De Burgerlijke Stand van 25 maart.

Etienne DE WILDE (1958, België)

Deze coureur uit het Oost-Vlaamse Wetteren was maar liefst 21 jaar beroepsrenner. En een hele goede ook, want hij nam in 2001 geen afscheid omdat er geen succes meer in zat, maar omdat je eens moet stoppen. Hij had best nog door kunnen gaan in de specialiteit die hij op oudere leeftijd was gaan beoefenen, de zesdaagse en het ploegkoersen. Het begon allemaal in de amateurrangen. Daar was de witblonde coureur, vandaar zijn bijnaam De Blonde Pijl, een toppertje die als rappe aankomer ontzettend veel gewonnen heeft. Als prof won hij op de weg onder andere het kampioenschap van zijn land, de Omloop Het Volk, de Ster van Bessèges, Dwars door België, Nokere en het Kampioenschap van Vlaanderen. Hij startte vijf keer in de Tour de France en een keer in de Vuelta. In het rondewerk was hij geen hoogvlieger, maar hij won in de Tour wel twee ritten en in de Vuelta één. Maar het meest succesvol was hij toch in het zesdaagsewerk, zeker toen hij zich daar in de herfst van zijn carrière geheel op toelegde. Hij won er 38, een respectabel aantal. Vaak met wisselende partners, zoals Danny Clark, Stan Tourné, Eric Vanderaerden, Rudy Dhaenens, Jens Veggerby, Andreas Kappes, Tony Doyle, Olaf Ludwig, Silvio Martinello, Erik Zabel, Charly Mottet en Matthew Gilmore. De meeste won hij met de Duitser Kappes en dat was een heel sterk duo. Met Gilmore werd hij ook nog eens wereldkampioen ploegkoers. Dat was in 1998, vijf jaar nadat hij individueel wereldkampioen puntenkoers was. En dan staan er nog hele reeksen criteriums en kermiskoersen op zijn palmares. Toen hij in 2001 stopte had hij op de piste nog geen opvolger, maar inmiddels is er Iljo Keisse en dat is er ook eentje die in ’t Kuipke en andere Europese winterbanen het publiek op de banken krijgt. Het schijnt dat ...

... Wouter Weylandt goesting heeft voor het zesdaagsewerk en graag met Iljo aan de gang wil. Het lijkt me verstandig dat Wouter eerst even langs Wetteren rijdt om de meester om advies te vragen. Maar wellicht heeft hij dat al gedaan. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 25 maart geborenen zijn:

ALARCON GARCIA, Raul (1986, Spanje)
CARRARA, Matteo (1979, Italië)
DUBBELDAM, Davy (1971, Nederland)
EST, Wim van (1923, overleden 01.05.2003, Nederland)
GALERA MAGDELANO, Joaquim (1940, Spanje)
KEIZER, Martijn (1988, Nederland)
SLENDEBROEK, Jannes (1959, Nederland)
TERCIADO SACEDO, Francisco (1981, Spanje)
VAN SLEMBROUCK, Staf (1902, overleden 07.07.1968, België)

Door Fred van Slogteren, 24 maart 2008 23:00

Tienne en zijn supporters

Aan dit huldeverhaal wil ik nog een kleine episode toevoegen. Ik zal namelijk nooit vergeten dat ik in de eerste helft van de jaren 90 halverwege de Alpe d'Huez stond en naast mij een groep fanatieke supporters van Tienneke. Het was blijkbaar niet zo zwaar geweest die dag want hij maakte zich niet zo druk om de tijdslimiet. Bij het zien van deze mensen stapte hij namelijk direct af, en begon rustig te keuvelen met hen. Dit gesprek duurde zeker enkele minuten, en bij het passeren van een volgende bus pikte Etienne weer aan om de laatste (pakweg) 10 bochten door te worstelen. Telkens bij het zien/horen van de naam De Wilde (en dat is daarna nog heel wat keren geweest: zie het verhaaltje hierboven over de herfst van zijn carriere) moet ik aan deze gebeurtenis denken, en nog steeds krijg ik steevast een glimlach op mijn gezicht bij deze gedachte. Dit soort mensen maken de wielersport zo prachtig!

Geplaatst door Steef, 25 maart 2008 09:20:16

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web