Uit de wasserette van Henk …

© Henk Theuns

Dit truitje zal bij de meeste van jullie niet bekend voorkomen. Er staan rode bollen op en dat duidt op een leiderstrui in een bergklassement. Er zijn verder voldoende aanwijzingen die aangeven dat het om een koers in Australië gaat. De naam Qantas is die van de nationale luchtvaartmaatschappij van de Aussies en in de vererende opdracht aan mijn adres staat duidelijk het woord ‘Australië’. Rechts bovenaan staat vrij onduidelijk dat het hier om de Commonwealth Bank Classic gaat, een redelijk zware etappekoers waarvan Coca Cola – en dat kan niemand ontgaan – de hoofdsponsor is. Het is een wedstrijd die alleen openstaat voor inwoners van de landen die tot het Britse Gemenebest behoren en daarom is deze koers in de rest van de wereld vrij onbekend. Het Britse rijk kent ook haar eigen spelen en er zijn op allerlei gebied nog vele evenementen die aan het …

…  koloniale verleden van Groot Brittannië herinneren. Scott Sunderland die in 1999 deze trui droeg – ik weet niet of hij hem ook winnend in Sydney heeft gebracht – won in die koers twee etappes en hij zal daarmee een van zijn beste prestaties hebben geleverd. Het was in ieder geval ook het bewijs dat hij geheel hersteld was van de zware verwondingen, die hij had opgelopen toen hij door TVM-ploegleider Cees Priem in de Amstel Gold Race van 1998 per ongeluk werd aangereden en noodgedwongen een jaar uit competitie was. De erelijst van Scott is niet lang, want veel heeft hij niet gewonnen. Hij was een waardevolle ploegmaat, zeggen de Belgen, en daarmee bedoelen ze dan dat hij vooral knechtenwerk deed. Hij is nu een van de ploegleiders van CSC en ik ben er van overtuigd dat hij in die hoedanigheid bij het passeren van renners extra goed zal uitkijken. Net zoals Cees Priem dat na dat ongeval deed.

Tot volgende week!”

Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 30 januari 2008 10:00

Scott Sunderland

Scott Sunderland zou uiteindelijk deze bergtrui ook winnen. De Tour startte in Hurstville en eindigde 15 etappes later in Canberra. Bijzonder was overigens ook het Nederlandse succes in deze Commonwealth Bank Classic. Max van Heeswijk won 3 ritten, Jan Koerts 2 en Harm Jansen 1. Het eindklassement was voor de Sloveen Gorazd Stangelj, Sunderland was vierde, Van Heeswijk zevende.

Geplaatst door Jan, 30 januari 2008 12:50:27

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web