Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

© Peter Ravensbergen

“De afkorting WBR staat voor Willem Buitendijk Rijwielen, maar het kan ook zijn dat de R voor Rotterdam staat. Ik heb altijd gedacht dat Buitendijk senior een echte Rotterdammer was, maar ik weet inmiddels dat zijn roots in Ridderkerk liggen. De afkorting kan dus ook nog ‘Willem Buitendijk Ridderkerk’ zijn, maar dat is niet waarschijnlijk want het staat vast dat hij zijn activiteiten als rijwielhandelaar en rijwielhersteller op Rotterdam-Zuid is begonnen en daar ook altijd is gebleven.
Hij schrijft dit in het jubileumboekje van  RRC Feijenoord, de wielervereniging die in het jaar 1977 vijftig jaar bestond. Hij staat daarin vermeld, samen met zoon zijn Cees overigens, als erelid. Willem schreef bij die gelegenheid dat hij er trots op was dat hij als oudst levend lid van deze wielervereniging iets mocht schrijven, en dat hij dat als 88-jarige nog mocht meemaken.
Van jongs af aan is Buitendijk bezeten geweest van de wielersport. Op Zuid, zoals de Rotterdammers zeggen, vestigde hij zijn zaak en er was al snel sprake van dat er in dat lang gediscrimineerde stadsdeel aan gene zijde van de Maas een wielervereniging moest komen. Die moest in navolging van de al bestaande voetbalclub uiteraard Feijenoord gaan heten. Willem was mede-oprichter en de familie Buitendijk bleef al die jaren de club door dik en dun steunen.
Naast zijn drukke werkzaamheden is Willem heel lang doorgegaan met lekker fietsen en hij was de eerste nationale kampioen die de club afleverde. Dat was in …

… 1935, toen Willem Buitendijk senior Nederlands kampioen der veteranen werd. De zaken gingen goed en zoon Cees zwaaide de scepter in de zaak aan de Wolphaertsbocht. Verder was er volgens mij ook nog een zaak aan de Putselaan en één aan de Beijerlandselaan en natuurlijk niet te vergeten de zaak aan de Maashaven. Daar was jaarlijks met Koninginnedag ook de start en finish van de wielerronde van Feijenoord. Dat was jarenlang een groots gebeuren op Zuid en men omschreef het parcours als volgt: In feite reed men tegen de rijrichting in over de Putselaan, Hilledijk, Paul Krugerstraat en Bloemfonteinstraat.
Ik ben in het bezit van een echte WBR, in de kleur blauwgrijs, met als extra bijzonderheid een rood stickertje op de schuine buis bij de commandeur, waar het bouwjaar op vermeld staat. Ik lees 1946, maar het kan ook 1948 zijn, omdat het laatste cijfer iets beschadigd is. Er zijn genoeg technische aspecten aan deze fiets waar ik nog over wil uitweiden, maar dat doe ik wel de volgende keer.
Ik weet niet hoe het met WBR is afgelopen, want de Buitendijkjes waren opeens van het toneel verdwenen. Dat is eeuwig zonde want het merk en de daarbij behorende familie was een begrip in Rotterdam en omgeving. Er is nog wel een WBR in Rotterdam actief, maar die naam heeft niets met fietsen te maken. Als de familie Buitendijk haar roemruchte merknaam heeft verkocht aan het Woningbedrijf Rotterdam dan zijn ze waarschijnlijk in staat geweest om na jaren hard werken heerlijk te gaan rentenieren.
 
Tot over twee weken!”

Peter R. de Fiets.

Door Fred van Slogteren, 29 januari 2008 9:00

Buitendijkjes

Hallo Peter r de fiets .

De Buitendijkjes zijn nog nog steeds actief in de wielersport .
Ik ben een kleinzoon van de Willem.Buitendijk waar je over schrijft.
Mijn vader heet ook Willem Buitendijk ook jarenlang gefietst o.a in de ronde van Fijenoord .
Ik ben zelf 42 jaar en ben actief bij de wieler club de Waardrenner en begeleid de junioren en fiets zelf ook nog wedstrijden .
En mijn zoon Ruben Buitendijk neemt hoopelijk het stokje weerover.

