Het balhoofdplaatje van Otto

© Otto Beaujon

"Tigra is een Zwitsers fietsmerk en ooit de grootste fietsenfabrikant van Zwitserland met een compleet leveringsprogramma met alle modellen van kinderfiets tot racefiets. Naar onze begrippen was Tigra echter maar een klein bedrijf. In de topjaren werden er zo’n 25.000 fietsen per jaar geproduceerd en dat komt ongeveer overeen met de jaarproductie van een fabriek als Cové in Venlo. Tigra heeft nooit grote ploegen gesponsord, dit in tegenstelling tot andere Zwitserse merken als Cilo en Mondia, bij welke bedrijven alles (letterlijk) opging in ferme profploegen. Tigra sponsorde wel individuele renners als Fritz ...

... Pfenninger en Roman Hermann, bekende zesdaagserenners van vroeger. Pfenninger was in de jaren zestig de vaste ploegmaat van onze eigen zesdaagsekeizer Peter Post.
Een goede racefiets maken was aan Tigra wel toevertrouwd en in Nederland woont tenminste één ultieme Tigra-fan. Dat is de 57-jarige Ad Steenbakkers uit West-Brabant, die als jochie met zijn ouders in Zwitserland met vakantie was en daar een Tigra-racefiets zag, waar hij direct voor viel. Hij spaarde een Tigra-maatfiets bij elkaar afgemonteerd met Campagnolo, bestelde die en ging hem enkele jaren later (ter gelegenheid van de dood van het spaarvarken) ophalen. Ad heeft zijn Tigra nog steeds. Tigra zelf is helaas ter ziele. Het bedrijf Gretener AG die de Tigra-fietsen produceerde, was eind jaren zeventig ‘afgezakt’ tot leverancier van Migros, de grootste kruidenier van Zwitserland. Het begin van het einde en vanaf 2000 ging het rap bergafwaarts. Gretener fuseerde met Mondia en Condor, een ander kleintje met een roemrijke historie, en in 2002 kocht de Zwitserse sigaren- en fietsenfabrikant Villiger de merknaam Tigra. In datzelfde jaar werd Villiger opgeslorpt door Trek en de productie werd overgeheveld naar voormalig Oost-Duitsland en sindsdien wordt er in heel Zwitserland geen fiets meer gemaakt.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 14 april 2006 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web