Uit de wasserette van Henk

© Henk Theuns

“Dit mooie truitje is van Rudie Kemna geweest, de renner die zojuist de overstap heeft gemaakt van het racezadel naar de bestuurdersplaats in de ploegleidersauto van Skil-Shimano. Rudie is een aardige vent met toch wel een eigenaardige loopbaan. Hij was al bijna dertig jaar toen hij in 1999 besloot om prof te worden bij BankGiroLoterij-Batavus, de ploeg van Arend Scheppink. Een opvallend debuut want hij won in dat eerste jaar maar liefst vijftien koersen, omdat Rudie een rappe is. Hij behoorde tot de snelste mannen van het peloton en dat hebben ze geweten. Het is alleen jammer dat hij zich maar zo zelden kon meten met de grote sprintkanonnen, omdat zijn ...

... ploeg maar een enkele keer op het hoogste niveau mocht meedoen. In de jaren die volgden pakte hij zijn overwinningen mee en in 2003 greep hij een grote prijs. Het Nederlands kampioenschap op de weg bij de profs. In een lange sprint was hij de hele Nederlandse top de baas en een jaar lang reed hij trots in het roodwitblauw. 2004, het jaar waarvan hij de eerste helft in die kampioenstrui heeft gereden was niet zo geslaagd, want hij bleef zonder overwinningen. Dat kwam mede door de onrust in de ploeg toen al in het begin van het seizoen bekend werd dat de sponsor ging stoppen. Ontslag dreigde, maar op het laatste moment kwam elektrisch gereedschappenfabrikant Skil de zaak redden. Met materiaalsponsor Moser werd de ploeg van Scheppink ingelijfd en Rudie kreeg op 35-jarige leeftijd een nieuwe werkgever. Hij liet zich nog een keer goed zien in de Eneco Tour Benelux, maar hij wist toen al lang dat 2005 zijn laatste jaar als actief wielrenner zou zijn. De aanbieding om daarna tweede ploegleider te worden nam hij graag aan, want Rudie houdt intens van het wielermilieu.

Tot volgende week!”

Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 29 maart 2006 6:05

BankGiroLoterij werd niet overgenomen door Skil

In dit stukje van HT staat dat er in 2004 onrust was doordat BGL zou stoppen met sponsoring en dat Skil met Moser de zaak redde. Dit is echter onjuist. Skil-Moser was een nieuwe ploeg en BGL werd overgenomen door Shimano. Pas dit jaar stapte Skil (zonder Moser) over naar Shimano.

Geplaatst door Marc, 03 april 2006 10:23:16

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web