Geplaatst door Willem Buitendijk, 13 februari 2008 19:00:19

Sparta Brommer

Hallo Willem,

Kan het kloppen dat je opa Willem Buitendijk ook brommers verkocht ? Ik heb namelijk een Sparta Tour uit 1969 met op het achterspatbord een sticker `50 jaar WBR`. Ik was vandaag bij het Feijenoord stadion en daar stonden een paar oudere heren waarmee ik aan de praat raakte en zij wezen naar de sticker en zeiden in koor : Dat is nog een brommer van Willem Buitendijk Rijwielen. Die zat vroeger op de Beijerlandselaan. Nou, ik vond het geweldig. Ik ben gek van mijn klassieke brommer en dit soort informatie vind ik alleen maar leuk om te weten en maakt alleen maar nog nieuwsgieriger. Alvast bedankt. Groeten, Andreas

Geplaatst door Andreas Agapios, 07 mei 2008 16:24:38

uit de stalling van peter r.

hallo, toevallig ben ik hier terecht gekomen.
ik ben namelijk de dochter van willem buitendijk jr.dus de broer van cees en bas buitendijk, mijn inmiddels overleden ooms.
mijn vader wim leeft nog steeds en is inmiddels al
84 jaar en zat tot 2-3 jaar geleden nog steeds op de rece fiets.
ik kan het me nog goed herinneren, hoe het met konigingendag was.
ik reed altijd met mijn vader achter der wielrenners aan in zijn auto en dat was voor mij een hele belevenis, en ook de bloemen aan de vrouw van de burgemeester geven.
als iemand iets verder wil weten, even een e-mail aan mij schrijven en ik schrijf dan gelijk terug.
sylvischaber@aonmail.at
ik woon namelijk in oostenrijk, dus vandaar de at
achteraan.

Geplaatst door sylvia schaber-buitendijk, 22 mei 2008 12:36:40

wbr

volgens mij stond WBR voor Willem Buitendijk Rijwielen.
er was een zaak aan de Beijerlandselaan en aan de Wolphaartsbocht één mer bromfietsen.De zaken waren van de zoon Bas en werden later overgenomem door diens zoon Wim , van het ABN AMRO tennistoernooi, die aan longkanker is overleden

Geplaatst door gertrudis hartman, 16 oktober 2008 10:28:09

Sparta Brommer

Hallo Andreas Agapios

De Brommer die je beschrijft komt inderdaat bij WBR vandaan en het frame is gebouwd bij Locomotief uit Amsterdam ,volgens mijn vader.

willem.buitendijk@chello.nl

Geplaatst door Willem Buitendijk, 16 november 2008 13:28:21

Sylvia Schaber

Hallo Sylvia Schaber

Sylvia ik heb geprobeerd een mailtje te sturen maar ik kreeg hem retour .
Ik las dat je vader tot voor kort ook nog fietste .
Ik zelf fiets ook nog en ben 43jaar wij hebben dezelfde opa .
Ik heb ook een zoon Ruben Buitendijk eigenlijk heet hij Willem Ruben Buitendijk hij is 8 jaar en heeft het stokje overgenomen wat betrefd het fietsen ,is begonnen met dikke banden races en is dit jaar ned kampioen geworden in Honselersdijk.
In de mail die ik gestuurd had zat een leuke foto bij gevoegd maar helaas.
Misschien kun je mij mailen als je dat leuk vind .

