Van de boekenplank van Wim …

GOUDEN LUCIEN BUYSSE

door Jan Cornand

 

“Dit is een ontzettend leuk boekje over een echte Flandrien uit een ver verleden. Zijn naam is onverbrekelijk verbonden aan de meest verschrikkelijke etappe uit de geschiedenis van de Tour de France. Dat was in 1926 de Pyreneeënrit Bayonne-Luchon in erbarmelijke weersomstandigheden. Uren nadat Buysse als winnaar was gearriveerd, moesten nog tientallen renners binnenkomen. Toen die alsmaar niet kwamen stuurde de organisatie vrachtwagens de bergen in om de renners te zoeken, die zich in grotten schuil hielden voor de elementen, die op die dag hadden huisgehouden als nooit tevoren. Iedereen kreeg er een ferme tik van mee, behalve ‘De kleene Flandrien van Wontergem’, zoals Lucien Buysse werd genoemd, om hem van zijn oudere broer Marcel (De grote Flandrien) te onderscheiden. Lucien was een uitstekende klimmer en hij had als belangrijke eigenschap dat hij heel goed tegen de kou kon. Hij had de Tour vaker kunnen winnen, maar als knecht in de Italiaanse Automoto-ploeg heeft hij zich jaren opgeofferd voor de Italiaan …

… Ottavio Bottecchia, die twee maal de Tour won. Toen die in 1926 niet deelnam, greep Buysse eindelijk zijn kans. Het in 1976 uitgegeven boek is het resultaat van een reeks gesprekken die de vermaarde wielerjournalist Jan Cornand voerde met de hoogbejaarde Buysse in diens café in Wontergem. Buysse komt er uit als een vrolijke man met altijd een klak op de kop en een enorme voorraad anekdotes bij de hand, die voor het merendeel in dit boek zijn opgenomen. Hij was meer dan twintig jaar beroepsrenner en in zijn eerste jaar (1913) won hij op 21-jarige leeftijd al de Omloop van België, een eendagswedstrijd over 600 kilometer. Lucien was de tweede van vier fietsende broers (Marcel, Lucien, Cyrille en Jules) en vader van Carlos, Marcel en Daniel Buysse die ook allemaal wielrenner werden en in Wontergem woonden. Ondanks zijn onmenselijke inspanningen in 1926 is Lucien Buysse erg oud geworden, want hij stierf in 1980 op 88-jarige leeftijd. In het harnas van de kastelein, met de klak op de kop en een glimlach om zijn lippen.

Tot volgende week!”

Wim van Eyle

Door Fred van Slogteren, 1 mei 2008 8:00

Bottecchia

Mooi boek dat ik gelukkig ook in mijn bezit heb. Toch een kleine correctie: Bottecchia startte wel degelijk in de Tour van 1926 maar viel in die legendarische rit naar Luchon uit. Dat staat ook in dit boek, zie blz. 162.

Geplaatst door Jac Zwart, 02 mei 2008 20:35:46

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web