De Burgerlijke Stand van 16 april.

Ab DONKER (1930, Nederland)

Eigenlijk had ik vandaag over Herman Frison zullen schrijven, de Belgische oud-coureur die vandaag 47 jaar wordt. Maar het werd Appie Donker, omdat mijn Limburgse wielervriend Theo Buiting mij in het afgelopen weekend deze mooie foto mailde. Een foto van de Amsterdamse wielrennende loodgieter Ab Donker die vandaag 78 jaar wordt. In goede gezondheid, want in het laatste nummer van De Muur haalt hij levendige herinneringen op aan wijlen Wim Holleeder, een collega-wielrenner uit het begin van de jaren vijftig toen Appie een van de beste amateurs van Nederland was. Die Holleeder is ooit in een erotische stemming aan de verwekking van een kind begonnen, zonder te weten – gelukkig maar – dat hij de kiel legde voor een gangster die het afgelopen jaar vrijwel dagelijks in het nieuws was. Daaraan ontleent Wim Holleeder postuum nog enige bekendheid, terwijl Appie als keurige loodgietersbaas in ruste vrijwel vergeten is. Hij hield zielsveel van de wielersport en hij is er tot bijna zijn veertigste mee door gegaan. Hij had zeker talent, maar hij is in de verkeerde tijd geboren. De reden om hier Appie uit de Gerard Doustraat nog eens voor het voetlicht te halen is die mooie foto van Theo. De coureur van weleer heeft kennelijk gewonnen en wordt na zijn zege geconfronteerd met een rondemiss met voldoende in huis om na een koers van een kilometertje of honderd de resterende gretigheid in Appie te doen ontwaken en wellustig in haar te happen. Het koesteren van sexuele gevoelens mocht toen niet van de publieke opinie en van de kerk, maar Appie was dat even vergeten toen dat ...

... lekkere wijf ineens stralend voor hem stond klaar om gekust te worden. Ab Donker is altijd een keurige jongen geweest, niets op aan te merken, maar ook de keurigste jongen wil de kat wel eens in het DONKER knijpen en daar was een fotograaf getuige van. Die Appie! (Foto: archief Theo Buiting)

De andere op 16 april geborenen zijn:

FEILLU, Romain (1984, Nederland)
FRISON, Herman (1961, België)
GOEDE, Suzanne de (1984, Nederland)
MADIOT, Marc (1959, Frankrijk)
MAURER, Rolf (1938, Zwitserland)
POGGIALI, Roberto (1941, Italië)
VAN ITTERBEECK, Benjamin (1964, België)
VINKEN, Huub (1926, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 15 april 2008 22:00

Ab Donker

Dag Fred, door een vijfdaags verblijf in het ziekenhuis wegens een driedubbele gecompliceerde enkelbreuk (simpel valpartijtje in mijn eentje met een slakkengangetje)ben ik achter geraakt met het lezen van je site. De beschrijving van Ab Donker van 16 april was voor mij in het begin boeiend, omdat Ab één van mijn jeugdhelden was, maar het eind van het verhaal is voor mij totaal onbegrijpelijk en ridicuul. Ik citeer enkele uitspraken ofwel beschrijvingen: 'gretigheid ontwaken'- 'wellustig in haar happen'- 'koesteren van sexuele gevoelens'- 'lekker wijf'- 'kat in het donker knijpen'.
Al deze citaten zijn naar aanleiding van de geplaatste foto en daarop zie ik een zeer charmante rondemiss ( waar inderdaad niets mis mee is)die heel discreet door Ab Donker op haar wang wordt gekust. Kortom, een prachtige foto die een bepaalde subtiele erotische uistraling heeft vanuit de jaren vijftig. Maar door deze charmante rondemiss nou te betitelen als 'lekker wijf'en te koppelen aan 'de sexuele gevoelens van Ab', wordt de diepgang en de schoonheid van deze foto verkracht.

Geplaatst door jan zomer, 18 april 2008 11:21:28

foto

Beste Jan, In de eerste plaats wens ik je het allerbeste met je enkelbreuk en ik hoop van harte dat het allemaal weer helemaal goed komt en je je dierbare racefiets weer net zo intensief zult kunnen berijden als weleer. Wat je commentaar betreft wil ik om te beginnen vaststellen dat je enorm van mening kunt verschillen over een boek, een film en dus ook over een foto. Toen ik die foto (veel groter) voor het eerst zag heb ik er wel vijf minuten naar zitten kijken. De kiek had voor mij een zeer erotische uitstraling hoewel de beide personen waarschijnlijk geen enkele erotische bedoeling hadden. Sterker, als de foto een fractie van een seconde eerder of later was genomen dan was die indruk heel anders geweest. De fotograaf heeft onbedoeld iets vastgelegd wat er niet was. Ik en enkele anderen zagen dat en jij en ook André Stuyfesant kennelijk niet. En verder is het een mooi tijdsbeeld uit de jaren vijftig. De kat in het donker knijpen is in dit verband een (flauwe) woordspeling en een lekker wijf is een lekker wijf, ook al zou ik dat iets feministischer kunnen zeggen. Een fraaie hoogopgeleide dame uit mijn kennissenkring vertelde me eens dat ze in haar leven heel veel complimenten over haar uiterlijk heeft gekregen. Dat vindt iedere vrouw prettig, maar het had haar zeer opgewonden toen ze een keer van een bouwsteiger werd nagefloten en er ‘lekker stuk’ tegen haar werd geroepen. Het laagje vernis dat beschaving heet was verontwaardigd, maar daaronder leefde ook nog een stukje oervrouw die zo graag bij de haren in de grot was getrokken. De mens, je raakt er nooit op uitgestudeerd. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 18 april 2008 14:05:01

Foto

Misschien is er voor de liefhebbers de gelegenheid te creëren om miss-kissen te gaan plaatsen op deze site om daarvan de erotische uitstraling te laten beoordelen.Toch ook een onderdeel van het wielercircus.

Geplaatst door Jan v d Horst, 19 april 2008 06:38:18

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web