GR willem.buitendijk@chello.nl

Geplaatst door Willem Buitendijk, 16 november 2008 13:51:19

WBR [nooit vergeten]

In 1954 kocht ik een fiets van Wout Bos[een EROBA of zoiets]met een half zadel en 2-slechte tuben.
Wij vanuit de Hoeksche Waard met de stoomtram naar R'dam.
Bij W.B.R. op de Maashaven na een goed advies 1-zadel [Brooks] en 2-radium tuben gekocht.
Ik was toen 15-jaar en stond daar met mijn ouders.
Toen er afgerekend moest worden zag ik 2-mensen helemaal van kleur veranderen [iets van 39,-gulden]de hele fiets had er 40- gekost.
In 1954 was 39,-gulden een gigantisch kapitaal.
Ik heb nooit geen spijt gehad van de aankoop want het was perfect materiaal en met het advies van WBR heb ik veel wedstrijden bij de adspiranten en nieuwelingen gewonnen.

Geplaatst door apv. DHR-oud lid, 21 november 2008 13:28:05

WBR Rotterdam

Medio december komt mijn debuutroman 'Het kind of de cameraman' uit bij www.freemusketeers.nl. Aanleiding om te gaan schrijven was het overlijden van mijn broer Wim in 2002 (inderdaad van het ABN/AMRO tennistournooi). Ik ben een kleinzoon (bouwjaar 1951) van de oprichter van W.B.R. (Willem Buitendijk Rotterdam) en struikelde bij toeval over deze site, toen ik op zoek was naar historisch materiaal. Tot mijn verrassing vond ik zelfs de e-mail adressen van mijn nicht Sylvia en (achterneef?) Willem aan, waar straks natuurlijk een mail naar toe gaat. Mocht iemand belangstelling hebben voor het boek, dat zich voor een belangrijk gedeelte afspeelt
in het Rotterdam Zuid van de jaren vijftig en zestig, stuur dan een e-mail naar
buitenb@airproducts.com en u ontvangt meer informatie.
Met vriendelijke groet,
Bastiaan Jan Buitendijk (zoon van Bas en geen talent voor de wielersport)

Geplaatst door Bas J. Buitendijk, 25 november 2008 09:53:18

WBR Rotterdam

Oproep aan Sylvia Buitendijk (Oostenrijk). Als je dit leest, stuur dan even een e-mail naar buitenb@airproducts.com. Ik kan je niet bereiken op je e-mail adres. Willem Jr. hopelijk wel.
Met vriendelijke groet,
BasJan

Geplaatst door Bas J. Buitendijk, 25 november 2008 10:22:58

Brilliant

Ik keek net naar Pedaalridders op TV-Rijnmond en daar zag iemand met een shirt met daarop Brilliant WBR.
Wim, die in de zaak op de Maashaven stond, heeft mij zo'n frame verkocht en leende me ook het gereedschap om alles te monteren. De wielen werden speciaal voor mij gespaakt. En ik was geen wielrenner maar ging met die fiets naar school en op vakantie. Die spaken braken op de hohe Eifel daarna bij bosjes! Keizerswaard, daar heeft WBR toch ook nog gezeten?

Geplaatst door Teun van Immerzeel, 17 juli 2010 21:30:22

wbr keizerswaard

Inderdaad. vandaag discussie gehad over de fietsenhandel op de keizerswaard in de 70-er jaren. Dat moet volgens mij WBR geweest zijn. Tegenover van der veer (ijzerwarenwinkel)

Geplaatst door René van Iersel, 18 juli 2010 19:55:26

WBR framenr. 139340F

Ik dacht altijd dat WBR stond voor Wielerfabriek Buitendijk Rotterdam. Overigens loopt er een dijkje van de Sportlaan naar de Olympiaweg bij het Sint Clara Ziekenhuis in Rotterdam Zuid met de naam Buitendijk en aansluitend een fietstunnel onder het spoor met de naam Buitendijktunnel.
In ieder geval kocht ik in 1993 een tweedehands WBR met framenr.139340F. Ik heb het in de fietswinkel gekocht waar volgens mij de laatste WBR winkel heeft gezeten,in Hoogvliet in het winkelcentrum de Binnenban. Voorop het frame staat een plaatje met een open tandwiel met daarin WBR. In het tandwiel zelf staat bovenin Rijwielen en onderin Hoogvliet. De WBR gebruik ik voor woon-werkverkeer en ik fiets er 15 km per dag mee naar volle tevredenheid. Ik kan zeggen dat de WBR ook stabiel is met een kinderzitje aan het stuur en een achterop met kinderen erin. Alleen het op en afstappen vereist wel leningheid en geen strakke broek. Het is een herenfiets en met een kind achterop, moet je je been zo hoog optillen dat je voet over de bovenbuis gaat. Ideaal als karate en kickboxtraining. Maar die tijd ben ik nu ook voorbij. Ze fietsen nu zelf. Is overigens aan de hand van het framenummer te zien in welk jaar mijn fiets gemaakt is?

