Het balhoofdplaatje van Otto …

“De firma Novy in Kortrijk, het bedrijf van de familie Lannoy, viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Novy begon in 1908 als fietsenhandel en na de Tweede Wereldoorlog kwamen daar keukens bij. Het was de periode waarin er in West-Vlaanderen meer dan honderd zelfstandige framebouwers actief waren en een fietsenfabrikant, die jaarlijks meer dan tienduizend fietsen afleverde, was een grote. Sommige, zoals Flandria, hielden er een wielerploeg op na en anderen sponsorden één enkele wegrenner of cyclocrosser. Met de keukens erbij kwam Novy tot grotere omzetten en werd het bedrijf een grote werkgever. Als er dan iemand aan het roer staat die wielergek is, ontstaat er al gauw een wielerploeg.
Novy debuteerde in 1969 in het profpeloton met een ploeg rond Rik Van Linden. Deze razendsnelle coureur zou zowel in 1971 als in 1973 Parijs-Tours winnen en in …

… 1974 de Ronde van Sardinië. Ploegleiders waren Luc Landuyt en Florent Van Vaerenbergh en Hertekamp (Belgische jenever) en Magniflex waren de co-sponsors. In 1973 kwam er een haartje in de boter en haakte Novy af om met Double Bubble kauwgom verder te gaan. Hertekamp reed vijf jaar achtereen op fietsen van Plume Vainqueur. Hoewel het deze zaak in Gent met een filiaal in Oostende voor de wind ging, was op den duur de last van een profploeg toch te zwaar en na vijf jaar nam Novy de materiaalsponsosring weer over. In 1988 was het met de Novy-ploeg definitief gedaan en het bedrijf hield pas een jaar geleden op met de assemblage van fietsen. Frames maakten ze allang niet meer zelf, laat staan echte racefietsen. Het merk was de laatste tien jaar meer nostalgie dan handel. Maar met de Novy wasemkappen (voor thuis en horeca), kookplaten en ovens gaat het gesmeerd.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 25 april 2008 10:00

Novy

novy zou gestopt zijn met de fietshandel

Geplaatst door piet Steen, 21 augustus 2008 18:38:15

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web