Het balhoofdplaatje van Otto …

“Hyman Hetchins maakte in 1934 zijn eerste frame. De liggende en de staande achtervork maakte hij van gegolfde buizen en van opzij gezien is een Hetchins frame anders dan alle andere frames. Hij had een nogal twijfelachtige uitleg over de superieure horizontale stijfheid en tegelijkertijd verticaal rijcomfort, maar desalniettemin vielen Hetchins frames bij een groot publiek in de smaak. Dat kwam ook omdat Hetchins prachtige barok-versierde lugs gebruikte, terwijl de balhoofdpartij hoogglans gepolijst en verchroomd was. In combinatie met fraai lakwerk en gothische belettering was dat kennelijk de ideale marketing. Hetchins was trouwens niet de enige die anders-dan-andere frames maakte, maar sommige daarvan waren zo lelijk dat het publiek er niet aan wilde. In 1935 kwam Reynolds met de 531 mangaanstaalbuizen op de markt en sindsdien werden alle Hetchins frames van dit edele metaal gemaakt. Pas veel later werden ook buizen van Columbus toegepast.
Wat eveneens aan het succes van Hetchins zal hebben bijgedragen is de …

… herkenbaarheid. Op een foto met een groep renners haalde je de Hetschins fietsen er zo uit en voordat er televisie bestond was de krantenfoto het belangrijkste beeldmateriaal op sportgebied.
Hetchins haalde één wereldkampioenschap en één olympische titel binnen. Voor beide was Toni Merkens verantwoordelijk. De Duitser had een onvoorwaardelijke voorliefde voor Hetchins frames. Hetchins stopte ook wat geld in de Londense zesdaagse en ze hadden er ook wel wat voor over als het favoriete koppel Cor Wals en Piet van Kempen op Hetchins zouden rijden. Dat hebben de ‘Slingerplant’ en de ‘Flying Dutchman’ gedaan en ze werden derde. Wie na het lezen van dit stukje direct een Hetchins zou willen aanschaffen kan dat doen, want ze worden nog steeds gemaakt. Kijk maar eens op
www.hetchins.org De bijzondere bouw is echter al lang niet meer exclusief Hetchins, want tegenwoordig maken ook fabrikanten als Pinarello, Specialized en Colnago vorken met fantasieboogjes, maar niemand zal ontkennen dat Hetchins op dat gebied nummer één was.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 29 februari 2008 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web