Van de boekenplank van Wim …

HISTORIA DE LA VUELTA AL PAIS VASCO
 

door Javier Bodegas en Juan Dorronsora

Op de Nederlandstalige versie van de site van de UCI WorldTour staat de volgende tekst: “De Ronde van het Baskenland kent haar oorsprong in 1924. Als een van de eerste korte etappekoersen is het mede door het klimwerk een fijne ronde om eens de benen te testen. Toch trekt de ronde maar weinig grote kampioenen. Slechts een enkele verdwaalde Tourwinnaar, een grote belofte of een ‘net-niet renner’.” Als ik in dit boek naar de erelijst van deze Spaanse etappekoers kijk, dan tel ik niet ‘een enkele verdwaalde’, maar maar liefst ... 

 

... zes Tourwinnaars (Nicolas Frantz, Maurice Dewaele, Gino Bartali, Jacques Anquetil, Luis Ocaña en Stephen Roche) en verder vedetten als Francis Pélissier, Sean Kelly, Claudio Chiapucci, Tony Rominger, Francesco Casagrande, Alex Zülle, Laurent Jalabert, Iban Mayo, Denis Menchov en Danilo Di Luca. Dat zou ik toch beslist geen ‘net-niet-renners’ willen noemen. Een naam die ook in dit rijtje thuishoort is die van Erik Breukink, de enige Nederlandse winnaar van deze loeizware koers. De renner op het omslag is de Spanjaard Julian Gorospe die de ronde in 1990 won. Officieel bestaat de Vuelta Al Pais Vasco dus sinds 1924, maar vanaf 1909 zijn er al koersen in het Baskenland verreden, die als de voorlopers van de ronde gelden. Overigens is het vanaf 1924 geen ononderbroken reeks, want tussen 1936 en 1969 is de ronde niet verreden. Ik spreek geen Spaans dus zijn de teksten niet aan mij besteed, maar het is desondanks voor een Nederlandse statisticus een belangwekkend boek. Van iedere uitgave staat de complete einduitslag vermeld met de nummers één, twee en drie van alle etappes en (belangrijk in Spanje) de doorkomsten op de vele cols. Verder staan er heel veel foto’s in. In zwart/wit weliswaar, maar dat heeft een zekere nostalgische charme. De onderschriften zijn merkwaardigerwijs in het Baskisch gesteld en dat is een taal waarvan ik maar één woord kan onthouden. KUTXA, staat er altijd op het finishdoek van de Clasica San Sebastian, dus dat zal wel Finish betekenen. Het boek is een dikke pil, want met 407 pagina’s op een zware kwaliteit papier en een A4-formaat weegt het al gauw zo’n anderhalve kilo.  

Door Fred van Slogteren, 17 december 2015 9:00

Anquetil in Baskenland

Voor zover ik kan nagaan, heeft Anquetil 24 etappewedstrijden gewonnen, waarvan de Ronde van het Baskenland in 1969 zijn laatste was. De meeste van zijn gewonnen etappekoersen, won hij dankzij zijn tijdrit. Zijn overwinning in het Basenland kwam niet door de tijdrit. Poulidor won de rit tegen het uur over 43 km van Gernika naar Bilbao met een voorsprong van 20 seconden op Ocana en 1 minuut 23 op Anquetil. Uiteindelijk won Anquetil de etappewedstrijd voor Gabica en Mariano Diaz. De Nederlander Henk Hiddinga (nooit van gehoord) werd 35e .
Anquetil was de opvolger van Bartali, al zat er wel 34 jaar tussen.

Geplaatst door Piet van der Meer, 17 december 2015 18:35:44

Henk Hiddinga

Ja, Piet die Hiddinga is een raadsel. Hij is in Haarlem geboren, maar echte Haarlemmers als wijlen Gé Peter, de ook ontslapen Gerrit Voorting en Jan van der Horst hadden bij navraag nog nooit van hem gehoord. Waarschijnlijk is hij op jonge leeftijd naar Frankrijk geëmigreerd en heeft hij daar enkele jaren op niveau gefietst. Wie meer over Hiddinga kan vertellen is van harte welkom.

Geplaatst door fred, 18 december 2015 06:31:53

Henk Hiddinga

Binnen enkele seconden op vinden.nl dit resultaat!!

http://www.wielrennensurhuisterveen.nl/actueel/2014/april-2014/henk-hiddinga-de-vergeten-friese-beroepsrenner

Geplaatst door Jan Quax@quicknet.nl, 18 december 2015 06:44:53

Henk Hiddinga

Ik heb in 1965 als amateur de klassieker Grand Prix van Saclay bij Parijs gereden. Ook Henk reed mee . Hij was toen lid van C.C. Creillois.

Geplaatst door Pierre Pellenaars, 18 december 2015 11:08:27

Nogmaals Henk Hiddinga

Naar aanleiding van de opmerking van Jan Quaks, ben ik op Google gaan zoeken naar Henk Hiddinga (de vergeten Friese beroepsrenner). Al lezende ging er bij mij een lichtje branden. Hij was beginjaren zestig een topper in het Friese wielrennen. Hij is in Haarlem geboren, maar waarschijnlijk op jonge leeftijd verhuisd naar Stiens in Friesland.
In 1964 werd hij eerste bij het NK van de Landmacht en tweede bij het militair kampioenschap, destijds een prestigieuze wedstrijd. In 1965 verhuisde hij naar Frankrijk. Als amateur was daar veel meer te verdienen dan in Nederland. Van 1966 t/m 1968 reed hij als onafhankelijke en won ca 20 wedstrijden per jaar. In 1969 kreeg hij een profcontract bij Mercier-Hutchinson-BP de ploeg van Poulidor. Hij werd o.a. een keer tweede in een etappe in de Vuelta, achter Riny Wagtmans. Door een auto ongeluk in 1970 liep hij schade op aan zijn knie en moest hij zijn carrière beëindigen.

Geplaatst door Piet van der Meer, 24 december 2015 19:08:56

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web