De Burgerlijke Stand van 12 december.

Kees van der WERELD (1955, Nederland)

Ik kende hem niet persoonlijk, maar ik herinnerde me hem als een van de betere veldrijders van Nederland, net voorafgaand aan de periode waarin Hennie Stamsnijder en Rein Groenendaal de lakens uitdeelden in het modderfietsen, zoals sommigen de cyclo-cross wel eens gekscherend noemden. Begin van dit jaar heb ik hem geïnterviewd voor het boekje ‘26 Rondjes in het Groene Hart’. Kees is namelijk geboren in Nieuwkoop op een van de mooiste stekken in dat gebied en in dat boekje vertellen 26 mensen, die iets met de racefiets hebben, over hun favoriete trainingsrondje in het Groene Hart. Kees beschreef het rondje dat hij het liefste reed en dat is ook het parcours van de clubklassieker van zijn vereniging UWTC in Uithoorn. Kees woont al jaren in Brabant, want daar is zijn werk, maar hij verklapte dat hij nooit een echte Brabander zal worden, want zijn roots liggen nog altijd in het gebied van de Utrechtse en Hollandse Venen.
Na zijn wielercarrière is Kees wielertrainer geworden en een hele goede. Wat ik niet wist is dat hij vier jaar lang als zodanig in Spanje werkzaam is geweest als bondscoach van eerst de Baskische en daarna de Spaanse wielerbond. Hij hield zich daar met name bezig met de jeugd en hij stond aan de wieg van de succesvolle wielercarrières van – hou je vast – Igor Astarloa, wereldkampioen 2003 en Oscar Pereiro, Tourwinnaar 2006. Allebei bellen ze nog regelmatig met Kees. Ook Haimar Zubeldia zette zijn eerste wielerschreden onder zijn toeziend oog. Dat is niet niks. Hij werkte ook jarenlang als trainer voor de KNWU, maar nu begeleidt hij nog slechts enkele jonge renners op individuele basis. Een van zijn pupillen is een van de talentjes uit het ...

... Rabobank ProTeam, Sebastaan Langeveld.  Hij houdt zijn pupillen graag voor dat wielrennen een zeer karaktervormende sport is, omdat je leert winnen en tegelijk relativeren. Want voor je leert winnen, heb je al geleerd wat verliezen is, want zelfs Eddy Merckx is niet met een overwinning begonnen. Je leert met tegenslag leven en met de smalle marges van succes. Kortom, wielrennen is een onbetaalbare levensles. Een aanstekelijke man die Kees en ik hoop dat nog veel jonge rennertjes van zijn vakmanschap zullen profiteren. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 12 december geborenen zijn:

BAKKER, Cor (1900, overleden 14.06.1979, Nederland)
ERRANDONEA, José-Maria (1940, Spanje)
GRIEP, Corina (1961, Nederland)
GRYSOLLE, Sylvain (1915, overleden 19.01.1985, België)
KEMPEN, Piet van (1998, overleden 06.05.1985, Nederland)
LADAGNOUS, Mathieu (1984, Frankrijk)
RABOU, Thomas (1983, Nederland)
SCHEPERS, Eddy (1955, België)
STIPHOUT, Addy van (1986, Nederland)
VALEN, Anita (1968, Noorwegen)
VAN DEN EECKHOUT, Kevin (1983, België)
VELDE, Johan van der (1956, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 11 december 2007 23:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web