Van de boekenplank van Wim

ONZE VERSLAGGEVER SEINT ..

door Martin W. Duyzings

“Bij dit alleraardigste boek is het al een leuk zoekplaatje om de sporters op het stofomslag te herkennen. Twee atleten, vijf voetballers en een wielrenner. Die wielrenner is Gerrit Schulte in de tijd dat dit boek verscheen – in 1949 bij de Boekerij in Baarn – op het toppunt van zijn roem. Het is een zeldzaam boek dat vrijwel nooit ergens wordt aangeboden. Het gaat over beroemde sporters in de vorm van ontmoetingen. Duyzings schreef altijd in een soort enthousiaste spreekstijl. Het zijn persoonlijke impressies en omdat wielrennen een van de favoriete sporten van Duyzings ...

... was, komen er nog al wat wielrenners in voor. Charles Pélissier en René Vietto bijvoorbeeld, verder Marcel Kint, Gino Bartali, Fausto Coppi. Ik doe maar een greep. Het zijn geen biografietjes maar persoonlijke impressies over de optredens van die mannen waar Duyzings bij is geweest. Er staat ook een stuk in over Jan Lambrichs in de Ronde van Zwitserland en daar staat bijvoorbeeld in dat Lambrichs daar een dreigbrief kreeg. Verder een stoet van beroemde sportlieden, zoals autocoureurs, voetballers, atleten, enzovoort. Jesse Owens staat er bijvoorbeeld prominent in. Een aardig boek met stukjes die we tegenwoordig columns zouden noemen. Dat woord was toen nog niet bekend. Het werden beschouwingen genoemd, of cursiefjes, of mijmeringen. Het is, denk ik een verzamelbundel, van persoonlijke impressies en ontmoetingen die Duyzings eerder in zijn krant – de katholieke Maasbode, al lang verdwenen – heeft gepubliceerd. De meeste dateren van voor de tweede wereldoorlog, maar er komen ook naoorlogse sporters in voor, zoals de Fransman Jacques Marinelli, een minuscuul mannetje die met de bijnaam la Perruche (de parkiet) door het leven ging. Het is een in linnen gebonden boek met een papieren stofomslag en het omvat 206 pagina’s.

Tot volgende week!”

Wim van Eyle

Door Fred van Slogteren, 30 maart 2006 8:00

tr

retert

Geplaatst door oi, 02 april 2006 17:12:07

onze verslaggever seint

Dit boek van Duyzings is ook beekend met een andere omslag:eenkarikatuur in kleur van de betreffende reporter in een klein rood autootje. Is dat u bekend?

Geplaatst door Gustaaf Burmeister, 15 april 2007 13:59:39

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web