De Burgerlijke Stand van 20 december.

Dries van WIJHE (1945, Nederland)

Dolle Dries is natuurlijk vooral bekend geworden als schaatser, maar hij kon ook een knap stukje wielrennen. Het was voor hem vooral een middel om de zomer door te komen, maar het sportleven begon voor hem pas echt goed als de vorst over de boerenkool was gegaan en hij zijn schaatsen kon aantrekken. Toch was hij als coureur heel wat mans, want hij won als amateurrenner meer dan vijftig koersen. Zijn mooiste overwinning was die in het kampioenschap van Nederland op de weg in 1973 voor amateurs. Hij mocht starten vanwege zijn reputatie, maar hij reed als individueel. Dus zonder sponsor. Favoriet voor de titel was natuurlijk zijn clubgenoot van wielervereniging De IJsselstreek Fedor den Hertog, destijds de beste amateur van Nederland en de hele wereld. Ook ene Gerrie Knetemann uit Amsterdam gooide hoge ogen in de voorbeschouwingen, waarin niemand de Keizer van het Kerkdorp enige kans toedichtte. Maar Dries van Wijhe kwam, zag en overwon en Fedor en De Kneet hadden het nakijken. Ondanks dit vertoon van macht was hij niet geïnteresseerd in een profbestaan, want het schaatsen was zijn eerste en grootste liefde. Tot op (voor een sportman) hoge leeftijd is hij het schaatsen trouw gebleven en hij bleef tot in zijn laatste wedstrijd een gevaarlijke klant. In 1978 liet hij zich op 33-jarige leeftijd toch nog strikken voor een profbestaan in de wielrennerij. Het was van korte duur, want na het behalen van enkele ereplaatsen in criteriums hield hij het voor gezien. Een vrolijke man, een kleurrijk figuur die het allemaal prima kon relativeren en er van genoot als hij zijn tegenstanders goed pijn kon doen. Op de fiets of op de schaats, dat kon hem niks schelen, hij demarreerde aan één stuk door tot het hele veld op apegapen stond. In een criterium lag hij eens volgens dat recept in gewonnen positie toen hij in de laatste ronde lek reed. Hij keek om zich heen, zag niets dat op een racekarretje leek en pakte toen de opoefiets van een bejaarde toeschouwster en kwam op dat vehikel als winnaar over de streep. Het kwam in alle kranten en Dries genoot. Toen hij bij een ...

... volgend criterium door de speaker van dienst over het voorval werd ondervraagd, maakte hij het verhaal nog bonter door te vertellen dat er ook nog een kinderzitje op zat met daarin een kleuter. Hij wordt vandaag 62 jaar en ik ben benieuwd wat er van hem is geworden. Het zou me niks verbazen als hij met het circus is meegetrokken, want Dries was niets te dol. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 20 december geborenen zijn:

ALBASINI, Michael (1980,  Zwitserland)
DA CRUZ, Carlos (1974, Frankrijk)
FAVERO, Giuseppe (1931, Italië)
FUCHS, Fabian (1961,  Zwitserland)
JOCHEMS, Jef (1939, Nederland)
ROGERS, Michael (1979, Australië)
VANKERCKHOVEN, Jochen (1988, België)
VAN LOOY, Rik (1933, België)

Door Fred van Slogteren, 19 december 2007 23:00

individueel

In die jaren reed in het NK iedereen als individueel. En niet in ploegverband (of soms de bedekte term gastrennersverenining). Eenieder startte in verenigingsshirt en niet in de trui van bovengenoemd waar ze toevallig ook lid van waren. De selecetiecriteria waren de uitslagen van de provinciale kampioenschappen voor zover ik herinner.

Geplaatst door marcoV, 20 december 2012 10:33:36

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web