Het was me het jaartje wel!

Het is een goede gewoonte om met uitzicht op een mand oliebollen de balans op te maken van datgene wat een mens bezighoudt. Dus ook van de wielrennerij, want sinds ik slogblog is dat voor mij dagelijkse kost.
Er zijn mensen die heel somber over de wielersport oordelen en er zijn er ook die hun ogen volledig sluiten voor al het negatieve waar onze sport mee te maken heeft.
Ik behoor tot geen van beide, maar wel tot het ras der optimisten. Dat zijn mensen die vaak tegen beter weten in altijd de zonzij proberen te ontdekken. Als je zo in elkaar zit dan word je weliswaar vaak teleurgesteld, maar je stapt doorgaans ook wat vrolijker door het leven. Ik zie de toekomst van de wielersport dan ook met vertrouwen tegemoet, want de sport is bezig schoon te worden. Ik heb nooit geloofd dat iedere wielrenner zich aan doping heeft bezondigd. Ik denk wel dat op het hoogtepunt van het …

… epo-gebruik een groot aantal renners zich er van bediende. En dat aantal is door de inspanningen van de dopejagers gelukkig fors teruggebracht. Ervaren renners hebben mij verzekerd dat ze doorgaans precies wisten wie pakte en wie niet. Naarmate het er minder zijn, zullen ze ook minder getolereerd worden, omdat ze met valsspelen de broodwinning van de anderen in gevaar brengen. Daarom mag van mij de jacht op zondaars geopend blijven, als de jagers maar wel de spelregels blijven hanteren en zich realiseren dat renners ook gewone mensen zijn, met wie je niet alles kunt uithalen. Dus oordelen op basis van feiten en niet op vermoedens en geruchten en zoeken naar methoden om sportmensen ook nog wat respect te betonen en privacy te gunnen.
Verder hoop ik dat in 2008 de belachelijke strijd tussen de UCI en de organisatoren van de grote rondes beëindigd zal worden. Een oorlog tussen haantjes die – naar ik vrees - de wielersport meer schade toebrengt dan doping. Bij een scheuring zijn er alleen maar verliezers. Misschien moeten de nationale wielerbonden en grote oud-renners er zich eens mee gaan bemoeien om de heren aan tafel te krijgen.
Ronduit optimistisch ben ik over de toekomst van de Nederlandse wielersport. Dankzij de miljoenen die Rabobank in de armlastige wielrennerij heeft gepompt is er een generatie renners op komst, waar de Belgen en de Fransen jaloers op zijn. Het lijkt wel of de generatie Zoetemelk, Kuiper, Raas en Knetemann eindelijk wordt opgevolgd. Ik weet wel dat Dekker, Gesink, Boom, Reus en Mollema de verwachtingen eerst moeten waarmaken, maar alleen al het feit dat we die verwachting mogen koesteren stemt tot vreugde.
En dan onze baanrenners. Onder leiding van Peter Pieters (het is een schandaal dat deze man niet eens werd genomineerd voor de titel ‘sportcoach van het jaar’) staat een handvol kanshebbers op goud klaar om naar Beijing te gaan.
We gaan een mooi wielerjaar tegemoet, en ik tel de dagen. Nog 60 nachtjes slapen en dan begint het weer. Met de Omloop Het Volk. En op eerste paasdag (23 maart) staat de tweede Campina Ronde van het Groene Hart op het programma. Net als vorig jaar is er weer een prijsvraag aan verbonden en die staat op
www.rondevanhetgroenehart.nl met tientallen prachtige prijzen. Ik zou zeggen: DOE MEE, want nieuwjaarsdag is bij uitstek geschikt om dat klusje (met de hulp van google) even te klaren.

Aan het eind van dit jaar een speciaal woord van dank aan Jan, Peter, Frans, Henk, Wim, Otto, Cor, Guus, Philip, Wiard en de technische kanjers van McNolia.

Beste slogblogbezoekers, lieve slogblogbezoeksters ik wens jullie voor vanavond veel plezier. Doe straks wel voorzichtig met vuurwerk, want zonder handen is het moeilijk fietsen. Een gelukkig, voorspoedig, gezond en veilig nieuw jaar toegewenst. Bedankt voor jullie klandizie en blijf me trouw in het komende jaar!

Cheers!

Fred

Door Fred van Slogteren, 31 december 2008 20:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web