Geplaatst door Carol Peters, 29 juli 2010 21:52:05

WBR

WBR verkocht wel zeker ook brommers, ik kocht er een Magneet in 1960 . Een dochter van Willem is volgens mij getrouwd met Hans Terlouw , die oudijzerhandel op de Char.lagendijk Ze hadden in ieder geval wel verkering begin 60er jaren.

Geplaatst door Teun Bakker, 16 augustus 2010 10:02:53

WBR

Ik heb zojuist Bas Buitendijk een mail getuurd met de mededeling dat ik nog bioscoop dia's en distributiebonnen uit WO II heb liggen die ik gevonden had in een verborgen kast toen ik ik in de jaren 70 bij de WBR Beyerlandselaan werkte.
Ik weet niet of ik ze hier kan plaatsen mar daar kan iemand vast wel antwoord op geven.
Ook ben ik wel benieuwd of "meneer en mevrouw" Buitendijk nog in leven zijn.

Geplaatst door Antoine Sijnesael, 12 december 2010 20:37:03

WBR fiets

hallo,
vandaag, 13 Juni 2011, een WBR fiets gekregen van een oude mevrouw (83 jr.)van de Putsebocht uit Rotterdam.
volgens haar zeggen in 1951 gekocht in de winkel aan de Beyerlandselaan.via googlen op deze site terecht gekomen want ik was ook benieuwd naar de afkomst en van de naam WBR.
de fiets is nog in mooie orginele staat en is klein van model met 26 inch wielen.
de banden waren in slechte staat.op de banden staat het jaartal 1962 dus het zijn of de eerste banden(dan zou het jaartal van aanschaf niet kloppen of ze zijn na 11 jaar vervangen indertijd.
ik had nog een setje nieuwe beige ballonbanden liggen( de maat is 26 x 1.75 x 2) een bijzonder maat!
deze heb ik vanavond gemonteerd en de fiets technisch in orde gemaakt en gepoetst ! ziet er prachtig uit.
krijgt een plekje in mijn museum !
ik ben een verzamelaar van bromfietsen en fietsen en toebehoren uit de jaren 50 -60.
graag zou ik vernemen of het jaartal van 1951 klopt of bestond de winkel toen nog niet ??

Geplaatst door joh kats, 13 juni 2011 22:42:29

WBR Werkplaats

Ik heb vanaf 1977 tot 1983 in de werkplaats gestaan.Begonnen in het filiaal Keizerzwaard,daarna op de Beijerlandselaan waar de werkplaats in de Strijensestraat achter de winkel was.Een hele leuke tijd met Mvr Buitendijk en Meneer Wim zoals we Willem Buitendijk noemde.Jan maasbach in de winkel,Die nu al jaren bij Giant werkzaam is en waar ik nog altijd goed mee omgaat.Al 35jaar wat gaat die tijd hard.

