Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

© Peter Ravensbergen

“De oudste Rotterdamse wielervereniging, opgericht in 1910, is vernoemd naar het café waar men destijds samenkwam, genaamd Apollo. Het was een hechte club wielerfanaten, maar in het begin van de jaren dertig kwam er heibel in de tent en in 1934 ontstond er zelfs een scheuring. De ene partij ging als Apollo verder en de andere ruziemakers richtten een nieuwe vereniging op met de heldhaftige naam: De Rotterdamse Leeuw, kortweg DRL. In die periode bestond ook de wielervereniging RRC De Pedaalridders al, de vereniging van De Spaanse Polder die in 2010 haar honderdjarig bestaan hoopt te vieren.
In de jaren vijftig was de ruzie al lang vergeten en DRL en Apollo besloten tot samenwerking. In 1971 gingen de twee clubs op in een nieuwe vereniging met de naam RWC Ahoy.
Op de foto zien jullie een groen baanframe, eentje van voor de tweede wereldoorlog met een trapstel waar een blokketting op past. Zoals duidelijk te zien is, moet dit antieke kader nog gerestaureerd worden en de grootste uitdaging is er de juiste ketting bij te vinden. Helaas zijn dit soort kettingen tegenwoordig uiterst zeldzaam. De groene kleur is ontleend aan het stadswapen van Rotterdam en de vraag is van welke van de genoemde verenigingen reden de leden op zo’n groene fiets? Apollo, De Rotterdamse Leeuw, De Pedaalridders of Ahoy?
‘Ahoy’ is een typisch Rotterdamse …

… zeemanskreet, die niet alleen voortleeft in die wielervereniging met een fraai parcours nabij het vliegveld Zestienhoven, maar natuurlijk ook in het evenementencomplex op Zuid waar aanstaande donderdag weer de Zesdaagse van Rotterdam begint. Op de openingsavond ben ik natuurlijk aanwezig, maar mijn gedachten gaan vooral uit naar zondag 6 Januari. Dat wordt namelijk een drukke dag voor de familie Peter R. de Fiets. Om tien uur staan we namelijk al klaar met de koffie voor de NCRV filmploeg van het programma ‘Man bijt Hond’. Mijn fietsen – voorzover mogelijk - worden gefilmd in de schuurtjes in de tuin en in de stapels op zolder. Ik ben benieuwd hoe ze dat flikken, want de cameraman moet een waar slangenmens zijn om er bij te kunnen. Na een paar uurtjes filmen wordt een deel van mijn fietsenverzameling in mijn busje geladen en begeeft het hele gezelschap zich naar Ahoy’ om daar een tijdelijke tentoonstelling in te richten. Zondag is de zogeheten Familiedag van de zesdaagse en daar vindt het vervolg plaats van het interview met tussenshots van het gebeuren op de baan. Wie er iets van wil meepikken of mij eens in levende lijve wil aanschouwen (Peter R. de Fiets als Superstar, haha) moet zijn gezin maar eens een groot plezier doen en op zondagmiddag 6 januari naar Ahoy’ komen.

Tot over veertien dagen!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 1 januari 2008 10:00

T.H.O.R.

Beste Peter,
In ieder geval is Apollo niet de oudste Rotterdamse wielerclub. Volgens mij is dat THOR oftewel Tot Heil Onzer Ribbenkast, opgericht in de negentiger jaren van de 19e eeuw. Meest prominent lid was Mathieu Cordang. Fred kan zo een foto op de blog zetten waarin MC omgeven door lauwerkransen in zijn Thor tricot op 29 oktober 1897 door de club gehuldigd wordt voor zijn fantastische overwinning in de 24 uurs wedstijd in het Crystal Palace te londen. Afgelegde afstand 991 km en 651 mtr.
Overigens bestaan er tot op de dag van heden nog veel verenigingen -in oorsprong - gewijd aan dondergod Thor.

Geplaatst door theo, 02 januari 2008 14:45:14

man bijt hond

mooie reportage vanavond,in het dagelijks tv-programma "man bijt hond" over Peter R de fiets!
Zijn liefde voor de racefiets straalde uit zijn ogen!

Geplaatst door Harry hermkens, 07 januari 2008 20:31:14

man bijt hond

Het was inderdaad mooi om Peter en zijn familie (en de fietsen) bij Man bijt hond te zien. Leuk dat mensen als Leontien en Aart Vierhouten kwamen kijken.

Geplaatst door Philip, 07 januari 2008 22:43:15

THOR

BESTE THEO BEDANKT VOOR DE WAARDEVOLLE INFORMATIE, GROETEN PETER R DE FIETS

Geplaatst door peter r, 08 januari 2008 16:38:48

Groene fiets

Beste Peter,

Die groene fietsen vinden hun oorsprong ongetwijfeld bij de Pedaalridders !
Als 12 jarig jochie dat graag wilde gaan wielrennen, toog ik met mijn vader naar het Rotterdamse sportcomplex Nenijto waar de RRC De Pedaalridders destijds hun wekelijkse clubavonden hielden. We spreken hier over het jaar 1970.
Het clubhuis in de Spaanse Polder bestond toen nog uitsluitend uit een paar bouwketen waar je je kon omkleden.
Toen mijn vader bij het bestuur (o.a. de legendarische Paul van Nunen en Jan van de Leijst)informeerde hoeveel een racefiets ongeveer zou gaan kosten schrok hij toch wel een beetje, te meer daar hij niet wist hoe serieus hij mijn plannen om coureur te worden moest nemen.
Daar hadden ze bij de Pedaalridders een geweldige oplossing voor: een huur-racefiets ! Voor een luttel maandbedrag kon er een eenvoudige, groen geverfde (!) racefiets van de club worden gebruikt.
Na een paar maanden werd dan wel duidelijk of het wat zou worden met dat wielrennen van zoonlief zodat een eventuele investering in een eigen fiets gerechtvaardigd zou zijn.
Ik heb met heel veel plezier een aantal maanden op deze groene fiets rondgereden en uiteindelijk is daar mijn liefde voor het wielrennen geboren, en duurt (vele nieuwe fietsen later) nog steeds voort.
Die groene fietsen zijn voor mij dus nog steeds synoniem met de Pedaalridders. In een aparte bergruimte destijds bij de Nenijto stond een hele reeks van die groene fietsen, in allerlei soorten en maten, voor gebruik door clubleden. Of daar ook baanfietsen bij stonden weet ik niet meer en die fiets op de foto is mogelijk ook veel ouder. Maar ik weet in ieder geval zeker dat een heleboel (ex) Pedaalridders destijds op zo'n groene racefiets hun eerste ervaringen als wielrenner hebben opgedaan.

PS: Erg leuke reportage in "man bijt hond"

Geplaatst door Gerard, 18 januari 2008 15:56:47

groene fiets

Beste Gerard

Bedankt voor de aanvullende informatie wat betreft de groene baanfiets, en we hebben heel veel leuke reakties gehad op het programma "man bijt hond", groeten Peter R de fiets

Geplaatst door Peter R de fiets, 21 januari 2008 10:14:43

Clubkleur de Pedaalridders

Ik meen me te herinneren dat de kleur groen inderdaad bij de Pedaalridders thuis hoort.
In de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw had men namelijk een wit clubshirt met groene strepen.

Geplaatst door Bert Visser, 04 september 2013 07:36:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web