De Burgerlijke Stand van 27 maart

Matthé Pronk Sr. (1947, overleden 25.03.2001)

Matthé was er één uit het Noord-Hollandse schaatsgeslacht der Pronken. En een schaatser heeft ook altijd een racefiets in de schuur staan. En in het geval van Matthé ook een baanfiets, want Alkmaar was dichtbij en Amsterdam was ook te doen. Martin Wierstra, destijds de bondscoach der stayers, raadde hem aan het eens achter de motor te proberen. Hij had veel inhoud, souplesse en de kracht een tandje groter te rijden dan de concurrentie. En Noppie Koch, de beste gangmaker die er toen was, was beschikbaar. Het duo werd twee keer wereldkampioen. Van een veelgevraagde stayer werd hij na zijn afscheid een honkvaste timmerman met een grote liefde voor de natuur en huisdieren. Hij was supergezond, dacht hij in 2000, toen hij voor de eerste keer in zijn leven met een klacht naar de dokter ging. Pijn in zijn keel en dat bleek kanker te zijn. In slechts enkele maanden werd dat oersterke lichaam gesloopt. Het was een emotioneel gesprek dat ik twee jaar later met Matthé junior had. Het werd me duidelijk dat die rustige, zwijgzame man in de families Pronk en Giling een grote leegte had achtergelaten. Lees het hele verhaal van Matthé in Wielerhelden van Oranje

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Harry Schoenmakers (1934)

Die andere Schoenmakers met dezelfde voornaam was 18 jaar ouder en die kwam uit Eindhoven. Toch werd Harry vaak met zijn naamgenoot verwisseld en zo is in een naslagwerk te lezen dat hij in 1951 op 17-jarige leeftijd in de Tour de France startte. In werkelijkheid debuteerde deze Limburger uit Blerick pas in 1956 als onafhankelijke in het profpeloton, nadat hij als amateur een fraaie erelijst bij elkaar had getrapt. Bij de profs kwam het er niet uit. Hij reed drie jaar voor de Locomotief-ploeg van Kees Pellenaars, maar aan de Tour de France is hij niet toegekomen. Wel aan de Ronde van Italië, die hij in 1956 niet uitreed. Wat is er van Harry geworden? Weet iemand dat? Theo Buiting wellicht?

Frits Hoogerheide (1944)

In het boek ‘Ongekend’ over het leven van Rini Wagtmans, dat a.s. donderdag uitkomt, komt hij voor. Op pagina 221 wordt beschreven dat Rini het in 1970 tijdens de Tour de France aan de stok krijgt met de de directie van Gazelle, de materiaalsponsor van de Willem II-ploeg. Wagtmans had zijn fiets een boerenkar genoemd en dat pikte directeur Wim Breukink niet. Ze stuurden slechts een zuinig bloemstuk naar Parijs waar Wagtmans als vijfde in het algemeen klassement aankwam en zo gebeurde het dat ploeggenoot Frits Hoogerheide, winnaar van de Rode Lantaarn voor de laatste plaats, zonder geld, zonder eten en zonder vervoer in Parijs achterbleef. Met een supportersbus kwam hij in rennerskleren in Nederland terug. Toch was deze gebrilde Amsterdammer geen slechte renner. In 1970 reed hij zowel de Vuelta als de Tour en in die Vuelta behaalde hij twee tweede plaatsen in etappes. Ook nooit meer iets over gehoord.

Herman Ponsteen (1953)

Herman was een achtervolger van wereldklasse, maar hij was nimmer wereldkampioen. Wel behaalde hij elf nationale titels. Hij was drie keer dicht bij de regenboogtrui (2e, 3e en 4e) en hij won zilver op de Olympische Spelen van 1976 in Montreal. Maar het achtervolgen is een te beperkte discipline om er een carrière op te bouwen en op de weg kwam Herman te kort. Hij was zes jaar lang een bescheiden prof bij kleine ploegen. Hij won in die jaren slechts één wegkoers: de Ronde van Nieuwkoop in 1978. Ik heb hem nog wel eens teruggezien, ik meen bij een criterium voor oud-beroepsrenners. Herman was zwaar geworden. Arme racefiets!

Folkert de Haan (1978)

Folkert had er al drie jaar bij APAC opzitten toen hij dit jaar de overstap maakte naar Ubbink-Syntec. In 2004 behaalde hij zijn enige profoverwinning in Rund um die Blumenstadt Straelen in Duitsland. Dit jaar zette hij een puike prestatie neer in Kuurne-Brussel-Kuurne, waar hij in de finale de beslissende ontsnapping forceerde. Er ontstond een kopgroep van elf man en Folkert deed zijn werk. Het tempo lag hoog door toedoen van Boonen en Nuyens en in de laatste ronde moest Folkert de rest laten gaan. Hij was niet de enige want ook Nico Mattan kon het tempo niet meer volgen. Dan ben je in goed gezelschap. Folkert de Haan is een allround coureur die graag in de aanval gaat en daarbij bereid is bergen werk te verzetten. Ik hoop dat hij dit jaar echt doorbreekt.

Door Fred van Slogteren, 26 maart 2006 22:01

Frits Hoogerheide

...en Frits Hoogerheide was géén Amsterdammer. Als ik het goed heb kwam Frits uit Brabant.

Geplaatst door André Stuyfersant, 27 maart 2006 10:49:08

Frits Hoogerheide

André heeft gelijk. Frits Hoogerheide komt uit Ossendrecht.
Verder zijn het leuke en informatieve stukjes die verjaardagen.

Geplaatst door Erik, 27 maart 2006 11:58:02

Harry Schoenmakers

Harry Schoenmakers is volgens mij na zijn carriere een grote meubelwinkel begonnen in Blerick (Limburg)

Geplaatst door William van Peer, 27 maart 2006 17:00:26

Frits Hoogerheide

Frits woonde volgens mij eerst in Dordrecht en verhuisde naar Ossendrecht.

Geplaatst door Ton van Wieringen, 27 maart 2009 22:38:41

Frits werkte volgens mij eind jaren zestig bij DUPONT op de staart in Dordrecht,ik heb hem weleens zien arriveren op zijn racefiets.

Geplaatst door Arie Verzijl, 27 maart 2013 18:02:57

frits hoogerheide

Frits werd weer amateur het jaar nadat hij als laatste in de tour de Fance was geeindigd. In de de ronde van Waspik was hij gedemarreerd na een door mij gewonnen premiesprint ,halverwege de koers. Ik was de enige die naar hem toereed. 400 meter voor de eindstreep verraste hij mij met zijn demarrage bij mij uit het wiel. Hij won.

Geplaatst door Wiel de Ruijter, 29 maart 2013 15:54:16

Frits Hoogerheide

Hij komt uit Dordrecht.heb met hem 21 maanden in dienst gezeten Grave (lichting 63-5)
Heb nog foto's van hem tijdens de ronde van Dordrecht ik meen
1967 als iemand daar belangstelling voor heeft. Hij is ook nog in een programma geweest bij Mies Bouwman ge eert omdat hij altijd als laatste in de ronde van Frankrijk als laatste aan kwam

Geplaatst door Haps Hash, 11 juli 2013 13:45:33

Frits Hoogerheide

Frits is overleden op 3 november 2014.

Geplaatst door Wens, 12 november 2014 20:52:02

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web