Een cadeautje …

Een paar dagen geleden kreeg ik een alleraardigst cadeautje toegestuurd in de vorm van een kopie van een kopie getrokken exemplaar van een album met karikaturen uit 1950. Het heet ‘Onze wielrenners’ en de karikaturen staan op plaatjes die destijds bij het een of andere product zaten verpakt. Die plaatjes kon je dan in dat album plakken. Welke firma er achter die uitgave zat, is een raadsel want dat staat nergens aangegeven. Er staat slechts dat het album is aangeboden door Bene Publicita in Rotterdam en dat zal wel een reclamebureau zijn geweest. Geen best reclamebureau, lijkt me, als je de naam van je klant vergeet te vermelden. Er staan vijftig karikaturen in en dat was bijna het hele profpeloton uit 1950, aangevuld met een paar veelbelovende amateurs van toen. Het mooie is dat geen van de karikaturen echt lijkt, op Gerrit Schulte (afbeelding) en Arie van Vliet na, maar die hadden zulke …

… karakteristieke koppen dat zelfs een kind die kon natekenen. Het mag de pret niet drukken, want het boekje met de summiere tekst geeft een prachtig tijdsbeeld. Wie de tekst geschreven heeft, wordt niet vermeld maar dat was geen wielerkenner. Wel een Rotterdammer, denk ik, vanwege de vele aandacht die Wim de Ruyter krijgt. Die reed in 1950 als enige Nederlander de Tour de France uit en hij werd in Rotterdam ingehaald alsof hij de Tour had gewonnen. De tekenaar is ene Octave en wie dat was, daarvan heb ik geen idee. Misschien weet een van de trouwe slogbloggers dat. Hoewel dit boekje dus vele raadsels oproept, heb ik er toch een allerplezierigst uurtje aan beleefd. Vanwege de vele herinneringen die het oproept aan een tijd toen de wielrenner nog vrijwel onbesproken was, maar tegelijkertijd ook iemand die zich voor een paar grijpstuivers uit de naad fietste. Ik hou me van harte aanbevolen voor meer achtergrondinformatie over dit album.

Door Fred van Slogteren, 26 januari 2008 15:00

Wil Vreeswijk

Gisteren een mooi artikel over oud-renner Wil Vreeswijk in AD Groene Hart. Ik wil het Fred van Slogteren graag toesturen, maar heb zijn adres niet.

Geplaatst door Ton van Wieringen, 26 januari 2008 18:34:07

adres

Beste Ton, Als je je e-mailadres even bekend maakt op fred@slogblog.nl dan mail ik je mijn adres. Bedankt voor je opmerkzaamheid. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 26 januari 2008 18:59:51

Onze wielrenners

Ik ben ook in het bezit van dit album.

Alleen mis is nog een aantal plaatjes.

Voor verzamelaars van wielerboeken is dit boekje moeilijk te krijgen.

Volgens mijn informatie is Octave de vader van Victor Deconinck (weet niet of ikde naam goed schrijf), bekend van o.a. Radio Rijnmond.

Geplaatst door Arie, 20 februari 2008 12:42:31

Wees snel!

Wij hebben dit boekje in de veiling! Het is inderdaad een bijzondere uitgave. Hij wordt geveild op 16 juni as. zie onze website www.amsterdambookauctions.nl (kavel 130).
Je kan ook op de website bieden. Tijdens het beschrijven van het boekje kwam ik dit blog tegen vandaar.
Ik heb een beetje uit je tekst geplagiateerd ;-)

Veel sport plezier in ieder geval!

Geplaatst door michael, 20 mei 2008 17:23:01

50 plaatjes?

Inmiddels heb ik het album ook in mijn bezit, met de 50 plaatjes maar daarnaast een pagina met nog enkele lege vakjes waar wellicht nog andere plaatjes horen? Wie weet daar meer over?

Overigens verzamel ik ook de losse plaatjes, en daarvan zoek ik er nog een paar.

Geplaatst door Jos van Nierop, 01 mei 2010 16:20:46

Octave Deconinck

De tekenaar is inderdaad de vader van tv-presentator Victor Deconinck. Een toen in Rotterdam en Schiedam woonachtige tekenaar. Bene Publicita is een Rotterdams reclamebureau dat een paar jaar bestaan heeft. Ik ben al een tijdje op zoek naar informatie over dit album en de plaatjes. Weten mensen nog of je de plaatjes bijvoorbeeld bij kruideniers kreeg?

Geplaatst door Jos van Nierop, 23 oktober 2014 11:37:12

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web