Kees Bal, de vierde Nederlander die de Ronde van Vlaanderen won!

Kees Bal was een uitzonderlijk talent en een mooie jongen. Afkomstig uit het Zeeuwse Kwadendamme ontwikkelde hij zich tot een sterke amateur die in drie seizoenen 23 overwinningen behaalde, waaronder vier in internationaal aansprekende koersen. In 1973 werd hij prof en hij kreeg een contract bij de Franse formatie Gan-Mercier waar op dat moment vier Nederlanders verbleven, want Zoetemelk, Knetemann en Vianen zaten eveneens bij die ploeg. In de Catalaanse Week van 1974 kwam het tot een aanvaring met Zoetemelk. Bal verkeerde in de vorm van zijn leven en dacht die koers te kunnen winnen. Dat was misschien ook wel zo, maar in de wielerwereld geldt een keiharde hiërarchie en Zoetemelk en Poulidor waren de kopmannen van de ploeg en ook Zoetemelk verkeerde in een bloedvorm. En zo werd de kaart van Joop gespeeld en niet die van Bal. Kees had er geen begrip voor en met een lijf vol adrenaline verscheen hij een ...

... week later aan de start van de Ronde van Vlaanderen. De Vlaamse heuveltjes hadden nog geen afscheiding kunnen brengen en zo gebeurde het dat 35 renners aan de beklimming van De Muur begonnen. Alle Belgische kanshebbers zaten er bij, zoals Merckx, Vanspringel, Verbeeck, De Vlaeminck, Godefroot en Maertens (wat een gezelschap) en ook de Nederlanders waren goed vertegenwoordigd met Zoetemelk, Karstens, Pijnen, Tabak, De Waal en Kees Bal. Behalve Zoetemelk en Bal zaten ook hun ploegmaten Poulidor en Santy nog in die groep, waardoor de Merciers het initiatief konden nemen. Er werd een aanvalsplan gesmeed en Alain Santy demarreerde en pakte direct 15 seconden. De Belgen begonnen naar Merckx te kijken en Eddy kende als grootmacht zijn verantwoordelijkheid. De groep kraakte onder het geweld en Santy werd bijgehaald. Toen was het de beurt aan Bal en die had superbenen en een gekweld gemoed, een omstandigheid die vaak het verschil maakt. Niemand pakte de jonge Zeeuw nog terug en met 45 seconden voorsprong won de 22-jarige stilist Vlaanderen’s Mooiste.
Een mooie carrière lag voor hem, maar twee weken later kwam hij ten val in de Amstel Gold Race en met een enkelbreuk zat hij vijf weken thuis. Dat is een straf voor zo’n jonge jongen en Kees kon daar niet tegen. In plaats van zich op zijn genezing en revalidatie te concentreren ging hij met die gipspoot stappen. Het ‘Guus kom naar huus-effect’ nam bezit van hem, want hij ontdekte in luttele tijd dat de wereld veel meer te bieden had dan het monnikenbestaan van een wielrenner. Toen hij weer kon trainen was hij snel weer op niveau, maar in de Tour van dat jaar merkte hij dat zijn seizoenopbouw toch niet ideaal was geweest en hij gaf op. Gedesillusioneerd, gedemotiveerd en totaal zonder moraal maakte hij het seizoen af. In de winter reed hij een paar zesdaagsen en hij werd gekoppeld aan Leo Duyndam. Ook een geweldig talent, maar tevens een gereputeerd feestvarken. Daarna is de carrière van Kees Bal langzaam in het slop geraakt. De vrouwtjes kwamen in zijn leven en hij leefde niet meer voor honderd procent voor zijn sport. Hij was geen zelfkastijdende asceet met koelvloeistof in de aderen, maar een mens van vlees en bloed dat naar gezelligheid en gezelschap hunkerde. En met money in de pocket en met zijn good looks was daar niet zo moeilijk aan te komen. De grote doorbraak naar de top bleef dan ook uit en Kees werd een modale prof. Nadat hij twee jaar voor Merckx had gereden belandde hij als kopman bij een klein nietig ploegje. Ver onder zijn niveau. Soms liet hij zijn klasse nog wel eens zien, maar het was het begin van het einde. In 1979 stopte hij er mee. Hij ging een vak leren en werd maatschappelijk werker in de Schilderswijk in Den Haag. Dat was niet blijvend en hij kwam als administratief manusje van alles bij een Zeeuws bouwbedrijf in dienst. Via deze job rolde hij in 1996 in een functie als bedrijfsleider/beheerder van een groot en luxe golfcentrum in Goes. Ik kom hem wel eens tegen bij wielergelegenheden en dan zie ik een opgewekt en tevreden mens. Kees Bal, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen 1974. (z/w foto © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 31 maart 2006 8:04

hoi

joi

Geplaatst door oi, 02 april 2006 17:10:11

foto of kaart cees bal

Beste Bal liefhebber,
DE GEMEENTE GAVERE-ASPER WERD VERKOZEN TOT HET DORP VAN DE RONDE VAN VLAANDEREN. 1 week voor de ronde geef ik een gratis tentoonstelling in Asper. Eén van de thema's is alle winnaars van de ronde te laten bezichtigen via 1 foto of kaart. EX-RENNER CEES BAL IS ZO GOED ALS ONTVINDBAAR OP DE VERKOOPSITES EBAY ENZ; Een vergoeding vormt geen enkel probleem. VAN HARTEDANK; DANIEL VAN DEN BROECKE, SINT JANSLAAN 44, 9890 GAVERE-ASPER;(OOST-VLAANDEREN)

Geplaatst door D. Van den Broecke, 14 februari 2007 10:55:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web