers tot de grote favoriet gebombardeerd. De schuchtere jongen, die het liefst in de luwte zijn sport bedreef, stond plots in het centrum van de belangstelling. De kranten, radio en TV, iedereen wilde Wildeboer interviewen. De AVRO bedacht dat het leuk zou zijn om hem tijdens de training te filmen en tussendoor wat vragen te stellen. Maar hoe gaat het doorgaans bij TV-opnamen? Het wordt er zelden even snel opgezet. En toen stond Wildeboer, bezweet van de training, veel te lang te wachten in de kou. Hij werd snipverkouden en een hoge klassering zat er niet meer in. Hij werd slechts vijfde, overigens zijn beste prestatie bij een WK.

Door Fred van Slogteren, 2 april 2006 22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web