Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

“Hij is op 10 november 1928 geboren in Maasland en zijn naam is Manus Brinkman. Maasland is een mooi dorp in de omgeving van Rotterdam en een andere bekende wielrenner die uit die plaats komt is Teun van Vliet. Manus was van 1951 tot en met 1961 beroepsrenner en hij reed in die periode o.a. voor Mars, Magneet-Vredestein, Plume Vainquer uit het Belgische Gent, Feru-Hag uit Zwitserlend en tot slot voor Simca. Elk jaar fietst Manus nog zo’n tienduizend kilometer rond Heerle in Brabant, waar zijn caravan staat, en op pensioengerechtigde leeftijd won hij nog de Ronde van Spijkenisse. Manus was de Godfather van het Nederlandse veldrijden en hij finishte in deze discipline bij de wereldkampioenschappen meestal rond de twintigste plaats.
Winnaars in zijn periode waren Dufraisse, Longo en Wolfshol. In 1954 won Gerrit Voorting in Rotterdam de Ronde van Charlois. Diverse grote namen verschenen aan de start maar haakten een voor een door malheur af. Zo kreeg de beroemde Luxemburger Charly Gaul een lekke band, evenals de Amsterdammer Harm Smits. Wim van Est brak vervolgens een pedaal, maar de grootste pechvogels waren …

… Cor Bakker uit Zaandam en onze eigen Manus omdat er onverwachts een jongen overstak met als gevolg een valpartij, waar Bakker en Manus de voornaamste slachtoffers van waren.
Na zijn wielercarrière begon hij een fietsenzaak in de Rotterdamse Oranjeboomstraat waar hij tevens begon met het bouwen van racefietsen op maat. Ik heb vier van zijn producten in mijn verzameling en dit is een lavendelkleurig exemplaar. Hij is nog in prima staat, want ik heb er onlangs een stukje op gefietst en ik reed er met plezier mee over de Van Brienenoord brug. Alles functioneerde nog prima, alleen de banden moesten worden opgepompt. Ik heb helaas geen crossfiets van Manus maar ik weet er wel een te staan. Die is van een oud-veldrijder en die wilde er vijf jaar geleden nog geen afstand van doen. Ik denk dat ik binnenkort weer eens bij hem langs ga om te kijken of hij van gedachten veranderd is. Manus lag een paar weken geleden als bijna tachtiger op de masagetafel van Wilfried de Jong in het programma Holland Sport van de VPRO. Vele wielerliefhebbers hebben dat gezien en ik denk dat er wel meer belangstelling zal zijn voor de fietsen van deze karakteristieke Rotterdammer.

Tot over veertien dagen!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 11 maart 2008 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web