De Burgerlijke Stand van 9 maart.

Marco VELO (1974, Italië)

Toen ik nog in mijn geboortestad woonde had ik een tandarts die de naam ‘Gravestein’ droeg en toen ik later in een dorp in het Groene Hart woonde werd ik patiënt bij tandarts Kerkhof. De vrees dat deze mannen van mijn gebit een rij zerken zouden maken bleek ongegrond, want de heren verstonden hun vak. Dus what’s in a name? Gisteren was er een oud-wielrenner jarig die Daler heet en vandaag wordt Marco Velo 34 jaar. Er is vandaag ook ene Roberto Ferrari jarig, maar die zit in de verkeerde sport. Velo betekent fiets en de naam ‘fiets’ schijnt ontstaan te zijn toen een meneer Fiets lang geleden als een van de eersten een rijwiel construeerde. Als die meneer Fiets nog heeft meegemaakt dat de fiets een massaproduct werd, moet dat een gewelddadig gevoel zijn geweest. Net als Marco Velo het als muziek in de oren moet klinken als andere renners uitroepen: ‘Waar is m’n velo?’ Hij weet dan dat ze niet hem, maar hun fiets bedoelen. Behalve als Alessandro Petacchi dat roept, want dan moet Marco opletten. Bij die kreet zitten de coureurs in de laatste kilometers van de koers en moet het sprintkanon van Milram in stelling worden gebracht. Marco is altijd de laatste die tempo maakt en uit wiens wiel Alessandro naar de overwinning moet schichten. En dat lukt regelmatig. Dat tempo maken kan Velo als de beste want hij is een formidabele tijdrijder. Vier keer was hij kampioen van Italië in die discipline. Verder is zijn erelijst bescheiden en hij heeft vanaf 2004 ook geen overwinning meer behaald, op twee koppeltijdritten en een ploegentijdrit na. Dat waren co-producties en die tellen wel mee, maar ook weer niet helemaal. Het betekent wel dat Marco Velo vooral op de fiets zit om geld te verdienen en als Alessandro Petacchi enkele tientallen malen per seizoen winnend over de streep gaat, dan bepaalt dat ...

... tevens de marktwaarde van z’n velooke. Een goede coureur die echter vooral is opgevallen door z’n achternaam. Dus op de vraag ‘what’s in a name?’ zal Marco naar waarheid ‘Tutti!’ moeten zeggen. Of is het ‘Tutto?’ Nou ja, jullie weten wat ik bedoel! (Foto: © Cor Vos)

De andere op 9 maart geborenen zijn:

BAGOT, Jean-Claude (1958, Frankrijk)
CARRARA, Joseph (1938, Frankrijk)
DEREPAS, David (1978, Frankrijk)
ELLI, Alberto (1964, Italië)
FERRARI, Roberto (1983, Italië)
FURLAN, Giorgio (1966, Italië)
GOURGUE, Benjamin (1986, België)
JONGE, Daan de (1985, Nederland)
KUIK, Sonja van (1979, Nederland)
KWANTES, Willy (1956, Nederland)
LEVAVASSEUR, Christian (1956, Frankrijk)
LHOTELLERIE, Clément (1986, Frankrijk)
MANCEBO PEREZ, Francisco (1981, Spanje)
PIIL STORM, Jacob (1973, Denemarken)
SUTER, Paul (1892, overleden 06.04.1966, Zwitserland)
VAN HOLEN, Ronny (1959, België)

Door Fred van Slogteren, 9 maart 2008 0:00

roberto ferrari

de hierboven genoemde roberto ferrari won een paar dagen geleden in ivoorkust de proloog van de tour ivoirien de la paix. alsof het zo was afgesproken werd alessandro maserati (!) tweede.

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 09 maart 2008 10:40:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web