De Burgerlijke Stand van 1 maart.

Tyler HAMILTON (1971, Verenigde Staten)

Hij is geboren in het stadje Marblehead in de Amerikaanse staat Massachusets. Een van die Amerikanen die in de jaren tachtig en negentig het Europese wielrennen kwam opleuken. Althans van een andere dimensie voorzien. Ze hebben een hoop aangericht die Yanks in dat conventionele bolwerk met biefstukken, die zowel op de nuchtere maag als in de koersbroek pasten. Hij behoort met LeMond, Armstrong, Landis en Leipheimer tot de vijf smaakmakers van Amerikaanse wielermakelij. Boze tongen beweren dat de Amerikanen veel in de wielersport hebben veranderd en vooral op chemisch gebied. Ik wil er de zegsman niet van zijn, maar feit is dat Landis en Hamilton zeer omstreden zijn. Over LeMond en Armstrong gaan al jaren geruchten en Leipheimer is Leipheimer. Kraak noch smaak, vlees noch vis, maar wel een tijdrijder met de gaafste techniek ooit in het cyclisme vertoond. Hamilton werd in 1994 beroepsrenner en hij reed die eerste jaren voornamelijk een Amerikaans programma. In 1996 kwam hij naar Europa met de US Postal-ploeg en hij won dat jaar de Teleflex Tour. Pas drie jaar later volgde er weer een overwinning in de Ronde van Denemarken. In 2000 won hij de Dauphiné en dat was het sein voor de kenners om eens op die marmeren kanis te gaan letten. In 2003, in zijn negende jaar als prof, ontpopte hij zich plots als een coureur die nog meer grote koersen kon winnen. Luik-Bastenaken-Luik werd bijgeschreven op zijn palmares en ook de Ronde van Romandië. Geen kattepis. Bovendien won hij een etappe in de Tour en werd hij vierde in het eindklassement. Nota bene met een gebroken sleutelbeen, waarvoor hij de eretitel ‘king of pain’ kreeg. Hij reed toen in dienst van Phonak, de ploeg die net als zijn vorige werkgever CSC, een hoofdrol speelde in het geruchtencircuit met de steekwoorden epo, bloeddoping, testosteron en vul het rijtje maar in. In 2004 won Hamilton wederom de Ronde van Romandië en in augustus van dat jaar een gouden medaille bij de Olympische Spelen van Athene als de beste tijdrijder ter wereld. Een maand later startte hij in de Vuelta. Hij won er een rit en hij bleek …

… positief. Bloeddoping. Hij werd voor twee jaar geschorst en kort daarna werd zijn preparatieschema gepubliceerd. Dat was niet misselijk. Een streng regime waarin voor het hele seizoen was bepaald wanneer hij wat moest nemen om het volle profijt van zijn valsspelerij te hebben, zonder ooit betrapt te worden. Een tot in detail georganiseerde operatie die mij deed schrijven dat Tyler Hamilton wat mij betreft nooit meer in de wielrennerij mocht terugkomen. Maar hij kwam terug en hij reed vorig jaar vrijwel anoniem voor de Tinkoff-ploeg. Hij kreeg voor 2008 geen nieuw contract, maar hij vond toch weer een sponsor. Rock Racing heet die Amerikaanse club. Nog een jaartje uitbollen bij een continental-team en dan stoppen, dacht ik. Tot ik die ploeg in de nieuwe seizoensgids van Wieler Magazine zag staan. Ik wist niet wat ik zag. Tyler Hamilton staat er bij, maar ook – hou u vast - Santiago Botero, Mario Cipollini, Victor Hugo Peña, Fred Rodriguez en Oscar Sevilla. Grote namen, waarvan enkele met een sterk luchtje. Ik denk dat ze niet veel kans maken op een wildcard in wat voor wedstrijd dan ook, dus we zullen er niet veel van horen. Het enige dat ik me afvraag: wat willen die mannen? (Foto: © Cor Vos)

De andere op 1 maart geborenen zijn:

CORTI, Claudio (1955, Italië)
GOMMERS, Jan (1916, overleden 27.07.2002, Nederland)
HARRIS, Reginald (1920, overleden 22.06.1992, Groot Brittannië)
IN ’T VEN, Willy (1943, België)
MARZOLI, Samuele (1984, Italië)
MÜLLER, Christian (1982, Duitsland)
NEK, Klaas van (1899, overleden 19.05.1934, Nederland)
NENCINI, Gastone (1930, overleden 01.02.1980, Italië)
NEYENS, Maarten (1985, België)
PASQUIER, Arthur (1883, overleden 07.12.1963, Frankrijk)
WAMSLEY, Kyle (1980, Verenigde Staten)

Door Fred van Slogteren, 29 februari 2008 23:00

hamilton

antwoord:FIETSEN!!!!!!!!!!!

Geplaatst door Harry Hermkens, 01 maart 2008 10:57:11

Rock & Republic

Volgens een artikel vandaag in het Noord Hollands Dagblad, is Rock & Republic een schandaalploeg om te shockeren en waarin grijze muizen niet welkom zijn. Zijn de renners wild, rebels en showen tatoeages (Kayle LeoGrande). Nou, dat doel wordt wel bereikt!

Geplaatst door Willy Kwantes, 01 maart 2008 11:42:21

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web