De Burgerlijke Stand van 29 maart

Nidi den Hertog (1952)

Vandaag een galerij van kleijne luyden met Nidi den Hertog als meest aansprekende naam. Dat komt deels omdat hij de zes jaar jongere broer is van Fedor, maar ook omdat hij wel degelijk de aandacht op zich vestigde. Nidi was een specialist in lange solo-ontsnappingen. Uren reed hij vaak voor het peloton uit tot de finale begon en zijn voorsprong als sneeuw voor de zon verdween. Een enkele keer heeft zo iemand wel eens geluk, maar dat geluk is Nidi niet deelachtig geworden. In de zeven jaar dat hij beroepsrenner was boekte hij geen enkele overwinning. Wat is er van Nidi den Hertog geworden.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Wil Cober (1910)

In een boek in mijn archief staat een foto van hem. Een renner in ouderwetse outfit met een dromerige blik. Een vreemde muts op zijn hoofd, een stofbril op het voorhoofd en een reserveband om de schouders geplooid. Hij werd in de jaren dertig één keer derde en twee keer vierde in het Nederlands kampioenschap op de weg. In 1936 was de carrière van deze Limburger voorbij. Hij zal wel niet meer onder ons zijn, maar weet iemand in de omgeving van Thorn nog wie hij was? Graag een reactie?

Jean Habets (1961)

Nog een vrij onbekende Limburger, maar van recentere datum. Zijn palmares is beduidend langer dan die van Cober. Hij won in 1985 de Grand Prix Fourmies, zijn enige overwinning. Als je naar zijn erelijst kijkt dan was hij geen slechte renner, maar ook geen hoogvlieger. Hij reed drie jaar voor Skil en twee jaar voor TVM. Hij reed twee keer de Ronde van Italië en beide keren werd hij 62e in het eindklassement. Een man met regelmaat, dus.

Ron Groen (1962)

We hebben Bennie Groen gehad, we hebben Roelof Groen gehad en natuurlijk Tiemen Groen, de tempobeul uit Follega. En er was ook een Ron Groen. Hij was in 1985 en ’86 prof bij Skala. En hij komt uit Baarn. Veel meer is er niet over te vertellen, tenzij er iemand is die een welkome aanvulling kan geven.

Jenning Huizenga (1984)

Deze jonge Fries staat bekend als iemand die goed kan tijdrijden en bergop redelijk meekan. Dat zijn de basiseigenschappen van goede renners. Of dat er bij Jenning uitkomt moet worden afgewacht. Hij combineert zijn carrière nog met een studie werktuigbouw, maar ambitieus is hij wel. Na een jaar bij Team Moser AH te hebben gereden rijdt hij dit jaar voor het Cyclingteam Jo Piels. Eens kijken wat hij daar dit jaar klaarspeelt?

Door Fred van Slogteren, 28 maart 2006 22:00

Jean Habets

Zeven keer heb ik met Le Champion de Ronde van Nederland gefietst en zeven keer zat daar een dagje mergellandroute in. Een vaste controlepost was in Schin op Geul in een restaurant met heerlijke tomatensoep. Vanaf het terras hadden we uitzicht op de fietsenzaak van Jean Habets. Cycles Jean Habets is volgens zeggen een prima lopende rijwielzaak, gelegen tussen Keuteberg en Cauberg.
Habets is nog steeds een gepassioneerd fietser die graag verteld over zijn avonturen in het professionele wielerleven.

Geplaatst door Jan Houterman, 29 maart 2006 07:59:39

cober wil

Toen ik bij de amateurs fietste kwam ik bij zijn ouders, die plakten de tubes voor mij.IKheb toen een plakboek gekregen, dit heb ik eens uitgeleend en nooit meer terug gekregen.Zijn ouders waren toen 78en 80 jaar oud.Wil is naar Australie gemigreerd.gr. willy geraeds

Geplaatst door willy geraeds, 29 maart 2014 07:45:41

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web