Het was me het weekje wel!

Het waren van de week de baanrenners die in de Olympische ambiance van Peking voor successen zorgden. Het meest opvallend was natuurlijk het debuut van Marianne Vos als pistière, als dat tenminste de correcte aanduiding is. Nog maar nauwelijks gewend aan een baanfiets, fietste ze indrukwekkend naar de overwinningen in de wereldbekerstrijden op de onderdelen scratch en puntenkoers. Ze heeft al wereldtitels behaald op de weg en in het veld en nu blijkt ze ook op de baan een vedette. Waar liggen haar grenzen? Lars Boom en Marianne Vos hebben inmiddels meer dan aangetoond dat de multidisciplinaire licenties, die de KNWU sinds een aantal jaren uitgeeft, een succes zijn. Het kan helemaal geen kwaad als jonge renners aan meerdere disciplines kunnen ruiken voor ze hun keus maken voor óf het wegrennen, óf het baanrennen, óf het veldrijden, óf het fietscrossen. Het kan allemaal en de KNWU heeft overal de faciliteiten voor en vakbekwame bonds- coaches en –trainers voor iedere discipline.
Maandagavond zond Ikon de eerste aflevering uit van ‘Spraakmakende Zaken’, waarin oud-politicus Paul Rosenmöller een gesprek aangaat met iemand die in de afgelopen maanden heftig in het nieuws is geweest. Het eerste slachtoffer was …

… Theo de Rooij, de teruggetreden directeur van Rabo Wielerploegen B.V. Ik vond het moedig van Theo om in die uitzending te verschijnen, maar veel heeft het niet opgehelderd. Ik had de Holtenaar een week eerder al gesproken en hem toen verteld dat ik de beschrijving van de taferelen in de Rabobus, kort nadat Rasmussen was meegedeeld dat hij met onmiddellijke ingang was geschorst en niet meer mocht starten, onthutsend vond. Theo vroeg me waarom en ik antwoordde hem, omdat iedereen van de leiding duidelijk de regie kwijt was. Dat had ik gelezen in het boek ‘Boogie’ van Maarten Scholten, waarin Michael Boogerd in zijn eigen woorden weergeeft wat er daar precies gebeurde. De lezing van Boogerd wordt bevestigd door Rasmussen zelf in het tweede interview dat Raymond Kerkhoffs afgelopen zondag in De Telegraaf publiceerde.
Het programma van Rosenmöller werd niet wat het beloofde, omdat de mensen aan tafel allemaal direct of indirect aan Rabobank verbonden zijn. Hoofdbestuurslid Van Schijndel, interim-directeur Van der Aat, ploegleider Breukink en de renners Boogerd en (Thomas) Dekker. Rosenmöller weet gewoon te weinig van wielrennen om de juiste vragen te stellen en daarom had ik graag Kerckhoffs, Ouwerkerk of (Evert) de Rooij aan tafel gezien om weerwoord te geven en de juiste vragen te stellen. Bijvoorbeeld: wat is de invloed op het besluit van De Rooij (Theo) geweest van de ASO en de Franse pers? Maar noch Raymond, noch Peter, noch Evert waren uitgenodigd, hoewel ik op verzoek van de redactie hun telefoonnummers had opgegeven. Zo werd het een wat braaf programma en het laatste woord over de affaire Rasmussen is nog lang niet gesproken.
De rest van de week stond voor mij in het teken van de voorbereidingen op de 2e Campina Ronde van het Groene Hart, die op 22 maart 2008 (eerste paasdag) zal worden verreden. Ik heb de eer de werkgroep te mogen voorzitten die voor de pers- en publiciteitszaken moet zorgdragen. De Ronde van het Groene Hart is de enige wielerwedstrijd ter wereld die is bedoeld om aandacht te vragen voor een gebied, waarbij de sport de rol van ‘eeuwige tweede’ is toebedeeld. Dat is helemaal niet erg, want Raymond Poulidor, Joop Zoetemelk en Michael Boogerd zijn er (wereld)beroemd mee geworden. Dus mag het van ons (Groene Hart liefhebbers) één maal per jaar primair ergens anders over gaan dan een wielerwedstrijd.
(Foto's: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 8 december 2007 15:26

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web