De Burgerlijke Stand van 18 mei.

Niki TERPSTRA (1984, Nederland)

Er staan op dit moment 28 Nederlandse coureurs onder contract bij de gezamenlijke ProTour-ploegen. 18 van hen dragen het shirt van Rabobank en van de overige tien hebben er zeven een Rabobank-verleden. De enige drie die nooit in de Rabo-kleuren hebben gereden zijn Servais Knaven, Maarten Tjallingii en de jarige van vandaag Niki Terpstra. Het toont aan dat Rabobank een heel belangrijke rol vervult in het verleden, het heden en de toekomst van het Nederlandse wielrennen. Het toont echter ook aan dat er nog karakterjongens bestaan die hun eigen weg kiezen en slagen. Servais is een veteraan en hij werd prof in een periode toen Rabobank nog niet eens in de wielersport zat. Hij had al naam gemaakt toen de bank in de sport stapte, maar hij heeft vast wel eens een aanbieding van Raas gehad. Met Maarten en Niki ligt het anders. Zij kozen een omweg, want zij hadden niks anders te kiezen. De Beverwijker deed het door zowel op de weg als op de baan zo goed mogelijk te presteren. Hij is al jaren een van de pijlers van de Nederlandse baanselectie en met zijn maatje Wim Stroetinga is hij de zesdaagse ingerold. En in dat zesdaagsewereldje kun je niet om Harry Mater heen. Deze Amsterdamse wielerliefhebber heeft een uitgebreid internationaal netwerk en met zijn kennersoog zag hij dat Niki Terpstra hogerop moest. Zo kreeg de vandaag 24 jaar wordende Noord-Hollander een contract bij Team Milram. En hij is bezig de kans te grijpen die hem werd geboden. Niki is bepaald geen onopvallende meefietser en hij laat zich zien. Vorig jaar won hij al het bergklassement in de Ronde van Duitsland en dit jaar was hij nadrukkelijk te zien in de finale van de Ronde van Vlaanderen en zijn veertiende plaats mocht er alleszins zijn. Ik weet niet wat de mogelijkheden van Terpstra zijn en ik denk zelfs dat hij nog bezig is zijn grenzen te ontdekken. Met alle respect voor …

… het goede werk van Rabobank, vind ik het toch leuk en verrassend dat er soms een bloemetje uitkomt van een zaadje dat door de wind gedragen bij toeval ergens is neergedaald. Plannen is mooi en onontbeerlijk, want we houden niet van verrassingen, maar voor een verrassing als Niki Terpstra maken we graag een uitzondering. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 18 mei geborenen zijn:

DURAN AROCA, Arkaitz (1986, Spanje)
MEER, Jacques van (1958, Nederland)
THOMS, Lothar (1956, Duitsland)
YATES, Sean (1960, Groot Brittannië)

Door Fred van Slogteren, 18 mei 2008 0:00

27 Nederlanders in de Protour

Volgens mij zijn het 27 Nederlanders die onder contract staan bij een Pro-tour ploeg. Bij Rabobank is Jan Boven gestopt met wielrennen.

Geplaatst door Arjan, 18 mei 2008 08:32:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web