De Burgerlijke Stand van 31 maart

Monique Knol (1964)

Als we het hebben over de beste vrouwelijke wielrenners die we in Nederland hebben gehad, wordt ze vaak vergeten. In de eerste plaats valt dan natuurlijk de naam van Leontien en vervolgens die van Keetie. Maar Monique kon er ook wat van. Ze won Olympisch goud in de wegwedstrijd tijdens de spelen van Seoul van 1988 en vier jaar later nog een keer brons en ze maakte deel uit van het kwartet vrouwen dat in 1990 in het Japanse Utsunomiya wereldkampioen ploegentijdrit werd. In dat gebrek aan erkenning speelt ook haar jarenlange vete met Van Moorsel een rol. Tinus is wat dat betreft onverzettelijk, maar Monique niet minder. Wie Knol – zoals ze zich zelf bij voorkeur noemt – een beetje kent weet dat ze een goedlachse en vrolijke sportvrouw is die helemaal leip is van het wielrennen. Ze zit er nog middenin, want ze is trainster van het Work Cycling Team, waarvan haar man Wim Kruis de ploegleider is. En verder is de geboren Friezin sinds 2003 moeder. 42 wordt ze vandaag en ik wens haar een prettige dag. Lees het hele verhaal van Monique in Wielerhelden van Oranje (© Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Jef Coone (1934)

In het begin van de jaren vijftig was deze Eindhovenaar een van de sterkste amateurs van Nederland. In de negen jaar dat hij prof was ging het een stuk minder en zijn erelijst bleef beperkt. Jef had iets met Amsterdam, want hij reed als een van de weinige renners van beneden de rivieren op het merk Rih van de firma Bustraan in de Amsterdamse Jordaan. En verder waren Amsterdamse renners altijd van harte welkom als ze in het zuiden hadden gekoerst en het was te laat geworden om nog naar Amsterdam te fietsen. Dan stond de deur bij de familie Coone in Eindhoven altijd open. En wat familie betreft: Jef is de vader van Patrick Coone en die schijnt overleden te zijn, maar dat weet ik niet zeker. En op de site van de Technische Universiteit Eindhoven vind ik een ongedateerd bericht dat ene Jef Coone met als hobby fietsen is overleden. Wie weet hier iets meer van?

Willie Maessen (1956)

Deze Limburger uit Thorn was tussen 1979 en 1982 een bescheiden profrenner. Hij reed voor kleine ploegen, met uitzondering van –Lano-Boule d’Or, een ploeg geformeerd rond Freddy Maertens en Fons De Wolf. Ook Adri en Jan van Houwelingen maakten daar deel van uit. Tot overwinningen is Willie, voorzover ik kan nagaan, niet gekomen, maar wel tot een hele reeks ereplaatsen. Wie weet iets meer van Willie Maessen?

Door Fred van Slogteren, 30 maart 2006 22:00

jef coone

Jef Coone is -helaas veel te vroeg- in 2002 overleden. Jef is altijd, samen met zijn vrouw Stef,dicht bij de wielersport gebleven. Zoon Patrick erfde het talent en werd een topamateur. Hij moest voortijdig stoppen met de wedstrijdsport vanwege hartklachten. Hij overleed in 1990 tijdens een mtb-veldtoertocht in de Brabantse Kempen aan een hartstilstand.

Geplaatst door theo, 31 maart 2006 15:35:37

Willy Maessen

Beste Heer van Slogteren, Willy Maessen is een goede vriend van mij, misschien dat ik u van dienste kan zijn.
Met vriendelijke groet Willy Hordijk

Geplaatst door Willy Hordijk, 13 mei 2009 00:04:15

aspiranten

Heb buitengewoon goeie herinnering aan mijn tijd als wielrennertje.....de namen en van de meesten de gezichten kan ik me goed herinneren....ook het fanatisme van veel ouders staat me nog helder voor de geest... Harrie Lempens uit Weert en Willy Maessen uit Thorn, Jan van Ophoven, Mulders Heyligers en Henk Vriens waren natuurlijk jongens die dichterbij woonden....wat zou er van hen geworden zijn vraag ik me steeds vaker af ...iemand die info heeft ??
Geplaatst door Huub Stapel, 06 november 2020 10:18:09

Aspiranten

Welke Mulders bedoel je Huub?
Geplaatst door HARRY HERMKENS, 07 november 2020 21:20:15

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web