De Burgerlijke Stand van 16 januari.

Gerard KOEL (1941, Nederland)

Koeltje is een geboren en getogen Amsterdammer die vanaf zijn geboorte helemaal begeesterd is van de wielersport. Hij was een leuke renner. Snel en explosief. Hoewel hij als amateur op de weg heel wat succesjes bij elkaar reed, was hij toch vooral een pistier. Op de baan kon hij goed uit de voeten. Hij won met zijn stadgenoten Cor Schuuring, Jaap Oudkerk en Henk Cornelisse een bronzen medaille bij de Olympische Spelen van Tokyo. Dat was in 1964 op het nummer ploegachtervolging. Hij was snel en daarom haalde hij ook ereplaatsen bij het Nederlands kampioenschap sprint. Drie keer was hij derde bij de amateurs, maar bij de profs was hij twee keer eerste en dus nationaal kampioen. Dat was in 1968 en 1969, maar de waarheid gebiedt er bij te vertellen dat er toen geen echte sprinters meer waren en Gerard diende af te rekenen met mannen zoals hij, dus rappe jongens die ook een sprintje konden winnen. Dat waren Hennie Marinus, Rinus Paul, Albert van Midden, enzovoort. Bij de profs was Gerard vooral zesdaagserenner. Niet zo een die de overwinningen aan elkaar reeg, maar wel een publiekslieveling. Een jongen die het spel op de wagen kreeg door op rustige momenten er in te vliegen. Zijn razendsnelle exploiten en zijn stuurmanskunst leverde hem de bijnaam Zoef op naar de razendsnelle en wendbare haas uit de Fabeltjeskrant. Voor de hoofdprijzen had hij in de urenlange, slopende jachten misschien te weinig inhoud. Toch won hij twee zesdaagsen. In 1967 met Jan Janssen in Madrid en in 1973 in Antwerpen met René Pijnen en Leo Duyndam. Na zijn carrière begon Gerard samen met zijn vrouw een boutique in damesmode in Hoogerheide, waar hij toen al jaren woonde om dichter bij de koersen in België en bij het Antwerpse Sportpaleis te wonen. De zaak werd Zoef genoemd, naar zijn bijnaam. Het werd destijds door Peter Post geopend en enkele jaren geleden kwam De Keizer nog eens naar het Brabantse wielerdorp om de tent weer te sluiten, omdat het echtpaar Koel het na zoveel jaar wel welletjes vond. In de maand juli was Gerard ook jarenlang in de Tour te vinden. Als chauffeur van de auto van de NOS. Met zijn vaste passagier ...

... Theo Koomen beleefde hij enkele doldrieste avonturen, waaronder een duik met auto en al in het ravijn. Ik kom Gerard bij allerlei wielergelegenheden tegen. Altijd goedgemutst en een vriend van iedereen. Leuke man, die vandaag 67 jaar wordt. Gerard van harte, want ik weet dat je de slogblog met regelmaat bezoekt. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)

De andere op 16 januari geborenen zijn:

BAK, Lars Ytting (1980, Denemarken)
BROUWERS, Wil (1949, Nederland)
DE KEULENAER, Ludo (1960, België)
DE NEEF, Steven (1971, België)
DE WOLF, Dirk (1961, België)
DEMIERRE, Serge (1956, Zwitserland)
DI SILVESTRO, Lorenzo (1970, Italië)
GIL PEREZ, Koldo (1978, Spanje)
HARINGS, Peter (1961, Nederland)
LAPÉBIE, Roger (1911, overleden 12.10.1996, Frankrijk)

Door Fred van Slogteren, 16 januari 2008 0:00

Professor Koel

Gerard Koel en Gerrie Knetemann zijn mijn leermeesters gewest in het professionele wielrennen. In 1975 groen als gras voor de leeuwen geworpen onervaren wielerverslaggever kon ik een paar wijze lessen goed gebruiken. En die heb ik gekeregen ook!Bhealve een strenge leermeester is Gerard een man met een gouden karakter en een fantastische vrouw. Van harte dus en nog vele jaren samen!

Geplaatst door Hans Prakke, 17 januari 2008 05:16:26

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web