Geplaatst door Martin Lens, 26 augustus 2012 16:10:59

reakties op vragen

hallo, ik ben de dochter van meneer wim en ik wilde even laten weten,dat mijn ouders allebei nog leven.
mijn vader is 89 en mijn moeder 83 jaar.als iemand hun de groeten wil doen,dan even een email aan mij.zij zullen daar zeker blij mee zijn

Geplaatst door sylvi schaber-buitendijk, 06 juli 2013 19:03:13

emailadres

even nog het emailadres:
sylvi5@aon.at

Geplaatst door sylvi schaber-buitendijk, 06 juli 2013 19:07:28

WBR fiets fotos?????

hallo allemaal ik ben Thom ik ben 14 jaar. ik heb van mn opa een WBR fiets gekregen. mn opa heeft de wrb in 1976 gekocht in hoogvliet ik ben benieuwt of er nog fotos van zijn? ik wil de fiets graag in oude staat brengen. en is wbr failliet of niet?? en als laatst ik heb geen sportfiets maar een gewone mannen fiets van wbr wie kan mij helpen???

Geplaatst door Thom, 26 augustus 2013 15:13:13

Fam Buitendijk

Hallo Silvi,
Ik heb jaren, vanaf 1973 tot 1978, bij de WBR gewerkt.
Eerst aan de Wolphaartsbocht en maashaven na school en op zaterdag en later aan de Beyerlandselaan als verkoper/monteur samen met Jan Maasbach die ik helaas uit het oog ben verloren en Andre waarvan ik de achternaam niet meer weet.

Mevr Buitendijk .
maakte het altijd gezellig in de winkel voor ons, altijd wat lekkers bij de koffie en had het vaak over jou en je schoonzoon.
Jullie hadden toen een Renault 5 turbo gekocht en daar was ze helemaal gek van.
Meneer Wim reed toen met trots een toen nieuw model, Mitsubishi Galant Sigma. Ik ben gestopt in 1978 omdat ik 1978 omdat ik ging trouwen en verhuisde naar Zeeland.

Wil jij je ouders de hartelijke groeten doen, al heb ik geen idee of ze nog leven.

Met vriendelijke groet,
Antoine Sijnesael
Middelburg

Geplaatst door Antoine Sijnesael, 23 december 2013 13:49:26

WBR

Goedemorgen,
Mijn vader Bas Kranendonk werkte vroeger als meubelstoffeerder bij Merbel op de Beijerlandselaan. Zijn werkplaats was in de Strijensestraat en zijn buurman aldaar was Kees Buitendijk in de fietsenreparatie.
In 1958 kocht ik mijn eerste echte fiets met 3 versnellingen bij WBR op de Beijerlandselaan. Een paar jaar later, toen ik 16 werd, werd dat een RAP bromfiets bij WBR op de Wolphaertsbocht. WBR was zeker een begrip in mijn jonge jaren.

Geplaatst door Hans Kranendonk, 19 juli 2015 09:34:47

foto's

Ik ben al maanden op zoek naar
WBR foto's van de Beijerlandselaan. Waarom: Ik ben boven de winkel geboren ( 1945 ) en heb er tot mijn 19e jaar gewoond.Zou graag in kontakt komen met iemand die mij foto's zou willen afstaan.

Geplaatst door Ronald Kanselaar, 28 augustus 2015 12:16:57

Kinderfiets WBR

Ik (geboortejaar 1965) woonde van 1967 tot 1975 op de Zalmplaat. Mijn eerste fiets kwam van de Binnenban Hoogvliet en was een metaalrode WBR. De term meegroeifiets ligt me bij. Het witte zadel was zonder gereedschap in hoogte verstelbaar. Hij had verlichting meegekregen, maar de bedrading had ik meteen stuk nadat ik het stuur 360 graden had gedraaid. Dat ging buiten de bedrading om probleemloos. Hij had een dikke centrale framebuis. In mijn buurt fietste ook een jongen rond op eenzelfde exemplaar in paarsmetallic.

