De Burgerlijke Stand van 22 december.

Henk PETERS (1941, Nederland)

De familie Peters uit Haarlem was een echte wielerfamilie. Gerard (Gé), Piet en Tonny waren drie broers, die alle drie intensief de racefiets hebben bereden. Gé was de oudste en de beste en Henk, die vandaag 67 jaar wordt, was een zoon van een neef van de drie broers. Hij was in de jaren zestig drie jaar beroepsrenner bij de Caballero-ploeg. Het sigarettenmerk leidde een wat sober bestaan in de periferie van de rokersmarkt tot de geniale reclameman Maurits Aronson bedacht dat het pakje te goedkoop was. Hij adviseerde de directie van de Laurens sigarettenfabriek de prijs op te trekken tot het peil van de grote concurrenten Lexington en Roxy en in plaats van twintig 25 sigaretten in een pakje te stoppen. Het werd een groot succes en binnen korte tijd was Caballero marktleider in Nederland. En met al dat binnenkomende geld stapte de fabrikant van het tabaksbruine pakje de wielersport in om wat armlastige profjes te helpen. Een herenkapper uit Santpoort werd manager en Gé Peters, uitbater van een strandtent te Bloemendaal en een bruin café te Haarlem, werd ploegleider, voorzover hij daar tijd voor had. Pas aan het eind van de jaren zestig werd het serieus en in 1970 deed een Caballero-ploeg mee aan de Tour de France. Toen was Henkie echter al gestopt, want die reed voornamelijk criteriums. Voorzover ik kan nagaan heeft hij als prof nooit een koers gewonnen, maar hij was een attractieve, aanvalslustige renner die er van oom Gé altijd meer voor moest doen dan zijn ploeggenoten. Ik had hem een paar maanden geleden aan de telefoon en hij vertelde me dat hij al tijdens zijn wielercarrière in Zeeland was gaan wonen en dat hij in België zijn fortuin heeft gemaakt. Niet als wielrenner, maar als ...

... glazenwasser die op enig moment zijn wagen met ladders aan zijn personeel overdroeg en er als slim zakenman een mooi florerend schoonmaakbedrijf van maakte met honderden werknemers. Hij was voornamelijk actief in Antwerpen en omgeving en daar woont hij nu ook. Maar zijn jaren in Zeeland hoor je er nog van af, omdat in iedere zin wel het Zeeuwse stopwoordje ‘ée’ doorklinkt. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 22 december geborenen zijn:

BOSSIS, Jacques (1952, Frankrijk)
BRASPENNINCX, Piet (1925, Nederland)
DÉLÉPINE, Régis (1946, Frankrijk)
DERVAN, Siobhan (1978, Ierland)
GAUTHIER, Jean Louis (1955, Frankrijk)
HULSHOFF, Joop (1922, Nederland)
KLEYNEN, Steven (1977, België)
KWANTES, Klaas (1930, Nederland)
McGRORY, Scott (1969, Australië)
MOLINES, Marcel (1928, Algerije)
MOOS, Alexandre (1972, Zwitserland)
MURER, Wolfgang (1979, Oostenrijk)
PIKKUUS, Aavo (1954, Estland)
TOL, Janus van (1951, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 21 december 2007 23:00

Henk Peters

Henk Peters, Gefeliciteerd met jouw 72 verjaardag, en hoop dat er nog vele mogen volgen. Ja wij hebben elkaar in menig criterium b econcureerd om de prijzen, ja doordat jij vrij rap was, was je dikwijls in de voorste regionen in de uitslag te vinden. Ja nadat ik in 1969 definitief was gestopt met het wedstrijd fietsen, ben ik jouw uit het oog verloren en heb je daarna nimmer meer gezien, geattendeerd door de B.S. van deze slogblog komem er leuke herinneringen boven drijven. Het is aangenaam te lezen, dat jij na je actieve wielercarriere een geslaagd zakenman bent geworden, zoals ik in jouw biografie ( korte ) mocht vernemen. Ik doe je uit het Haagje dan ook de hartelijke groeten, en hoop dat je een prettige verjaardag zult hebben met al degene die je lief zijn. Ik heb met jouw nooit moeilijkheden gehad, zodat we altijd goed door de bocht kwamen, om in wielertermem te eindigen. Ja ik ben tijdelijk weer in den Haag, en heb dikwijls artikeltjes geschreven uit Tenerife, maar al de keren kwam het woord error te voorschijn, dat ik er maar mee ben gestopt. Ik hoop dat het nu wel lukt. Voor alle wielerliefhebbers ,wens ik U fijne Kerstagen toe. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 22 december 2013 00:05:18

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web