Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

© Peter Ravensbergen

“Een verkoper, die op internet een fiets aanbiedt, vermeldt vaak in zijn annonce dat er weinig kilometers met het aangeboden vehikel zijn afgelegd. Meestal is al op het fotootje te zien dat dit niet waar kan zijn, vanwege de duidelijk zichtbare slijtage aan de diverse onderdelen die er op zo’n fiets zitten. Zonder een meter te liegen kan ik met de hand op het hart verklaren dat deze Batavus geen enkele kilometer heeft afgelegd, maar wel menigmaal is gevierendeeld. Ten tijde van de Romeinen werden Batavieren als straf nogal eens in vier stukken uiteengetrokken en dat kan ook met deze Batavus. Hij is er zelfs voor gemaakt om in vier delen opgeborgen te kunnen worden. Hij staat in die compacte toestand al jaren bij mij op zolder, want jullie kennen mijn ruimteprobleem. Zo te zien een zielig hoopje metaal dat na assemblage van de vier delen lang niet de rankheid heeft van een echte Batavus. Deze fiets is weliswaar gemaakt voor de wielersport, maar het is niet de bedoeling dat er op gewielrend wordt. Het is namelijk een …

… pasfiets, die door framebouwers gebruikt werd om renners tot op de millimeter nauwkeurig de maat te nemen. Naar hartelust werden de buizen verschoven net zo lang tot de betreffende wielrenner als gegoten op de pasfiets zat en de maten genoteerd konden worden. In het carbontijdperk is deze fiets geheel overbodig geworden, want de frames worden tegenwoordig in drie standaardmaten gefabriceerd en met stuur- en zadelpennen en crancks van diverse lengtes wordt de ideale maat voor iedere renner bereikt. Daarom is deze fiets eigenlijk een museumstuk en dat schrijf ik om jullie opmerkzaam te maken op de fietstentoonstelling bij Batavus in Heerenveen. Dus als jullie daar eens in de buurt zijn, dan is een bezoekje ruimschoots de moeite waard. Op het balhoofdplaatje van een Batavus-fiets zien we een stoere volgeling van Claudius Civilus met een indrukwekkende knots afgebeeld. Hij zal daar niet veel mee kunnen uithalen want deze Batavus is nog met geen tien knotsen te verwoesten. De buizen zijn van vierkant 30 millimeter dik staal met een wanddikte van 2 millimeter.

Tot over veertien dagen!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 26 februari 2008 9:00

Stickers pasfiets

Beste.

Ik heb onlangs eenzelfde pasfiets weten te bemachtigen. Helaas is deze overgeschilderd. Daartoe ben ik opzoek naar gedetailleerde foto's van de stickers waar de maten op staan. Kan u mij hieraan helpen?

Groet, Bas
Geplaatst door Bas , 27 oktober 2016 12:19:05

Interessant!

Nooit geweten dat er zoiets bestond als een pasfiets. Bedankt voor het interessant artikel.
Geplaatst door Bike Lover, 01 juni 2022 12:11:09

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web