De Burgerlijke Stand van 23 februari.

Edouard FACHLEITNER (1921, Frankrijk)

Het was in de Tour altijd een vast ritueel. In de periode dat er op een hotelkamer nog geen telefoontoestel stond en de GSM nog iets was van een verre toekomst, verzamelden de renners zich na de massage en de maaltijd in de receptie van het hotel. In de rij om even naar moeder de vrouw thuis te bellen. Ook Edouard Fachleitner deed dat. De gesprekken waren kort, hooguit een minuut. Vlak voor hij op zou hangen hoorden de renners in de rij achter hem ‘Eddy’ een schrille fluittoon uitstoten, direct gevolgd door luid geblaf uit de telefoonhoorn die door Fachleitner in de richting van de wachtenden werd gehouden. ‘Ma chienne’, zei hij liefdevol ter verklaring. Daarom stond hij in het peloton bekend als de man die met zijn hond belde. Het grote publiek kende hem echter als de herder van Manosque, zijn woonplaats in de Franse Alpen nabij de Mont Ventoux waar hij als jongen het vak van schaapherder had geleerd. De zoon van een Oostenrijkse vader en een Kroatische moeder was een beste wielrenner, die in 1947 de Tour de France had kunnen winnen, als hij niet te veel tijd had verspeeld met knechtenwerk voor zijn kopman René Vietto, die in de laatste tijdrit volledig door het ijs zakte. Jean Robic, de Bretonse dwerg had het slimmer aangepakt. Als kopman van de regionale ploeg France Ouest probeerde hij zoveel mogelijk te profiteren van de bonificaties. Omdat hij drie etappes won boekte hij heel veel tijdwinst en in de laatste rit was hij zo slim om bij Fachleitner aan te pikken toen die voor zijn laatste kans ging, nadat Vietto uit het klassement was getuimeld. Ze maakten deel uit van een sterke kopgroep met Briek Schotte, Bernard Gauthier en Bim Diederich en Fachleitner slaagde er niet in de rest los te rijden. Zo won Robic de Tour vanwege die bonificaties en Fachleitner moest zich tevreden stellen met de ondankbaarste positie: de tweede plaats. Het was het hoogtepunt van zijn loopbaan, zo zou na afloop blijken want zijn palmares bevat slechts overwinningen in ...

... de Dauphiné en de Ronde van Romandië. Niet slecht natuurlijk, maar de kenners hadden er gezien zijn talent meer van verwacht. De nog steeds in Manosque wonende Fransman werd ook nog een keer vijfde in het WK. Dat was eveneens in 1947 in het Franse Reims en de winnaar was de precies zeven jaar oudere Theofiel Middelkamp uit Nederland die vandaag 94 zou zijn geworden als hij niet in 2005 was overleden. Fachleitner leeft echter nog en hij wordt vandaag 87 jaar oud. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 23 februari geborenen zijn:

CELLI, Luca (1979, Italië)
KNOOP, Peter van de (1957, overleden 04.02.2001, Nederland)
MIDDELKAMP, Theofiel (1914, overleden 02.05.2005, Nederland)
MIRANDA, Helder (1979, Portugal)
MOLETTA, Andrea (1979, Italië)
NEDERLOF, Tim (1987, Nederland)
OOIJEN, Cornelius van (1986, Nederland)
RIVIÈRE, Roger (1936, overleden 01.04.1976, Frankrijk)
SCHUR, Gustav-Adolf (1931, Duitsland)
STEUTEN, Fons (1938, overleden 22.09.1991, Nederland)
VALENTIN, Tristan (1982, Frankrijk)
WAUTERS, Marc (1969, België)

Door Fred van Slogteren, 23 februari 2008 0:00

Jean Robic

Dat kruimeltje uit Bretagne mag dan via slim koersen aan de Tourzege van 1947 zijn gekomen, hij werd datzelfde jaar ook tot m i j n verbazing toch maar netjes tweede (!) achter de Belg Raymond Impanis in de langste tijdrit die Tourrenners ooit te verhapstukken hebben gehad. Hij was dus niet slechts leep, maar kon ook een knap stukje fietsen. Doe het hem maar na als berggeitje van misschien ene meter zestig over een parcours van nondejuu 137 km. Mijn toupet gaat er diep voor af en ik voel me de koning te rijk, dat kleine menneke nog te hebben zien koersen en wel in 1957 tijdens de klimtijdrit tegen de Puy de Dôme op. Bij thuiskomst bleek de van hem gemaakte kiek een wereldplaat geworden. Die hele doorgroefde kop close in beeld!

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 25 februari 2013 22:15:44

pet....

Beste Han,
Ging nu er je toupet of je tourpet er diep voor af? Maar idd; Jean Robic, een van de grote (afgezien van zijn lengte) legendarische wielerhelden uit de rijke historie.

Geplaatst door marco V, 25 februari 2013 23:14:50

foto

ben wel benieuwd naar die foto. Heb je die nog, Han?

Geplaatst door Fred, 26 februari 2013 09:31:16

Foto Jean Robic

Ik ben een typische conservator die nooit iets wegdoet, dus die kiek zit gegarandeerd nog in een ouwe cassette. Als kleurendia op kleinbeeldformaat, geschoten met een middeleeuwse Kodak Retinette die naar de vaantjes was toen een werkman van de gemeente Zundert er tijdens het maaien van de grasmat van het lokale voetbalstadion er overheen reed met zijn tank. Ik was er als jeugdleider van mijn voetbalcluppie op zomerkamp en lag net even in dat gras te pauzeren. De tankman had daar schijt aan en reed gewoon door.

Ik zal wel eens kijken of die ingelijste dia nog ergens te vinden is en zo ja of-ie met de kennis van nu nog altijd zo mooi is als ik hem destijds vond. Misschien ben ik in de loop der jaren wel wat kritischer geworden. Het shot is trouwens gemaakt in 1959 en dus niet in 1957 zoals ik eerder schreef.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 26 februari 2013 12:24:09

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web