Mijn fiets is meeverhuisd naar 's-Hertogenbosch waar ik hem nog een tijdje gebruikt heb alvorens een metaalrode Flandria met 10 versnellingen te krijgen. Ik heb de WBR uiteindelijk aan een jonger buurmeisje mogen geven toen ik zover was om afscheid van de fiets te nemen. Dat doe ik vaak moeilijk (nog steeds).
Geplaatst door Pieter Visser, 30 april 2017 09:19:18

WBR-Sinalco

En niet te vergeten dat WBR mede sponsor was van de WBR-Sinalco prof ploeg van Kees Pellenaars. Met illustere namen als Wout Wagtmans, leo van der Pluijm, Theo Sijthof, Werner Swaneveld, Harry Molenijzer, Ab van Egmond, Joop van der Putten etc.
Jammer genoeg bestond de ploeg maar 1 jaar omdat mijn moeder zeer ernstig ziek werd en mijn vader haar ging verzorgen en niet meer van huis wou. Na haar overlijden in 1962 is hij weer gestart in 1964 met de succesvolle Televizier ploeg.
Overigens heb ik in 1960 ook van Cees Buitendijk een gele WBR racefiets gekregen. In 1963 werd het mijn wedstrijdfiets toen ik bij de junioren ging rijden
Geplaatst door Pierre Pellenaars, 02 mei 2017 09:54:36

Goede herinnering aan Meneer Bas Buitendijk

Ik heb eind zestiger jaren ongeveer een jaar op het filliaal Beijerlandselaan gewerkt voor Meneer Bas, heb daar hele goede herinneringen aan, Meneer Bas was een bijzondere persoon met zijn eigen persoonlijke normen en waarden, zo verkocht hij bij voorbeeld geen "stickers" waar doodskoppen of ander nare afbeeldingen opstonden.
De manier waarop hij zijn toekomstige klanten binnen haalde ging als volgt ; als mensen s'avonds in het donker naar huis reden en hun licht op de fiets niet goed werkte en voor de zaak stopte en (soms druipend nat van de regen) naar binnen kwamen zij hij "breng de fiets maar binnen" , hij loste het probleem even op (gebroken braadje, lampje enz.) en de klant vroeg "wat ben ik u schuldig zei hij altijd, "niets meneer of mevrouw, denkt u maar aan mij de volgende keer als u een nieuwe fiets nodig heeft, dat werkte heel goed want vaak kwamen er mensen een fiets kopen die hij vroeger geholpen had.
Toen ik naar daar een jaar gewerkt te hebben en naar een andere werkgever ging ontving ik in mijn laatse (wekelijkse) "loonzakje" 100 gulden extra, zodra ik dat zag zei ik tegen hem Meneer Bas u heeft en foutje gemaakt met mijn loonzakje waarop hij zij, nee het zit wel goed jongen, ik heel prettig met je gewerkt en jij heb we een extraatje verdient.
Het is allemaal lang geleden maar zoiets vergeet je dus nooit.
Wim De Lang
Woon nu al 35 jaar in Melbourne Australia
Geplaatst door Wim De Lang, 04 augustus 2017 10:52:11

Bas Buitendijk

Wat leuk om zo'n positief verhaal over mijn vader te lezen. Bedankt Wim de Lang.
BasJan Buitendijk (1951) aka 'Schrijvert uit Rotterdam' op Facebook.
Geplaatst door Bastiaan Jan Buitendijk, 10 oktober 2017 11:15:53

Pleinweg

Ik kende 3 winkels van WBR.
De hier genoemde Maashaven en wolphaertsbocht.
Maar ook op de Pleinweg was een winkel van WBR. Ze verkochten daar fietsen.
De wolphaertsbocht was voor de brommers.
De winkel zat In een hoekpand met een etalage op de “bocht” en een in een klein straatje.
Daar stond een legendarische bromfiets in de etalage, Puch. Ik heb daar menig maal met mijn neus de ruit staan vervuilen.

Mijn oom Wim Top fietste ook mee in de ronde van Feijenoord

Ik stond dan aan de hand van mijn vader in de regen te kijken aan de Maashaven.
Nadat de renners een aantal malen waren langs gereden
“Heb je je oom Wim nou gezien jongen?” Nou nee het ging te snel om iemand te kunnen onderscheiden. Flits en klaar.
De liefde voor de fiets is gebleven die voor “wielrennen” zoals we dat toen noemde is toen wel gesmoord.
Geplaatst door Dirk top, 06 oktober 2019 10:47:03

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web