Het balhoofdplaatje van Otto …

“In 1919 was er in ons land sprake van een nieuw elan. De Grote Oorlog (1914-1918) was voorbij en ook al was Nederland daarbuiten gebleven, het drong maar al te goed door dat de tijden nooit meer zouden zijn als voorheen. Gegrepen door die nieuwe tijd begon de in 1902 geboren Toon de Jonge met een compagnon een fietsenreparatiewerkplaats in de Looijersstraat in de Amsterdamse Jordaan. Drie jaar later vestigde het bedrijf zich als een heuse fietsenfabriek in de Marnixstraat, vlakbij het Leidseplein. Het bedrijf heette Joco, een afkorting van De (Jo)nge & (Co). De Jonge zelf was tot op hoge leeftijd een fervent wielrenner. ‘Rooie Toon’, zoals zijn bijnaam in het wereldje van de oude hap was, overleed zelfs in het harnas, toen hij op 84-jarige leeftijd nog aan een veteranenkoers deelnam.
Als fietser wist De Jonge heel goed hoe een fiets gebouwd moest zijn. “Hij moet ‘lopen’ en hij moet licht zijn”, zei hij altijd. Volgens die principes bouwde Joco vooral sport- en racefietsen. Joco was begin jaren dertig één van de eerste rijwielfabrieken die fietsen in …

… kleur leverde, want tot die tijd was een fiets altijd zwart. In diezelfde tijd monteerde Joco ook al derailleurs van de toenmalige merken Cyclo of Super Champion op de fietsen. De geometrie van de Nederlandse fietsen van toen was uniek en de lichte loop van toen is iets waar de huidige gebruiksfietsen duidelijk op ingeleverd hebben. Voor een Joco fiets uit de jaren vijftig hoef je je nu qua gewicht, rij-eigenschappen en afwerking helemaal niet te schamen in vergelijking met bijvoorbeeld een Koga-fiets anno 2008. De Joco fietsen van het type Ronde van Europa waren destijds zo ongeveer het mooiste wat je kon kopen.
De Amsterdamse binnenstad werd na de tweede wereldoorlog gaandeweg te klein voor veel fietsenfabrikanten en bedrijven als Simplex en Locomotief trokken naar de verre buitenwijken waar de eerste industriegebieden van de hoofdstad verrezen. Andere fietsenfabrieken als De Wilde, Joco en Magneet zochten het nog verder en verhuisden respectievelijk naar Volendam, Hilversum en Weesp. Daar in het Gooi eindigde twaalf jaar later, met het heengaan van een zeer bevlogen fietsenman, de geschiedenis van Joco.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 28 maart 2008 10:00

Joco plaatje

Ik heb zelf als aspirant een Joco" ronde van Nederland gehad " en later een erg mooie fiets 'ronde van de wereld of europa, dat weet ik niet meer. De laatste had verchroomde lugs en vorkeinden, Reynolds 531 uitgevoerd, geel/brons metallic gespoten, gekocht door mijn vader in de javastraat bij firma van Noord. Een beauty.

Geplaatst door kempy, 20 augustus 2008 23:18:11

Joco

Ik heb een Joco racefiets met op de buis de tekst "Nieuwenhuis wereldkampioen". kan iemand mij meer vetrellen over deze antieke racer met 8 versnellingen en Simplex derrailleur? Hoor graag alles wat u weet over deze mooie klassieker.

Geplaatst door John van Dam, 05 oktober 2009 23:35:01

...een Joco met 'Nieuwenhuis wereldkampioen' erop? John weet je zeker dat het een Joco is...? Want, bij mijn weten, was er maar éé'n fiets met zo'n sticker en dat was 'Nieuwenhoff". Ongetwijfeld weet Otto daar meer over te vertellen...!

Geplaatst door André Stuyfesant, 06 oktober 2009 12:40:43

joco racefiets

ik zelf een joco [ronde van nederland] gehad en nu nog een frame [ronde van europa] en een complete race fiets [ronde van europa] ik ben zelf naar de fabriek geweest om een fiets naar maat.ik gebruik het voor winter fiets en als we een race hebben voor oldtimer race fietsen. als ze hier [in canada] de fiets bekijken likken ze hun om de mond. ik heb nu een fiets van 6.3 kl [niet het gewicht]maar de joco loopt net zo ligt

Geplaatst door henk fennema, 05 december 2010 06:53:11

Mijn 1e racefiets

Heel 1955 heb ik in mijn vrije schooltijd bij slager van Rijn op de vismakt in Utrecht gewerkt.Een winkels verop was de racefietsen winkel van Westbroek. In 1956 kocht ik daar een JOCO.Zonder versnelling, dat mocht bij de adspiranten nog niet. En meteen lid geworden van de Volharding.

Geplaatst door Jan Aalbertsen, 09 december 2010 15:57:40

Racefiets van mijn Opa

Ik heb ook een Joco fiets, deze is van mijn opa geweest, die heeft hem toevallig ook bij Westbroek gehaald begin jaren '50. Inmiddels heeft deze fiets wel een hele geschiedenis achter zich. Er is het nodig aan vervangen en hij heeft de laatste 20 jaar niet gereden. Desondanks heb ik hem in een middag weer helemaal rijklaar weten te maken. Alle lagertjes schoongemaakt. Derrailleurs gereviseerd en nu loopt hij weer als een nieuwe. Hij fiets t ontzettend licht en is voorzien van een holle trapas, en dat voor een fiets van bijna 60 jaar oud!

Geplaatst door Eelco, 12 oktober 2011 16:12:29

joco ronde van nederland

Ik ben nog steeds in bezit van mijn Ronde door Nederland fiets hij is in 1962 gekocht bij fietsenhandel De Jong in Purmerend.

Geplaatst door johan Visser, 07 november 2013 23:39:04

aangeboden Jocofiets

Van overleden echtgenoot, een Jocofiets uit ca 1960 ter overname (50E), framemaat 54 cm, hij is enigszins aangepast (spatborden, andere trappers, leren zadel, derailleur, stuur), maar het originele racestuur + Campognolo Record derailleur zijn er nog. Bij interesse, stuur een mail, dan stuur ik foto's van de fiets. Halen in Edam.

Geplaatst door Corrie Boschma, 07 september 2014 11:30:08

Foto's Joco

Dag Connie, kun je mij wat fotos sturen?

Geplaatst door paul robert de coninck, 15 oktober 2014 11:46:46

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web